Aktive Lokalsamfunn

mandag 30. oktober 2017

Uke 44, Raumyr SFO - økt 4

Idun Grønli, Raumyr SFO
Uke 44 (min økt nummer 3) økt: 4
Tid: 14.00-15.00
Mål med økta: Bli trygge på hverandre og oppnå mestring og glede gjennom lek og lekpreget aktivitet. 
Utstyr: Kjegler til oppmerking av bane, høyttalere (får låne der) + musikk fra mobilen. 

ØKTPLAN

Tid:
Hva:
Hvordan:
Metode:

5 min
INNLEDNING

Samler alle på samlingsstedet og starter med å si hva jeg har tenkt for dagens økt. Går gjennom de «reglene» jeg satt sist: 1. Når jeg klapper en bestemt rytme skal de klappe den tilbake til meg. 2. Når jeg snakker skal det være stille, og de skal sitte i ro. Samt rekke opp hånda om de skal si noe.
Samles i midtsirkelen.
Det ble en del snakking og surring sist, og jeg starter derfor økta med å snakke litt med de. Siden de også har kommet sent begge øktene, er det mulig jeg må forkorte de ulike lekene litt, evt. droppe noen.

Her skal vi kun samles for å høre, så jeg bruker ingen spesiell metode annet enn at jeg vil at de skal høre etter når jeg forklarer.
Hvorfor:
10 min


GENERELL DEL

Superhøne
Leken går ut på at alle starter som egg, og skal jobbe seg videre oppover (egg, kylling, høne og så superhøne). Man hopper rundt i hockeystilling som egg, tar stein, saks, papir mot en man møter, og om man vinner klatrer man oppover. Kyllingen går litt mer bøyd oppover enn egget, høna kakler og «flakser», og superhøna hopper rundt og roper «yeehaa». Man er superhøne i 10 sekunder, før man går tilbake til å bli egg. Har man vunnet over et annet egg og blitt kylling, men taper mot en annen kylling, blir man egg igjen. Samme gjelder om man er høne og taper mot en annen høne – man blir kylling.


Vi varmer opp fordi:
·        Øke motivasjonen
·        Øke prestasjonsevnen både fysisk og psykisk
·       Forebygge skader
·        Omstille kroppen fra hvile til arbeidVise og forklare.

7 minSPESIELL DEL
Snipp og snapp


Jeg deler gruppa i to, og tildeler den ene delen navnet «snipp», og den andre «snapp». De blir plassert i midten av en liten bane (hallen er såpass stor at jeg deler opp for å gjøre leken overkommelig) med ryggen mot hverandre. Når jeg roper snipp skal snipp løpe og snapp prøve å fange snippene, og omvendt.
Nå begynner gruppa å bli ganske så trygg på hverandre og på meg, og de begynner å slippe seg litt mer løs – derfor blir det enklere å ha leker som snipp og snapp. Jeg velger å holde meg unna ballspill foreløpig, da gruppa er ganske blanda, og ikke alle er like trygge med ball.
Vise og forklare

28 min

HOVEDDEL

Bil og garasje

14 min


Musikkstopp

14 min


Elevene går sammen to og to, og velger hvem som skal starte som bil og hvem som skal starte som garasje. Den som starter som bil setter seg på alle fire mellom beina på garasjen. Alle parene danner til sammen en sirkel, og i midten legger jeg en ball. Når jeg gir signal til at de kan starte, skal bilen rygge ut og starter først med å løpe rundt sirkelen, for så å krype mellom beina på garasjen og prøve å fange ballen. Varierer øvelsene de skal komme seg rundt med (froskehopp, rygging, krabbing, hinking osv).

Etter noen runder bytter bil og garasje.

Alle sammen starter på en linje (setter opp en bane). Jeg setter på musikk, og de skal bevege seg framover (de får ikke lov til å løpe). Når jeg stopper musikken må alle stå stille, de som er i bevegelse når musikken har stoppet, må starte ved startstreken igjen. Den som kommer over på andre siden av banen først har vunnet. Denne har det vært stor etterspørsel på.


Bil og garasje er som regel velkjent hos de fleste, og vi får dermed mer tid til lek og ikke bare forklaring.


Musikkstopp kjenner de allerede til, og som nevnt har det vært stor etterspørsel.
Vise og forklare
5 min
AVSLUTNING

-        Vi rydder inn utstyret sammen, og samles der vi startet i halvsirkel.
Samling:

-        Hvordan synes dere denne timen har gått? Var det gøy? Er det noe annet dere ville gjort? Noe dere vil gjøre neste gang?

1 kommentar:

  1. Dette er den desidert vanskeligste økta til nå. Barna kom veldig sent, og det var i tillegg rigget for halloweenfeiring i 3/4 hallen. De hadde fullt anlegg med Markus og Martinus på full trøkk, og skrikende barn fra 1.-3.klasse. Det var vanskelig å høre noe som helst, og i tillegg så hadde jeg veldig liten plass til rådighet. Jeg valgte å prøve å gjennomføre så godt jeg kunne, men måtte tilpasse en del da de barna jeg skulle trene helst ville delta på feiringa - de satt ikke stille og fulgte ikke ordentlig med. Vi fikk ca. en halvtime siden de var sene, og jeg satt de fort i gang med snipp og snapp og passet på at de skjønte leken. Læreren deres var til god hjelp her, særlig da de begynte å miste fokus og heller ville synge osv.

    SvarSlett