Aktive Lokalsamfunn

mandag 18. november 2019

Skitrening uke 47


Navn: Mari Tveiten Vatnebryn
Hovedmål:  Bli trygge med å gå på ski.
Ferdighetsmål: Utvikle skiferdighetene.
Holdningsmål: Ha det gøy sammen, være gode kamerater, og hjelpe hverandre til å bli bedre på ski. Gjøre det gøy for barna, slik at de vil fortsette å være med, og at enda flere også blir med.
Kunnskapsmål: Lære om generell skigåing, og at det går an å ha morsomme leiker selv om man har ski på beina.
Dato: 21.11.19
Utstyr: En vest (til sisten leik), Kjegler, tennisballer, evt rokering.
Sted: StevningsmogenTid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
2 min
Innledning
Hilse på alle, og fortelle hva vi skal denne økta
Slik at alle er forberedt på hva vi skal denne økta. Skaper trygghet.
Fortelle metoden
10 min
20 min
Oppvarming
G-delS-del - 
Ulike sistenleiker

Rolig skigåing (en kort oppvarmingsrunde i lysløypa, for å bli vant med skia igjen.)


Alle sistenleikene gjøres på et avgrenset område (ut ifra hvor mange som kommer på trening). Leikene utføres med ski og uten staver.

Pølsesisten
Den som blir tatt, blir til en pølse og må stå stille og si «pølse pølse pølse pølse …» helt til noen kommer for å befri dem. Det trengs to for å befri. De to stiller seg på hver side av den som er tatt, og sier «pølsebrød».

Do-sisten
Den som blir tatt må stelle seg ned på kne, og den som skal befri må sette seg på fanget, da er personen fri igjen.

Lenke-sisten
Når man blir tatt må man holde i håda til den man ble tatt av. Etter hvert blir dette en lang lenke, hvor det kun er de to ytterste som kan ta folk. Det er ikke lov å slippe hendene. Tilslutt er det en som står igjen som vinner.

Stiv heks
Når man blir tatt må man stelle seg opp med beina fra hverandre. For å bli fri må en annen gå mellom beina dine.

Øke kroppstemperaturen, slik at blodgjennomstrømningen blir bedre, og oksygen og næringsstoffer flyter transporteres raskere ut til muskulaturen.

Gjøre musklene mer smidige og klare til å jobbe, og dermed forebygge skader.

Gjøre muskelarbeidet mer koordinert og samstemt.
Øke motivasjonen og prestasjonsevnen hos elevene.

Følg meg - apemetoden
 Vise og forklare metoden
20 min
10 min

 10 min
Hoveddel
Nøttesamleren

 Flate-slalåm 

Del gruppen inn i to lag. Lag en bane på ca. 20-30 meter med streker i hver kort del. Lagene skal stille seg i hver sin ende av banen, bak hver sin strek.
I midten legges en stor haug med gjenstander. Det kan være klesklyper, votter, baller, erteposer, kvister e.l. -bruk det dere har tilgjengelig.
Det er om å gjøre for laget å samle opp flest ”nøtter” i løpet av en viss tid, f.eks. 2 min, eller til haugen er tom. Det er kun lov å ta med èn nøtt av gangen. Nøttene man tar med seg skal legges bak startlinjen på egen banehalvdel. Når tiden er ute teller en opp gjenstander. Laget som har flest nøtter har vunnet.

Vi lager en slalåm løype på et flatt område, og slik at det blir en rundløype. I løypa setter vi opp kjegler hvor man må gå slalåm imellom, og vi setter opp en stasjon der du må kaste tennisball mellom et markert område (evt. En rokering). Du kan ikke gå videre før ballen har landet i det markerte området.
Variasjon:
  1. Med / uten staver
  2. Med en ski

I denne leiken utfordres i grunnleggende skiferdighetene, her gjelder det å få fart på skia! Dette er også en morsom leik, hvor barna lærer at det går an å ha morsomme leiker på ski! (som var et av målene med økta.)
 Intervallpreget arbeid som påvirker utholdenheten, samtidig som det er morsomt. Lagene må også samarbeide og jobbe sammen, som var et mål med økta.Vise og forklare.
Lurt å gå gjennom alle øvelsene slik at alle skjønner hvordan øvelsene skal utføres.

Vise og forklare, jeg går igjennom løypa. Et annet alternativ er at hele gruppa går gjennom løypa før vi starter. Jeg velger å se an hva som passer best på treninga.
10 min
Avslutning
- En kort runde i lysløypa.
- Kort oppsummering av økta:
  • Hva syntes de var gøy?
  • Hva var ikke så gøy?
  • Noen forslag til hva de vil gjøre neste gang?

Spenningsnivået blir regulert etter aktiviteten. 
Ved å snakke med barna øker vi samholdet i gruppen og lærer å kjenne dem bedre. Vi får et bedre forhold og de blir tryggere. Samtalen hjelper også til videre planlegging og det er gøy for barna å kunne være med å bestemme litt.
Skigåing : Følg meg - apemetoden

Forteller, alle står i en halvsirkel.
   
Jeg velger å stille disse spørsmålene slik at jeg vet hva barna synes er gøy, og at de forhåpentlig vis vil fortsette å være med (som var et av målene med økta)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar