Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 24. oktober 2017

Uke 43, Raumyr SFO - Økt 2


Navn: Idun Grønli
Sted: Raumyr SFO
Tid: 24.10.17
Aldersgruppe: 4.klasse
Utstyr: Rokkeringer/tjukkas, kjegler for markering av bane (hallen blir litt stor til såpass få elever).


ØKTPLAN

Tid:
Hva:
Hvordan:
Metode:

5 min
INNLEDNING

Samler alle på samlingsstedet og starter med å si hva jeg har tenkt for dagens økt. Går gjennom de «reglene» jeg satt sist: 1. Når jeg klapper en bestemt rytme skal de klappe den tilbake til meg. 2. Når jeg snakker skal det være stille, og de skal sitte i ro. Samt rekke opp hånda om de skal si noe.
Sist sa jeg at vi skulle ha et felles samlingspunkt: i samarbeid med barna kom vi fram til at midtsirkelen i hallen er ideell.

Her skal vi kun samles for å høre, så jeg bruker ingen spesiell metode annet enn at jeg vil at de skal høre etter når jeg forklarer.
Hvorfor:
15 min


GENERELL DEL

Navnerunde
5 min
Stein, saks, papir.
10 min
(Går en del tid til å forklare og å få barna til å sitte helt i ro).

Jeg velger å gå gjennom litt navn igjen for å lære meg å kjenne barna ordentlig.
Velger et barn som vil starte som heks, og som skal «fange» de andre ved å ta de på enten armene eller ryggen. De som er tatt blir stående stille med én arm i været, og blir befridd ved at en annen gir et kompliment.

Alle starter mot alle. Om man «taper» mot en annen, må man gå bak den personen og «heie». Om personen du går bak taper mot en annen, må alle som går bak den personen bli med og gå bak den som vant.
Vi varmer opp fordi:
·        Øke motivasjonen
·        Øke prestasjonsevnen både fysisk og psykisk
·       Forebygge skader
·        Omstille kroppen fra hvile til arbeid

Navnerunde valgte jeg for at barna skal bli enda bedre kjent med hverandre og med meg.

Følg-meg- metoden

Navnerunden foregår på et mindre område, mens vi i «stiv heks» benytter den plassen vi har.
7 minSPESIELL DEL
Stiv heks – denne leken slo an sist
Jeg ber et av barna om å være heks, og den skal da «ta» de andre. Det er ikke lov å ta noen i ansiktet, men for eksempel på skulderen eller på ryggen. Når man er tatt må man stå stille til noen kommer og gir deg et kompliment.
Denne er ideell for å skape litt samhold i gruppa. Gruppa mi var ganske vid når det kom til ulike behov, så jeg synes de hadde godt av å kunne si noen fine ting til hverandre – det gjør det litt tryggere for alle.
Vise og forklare

30 min

HOVEDDEL

Rev og due
12 min
(Denne rakk vi ikke sist da elevene ikke kom før 20 minutter etter at timen hadde startet, så bruker denne nå).
Her går det også en del tid til forklaring.Sykehus/bakterie
12 min


Et av barna starter som rev, og står i midten av en markert bane (setter ut kjegler), mens en annen blir duemor, og skal stå på helt andre siden av resten av barna – som er duebarn. Reven står altså midt mellom duebarna og duemor. Duemor roper: "alle mine duer kom hjem fra fjellet», mens duebarna svarer: «vi tør ikke, reven tar oss». Duemor svarer så: «kom allikevel». Da er det om å gjøre å komme seg over til duemor uten å bli tatt av reven. De som blir tatt blir til rever, og skal prøve å ta de andre barna.

En starter som bakterie og skal prøve å ta de andre. Om noen blir tatt må de legge seg ned og vente på at to andre kommer og hjelper vedkomne opp, og «støtter» han/henne bort til et friområde – i vårt tilfelle en samling av rokkeringer.
Følgende leker er valgt fordi det er velkjente leker som gjerne slår an, og som da igjen kan være med på å skape trygghet i gruppa.
Vise og forklare
5 min
AVSLUTNING

-        Vi rydder inn utstyret sammen, og samles der vi startet i halvsirkel.
Samling:

-        Hvordan synes dere denne timen har gått? Var det gøy? Er det noe annet dere ville gjort? Noe dere vil gjøre neste gang?

1 kommentar:

  1. Dette ble økt nummer 2 for meg, da jeg var syk første uka, og selv om jeg kun har hatt en økt med de tidligere, har de blitt trygge på meg - kanskje litt for mye. Jeg bruker ikke fløyte, har valgt å bruke klapping som signal for at de skal være stille. Siden de nå er litt tryggere, snakker og bråker de en del mer, og surrer litt mer rundt. De leker bra og er veldig aktive, men vi bruker unødvendig mye tid på at de skal finne roen. Jeg bruker litt tid før og etter økta for å snakke om hvordan det har gått og hva de kanskje ikke likte så godt, og tar også da opp hva jeg tenker de må bli bedre på - det å være stille og høre etter, rekke opp hånda og ikke avbryte hverandre. Også være snille og ærlige (er en tendens til litt juks). Ellers er det veldig greit - de er stort sett blide og greie å ha med å gjøre :)

    SvarSlett