Aktive Lokalsamfunn

mandag 25. november 2019

Skitrening uke 48


Navn: Mari Tveiten Vatnebryn
Hovedmål:  Påvirke balansen gjennom ulike leiker og øvelser
Ferdighetsmål: Påvirke balansen, barna skal prøve å mestre de ulike leikene og øvelsene-
Holdningsmål: Ha det gøy sammen, være gode kamerater, og hjelpe hverandre til å bli bedre på ski. Gjøre det gøy for barna, slik at de vil fortsette å være med, og at enda flere også blir med.
Kunnskapsmål: Lære hvordan man kan ha balansetrening på ski. Lære om generell skigåing, og at det går an å ha morsomme leiker selv om man har ski på beina.
Dato: 28.11.19
Utstyr: Tennisballer, 1-2 vester, evt kjegler til å kjøre slalom
Sted: Stevningsmogen


Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
2 min
Innledning
Hilse på alle, og fortelle hva vi skal denne økta
Slik at alle er forberedt på hva vi skal denne økta. Skaper trygghet.
Fortelle metoden
10 min
10 min


10 min
Oppvarming
G-delS-del -  Nøttesamleren

Stiv heks
Rolig skigåing (en kort oppvarmingsrunde i lysløypa.)

Del gruppen inn i to lag. Lag en bane på ca. 20-30 meter med streker i hver kort del. Lagene skal stille seg i hver sin ende av banen, bak hver sin strek.
I midten legges en stor haug med gjenstander. Det kan være klesklyper, votter, baller, erteposer, kvister e.l. -bruk det dere har tilgjengelig.
Det er om å gjøre for laget å samle opp flest ”nøtter” i løpet av en viss tid, f.eks. 2 min, eller til haugen er tom. Det er kun lov å ta med èn nøtt av gangen. Nøttene man tar med seg skal legges bak startlinjen på egen banehalvdel. Når tiden er ute teller en opp gjenstander. Laget som har flest nøtter har vunnet.

Avgrens et område. En deltaker «har den».
De som blir tatt må stille seg i frysposisjon med beina fra hverandre. De deltakerne som ikke er blitt tatt kan befri de andre ved å krype mellom beina deres. De som holder på å befri noen kan selv ikke bli tatt.
Variasjon:

 • Ski på et bein

Øke kroppstemperaturen, slik at blodgjennomstrømningen blir bedre, og oksygen og næringsstoffer flyter transporteres raskere ut til muskulaturen.

Gjøre musklene mer smidige og klare til å jobbe, og dermed forebygge skader.

Gjøre muskelarbeidet mer koordinert og samstemt.
Øke motivasjonen og prestasjonsevnen hos elevene.

I nøttesamleren utfordres de grunnleggende skiferdighetene, her gjelder det å få fart på skia! Dette er også en morsom leik, hvor barna lærer at det går an å ha morsomme leiker på ski! (som var et av målene med økta.)
Følg meg - apemetoden

Vise og forklare metoden
25 min
15min
10 min
Hoveddel
Øvelser i bakken
rødt og grønt lys
To og to øvelser:

 • Kjøre sammen (holde stavene til hverandre
 • Kjøre slalom
 • Stå på en ski
Etter at alle parene har prøvd øvelsene over, går vi sammen og lager en lengre og lengre rekke.

Alle stiller opp på linje på enden av gymsalen/feltet. På motsatt side stiller en person som er ”rødt lys”. Det ”røde lyset” snur ryggen til forsamlingen, og de beveger seg fremover mot vedkommende. Når personen som er ”rødt lys” ønsker det, teller han høyt 1-2-3, sier ”Rødt lys” og snur seg. Da må ingen være i bevegelse. De som er i bevegelse må returnere til startlinja. Den som kommer først frem til personen som er ”rødt lys”, overtar denne rollen i neste runde.
Variasjon:
 • Gå på en ski
 • Gå baklengs
 • Uten staver

Flere leiker hvis vi får tid:
- snipp og snap
Disse øvelsene er gode balanseøvelser på ski, og de utfordrer også de generelle skiferdighetene. På disse øvelsene må man samarbeide.Leiken utfordrer grunnleggende skiferdigheter og reaksjonsevnen.  Det er også en morssom leik, slik at barna syntes treninga blir morsom og variert.

Vise og forklare.
Lurt at vi viser hvordan øvelsene gjøres først. 

5 min
Avslutning
 • En kort runde i lysløypa.
 • Kort oppsummering av økta:
 • Hva syntes de var gøy?
 • Hva var ikke så gøy?
 • Noen forslag til hva de vil gjøre neste gang?

Spenningsnivået blir regulert etter aktiviteten. 
Ved å snakke med barna øker vi samholdet i gruppen og lærer å kjenne dem bedre. Vi får et bedre forhold og de blir tryggere. Samtalen hjelper også til videre planlegging og det er gøy for barna å kunne være med å bestemme litt.
Skigåing : Følg meg - apemetoden

Forteller, alle står i en halvsirkel.
   
Jeg velger å stille disse spørsmålene slik at jeg vet hva barna synes er gøy, og at de forhåpentlig vis vil fortsette å være med (som var et av målene med økta)

1 kommentar:

 1. Alt i alt mener jeg at treninga gikk ganske bra. Under nøttesamleren hadde jeg kanskje lagt ut litt mange baller, så det ble litt kjedelig etterhvert for barna. Ellers fungerte det fint å variere med å gå med bare en ski på beinet, og at vi gjorde det effektivt med å starte med ballene på hver side (slik som de lå når stafetten var ferdig) og putte de tilbake i bøtta, her sparte vi tid.
  Øvelsene vi hadde i bakken fungerte bra. Men det var en som ikke ville være med lengre. Vanligvis pleier vi å være to trenere, slik at den andre treneren kan ta seg av personen som ikke ville være med. Denne gangen var jeg alene, men da løste jeg det ved å sette igang en stafett for de andre på treninga, og gikk bort til den som ikke ville være med etterpå. Så dette gikk fint.
  under avsluttninga fikk jeg en vurdering av hav de ville gjøre mere av, og dette har jeg satt opp på neste trening også.


  SvarSlett