Aktive Lokalsamfunn

fredag 8. november 2019

Skitrening barmark for barn i alderen 9-10 uke 46


Skitrening barmark for barn i alderen 9-10
Hovedtrener: Sanna Finstad
Hjelpetrenere: Mats Dugstad, Ingvar Grøtberg
Antall: anslår mellom 10-20
Mandag 11.11 18.00 - 19.15


Hovedmål: Påvirke utøvernes aerobe utholdenhet
Holdningsmål: Være stille og rolige når trenerne snakker.
Ferdighetsmål: Utføre riktige spensthopp
Periodemål: Påvirke barnas koordinasjon og utholdenhet ved hjelp av lekaktiviteter.

Oppgaver hjelpetrenere:
 • Være med i aktiviteten
 • Motivere barna
 • Ta hånd om bråkete barn
 • Ta hånd om barn som har slått seg eller er lei seg
 • Sette opp kjegler til aktiviteter


Hva

Tid
Hvordan
Hvorfor
Utstyr
Metode
Intro
--
5 min
Samler alle barna. Vi sier hei og introduserer oss igjen. Hilser på nye barn.

For at barna skal bli trygge på oss og hverandre

--
--
Hermegåsa
Oppvarming
10 min
Alle barna løper på rekke. Førstemann i rekka gjør en bevegelse som alle skal herme etter. Vi løper først til stadion og så videre mot langbakken, til slutt ender vi på stadion.

Jeg deler gruppa i to. Ingvar tar ansvar for den ene gruppa. Da blir det ikke så lang avstand fra førstemann til sistemann.  
For å gjør kroppen klar for aktivitet. (økt viskositet, raskere nervesignaler, øke  motivasjonen, bedre blodgjennomstrømning osv..)

Denne øvelsen har vi hatt på to treninger allerede, så barna veit hva den går ut på og organiseringen vil ikke ta så lang tid.
--
Vise og forklare og apemetoden
Jeg løper foran og sier når de skal bytte, hjelpetrenerne passer på at alle er med.
Alle mot alle i bakken
Oppvarming
15 min
Barna står på en opptegnet startstrek. Jeg kaster terningen, og antall øyne på terningen avgjør hvor lange draga blir. Oppover i bakken er det plassert seks kjegler, antall øyne sier hvilken av kjeglene de skal løpe til.
Det er førstemann til å gjennomføre ti kast med løp
Denne øvelsen holder barna i kontinuerlig aktivitet og trener derfor den aerobe utholdenheten.
6 kjegler
Store terninger
Vise og forklare
Hjelpetrenerne står i bakken og passer på at alt går bra.
Terningstafett
Hoveddel
20 min
Barna blir delt inn i lag på to. De skal løpe en strekning i lysløypa, langs strekningen vil det være et område med terninger. Man skal slå en terning. Antall øyne den viser tilsvarer hvor mange spensthopp man skal ta, før man løper videre.
Dette er en øvelse som aktiverer barna i stor grad fordi det er lite pauser på grunn av at det er få på hvert lag. I tillegg er resultatet tilfeldig pga. terningene, noe som tar vekk konkurranseaspektet - ingen vinner, ingen lei seg.
6 kjegler
Store terninger
Vis og forklar
Før vi begynner skal vi gå igjennom riktig spensthopp-teknikk.
Erteposestafett
Hoveddel
10 min
Barna deles inn i lag på ca. 3 stk. De står ved hver sin kjegle. I midten av alle kjeglene er en haug med erteposer. Når signalet går, skal en fra hvert lag løpe til midten, ta med seg en ertepose, og så løpe tilbake og legge fra seg erteposen ved sin kjegle. Deretter gjør neste på laget det samme. Det er kun en på laget som skal løpe om gangen, og det er kun lov til å ta med seg en ertepose hver runde. Slik fortsetter det til alle erteposene er borte. Laget med flest, har vunnet.
Neste runde er det om å gjøre å få erteposene tilbake til midten på samme måte. Laget som først har kvittet seg med alle, vinner.
Leken har et intervallpreget intensitetsnivå, hvor det skifter mellom full spurt og hvile. Dette påvirker kapasiteten til barna, samtidig som det er gøy.
Erteposer og terninger
4 kjegler
Vis og forklar

Dosisten
Ekstra øvelse om mer tid til overs
Hoveddel
10 min
To stykker har'n. Om man blir tatt må man sette seg ned som en do. For å bli fri må en annen ta i bruk 'doen'.
En artig vri på sisten, hvor man må holde seg i aktivitet hele tiden for å ikke bli tatt. Leken har et intervallpreg fordi man får en pause når man blir tatt - desto høyere fart når man ikke er tatt.
4 kjegler
Vis og forklar

Løpe tilbake
Avslutning
5 min
Vi løper tilbake. Jeg sier ha det til alle og minner om terrengløp neste uke.
--
--
Apemetoden

2 kommentarer:

 1. Denne økta gikk ganske bra. Det var jevn flyt i aktiviteten og barna ble ganske slitne. Det var betraktelig vanskeligere å få barna til å høre på meg denne økta, det hadde mye med nysnøen å gjøre. De syns det er mye artigere å kaste seg i snøen, enn å høre på meg. Neste gang må jeg ha med meg fløyte, da stemmen min ikke bærer godt nok.
  Det fungerte fint med terninger og stafetten med spensthopp. Jeg hadde bedt Mats om å gjøre klar til stafett, men da jeg kom fram var han ikke ferdig. Da improviserte jeg med katt og mus, siden man ikke trenger noe utstyr for det, det likte de godt.

  SvarSlett
 2. Bra med improvisering når de er litt krise. Fløyte kan være smart å ha med seg. Blir bra med snø og skitrening framover

  SvarSlett