Aktive Lokalsamfunn

onsdag 4. november 2020

Uke 45, plan 5. Dato: 29.10.2020

 Navn: Elisabeth Selbervik Lund

 Dato: 29.10.2020 

Tid: 18:00-19:00

 

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre tempovekslinger, mestre å stille hestens hode innover i hjørner og på volte og nedsittende trav på firkantspor og volte.

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir tempovekslinger og hvordan man stiller hestens hode innover uten at hesten sjener innover.

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsene med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

10 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Skritte hestene fram, ri volter, bøye hestens hode inn mot midten av volten. Alle gjør noen holt når jeg sier ifra.

 

 Trave lettridning. Ri volter og ut i hjørnet.

Ri litt overganger trav skritt, trav holt. skrittepause

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle rir hestene sine rundt på firkantsporet, legger inn volter der det passer, hvor de bøyer hodet til hesten inn mot midten av volten. Når de kommer til ett hjørne, rir de godt inn i hjørnet ved å bruke innvendig sjenkel og innvendig tøyle for å bøye litt på halsen. Det er også viktig å bruke utvendig tøyle for at hesten ikke skal sette skuldra ut. 

Vi begynner altid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

Vi begynner å ri litt volter og overganger skritt holt for at alle rytterne skal kjenne at de kan kontrollere hesten.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

10 min

 

 

 

 

 

 

 

15 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 min.

 

 

 

ri på en storvolte i a og en i c. elevene gjør overganger når jeg sier ifra. Elevene ska på volten trave nedsittende trav, og gjøre overganger trav-skritt/skritt-trav. Elevene skal kunne ri tempoveklsinger men det kan bli rot på volten, så det blir rundt på firkantsporet.

Elevene får skrittepauser underveis.

 

I en skrittepause kan elevene få prøve seg på å rygge hestene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galoppere

 

 

Starter med å ri lettridning på volten, hvor jeg er obs på å se at alle sitter på riktig diagonal. Jeg roper at rytterene skal gjøre overganger og hvilken overgang de skal gjøre(fra trav til skritt eller trav til holt)

 

Etter en skrittepause på lange tøyler, tar barna opp tøylene igjen og begynner å trave når jeg sier ifra.  Rytterne begynner å trave lettridning, og så setter de seg ned etter hvert når jeg sier ifra. I skrittepusene skal jeg forklare så godt jeg kan hvordan man sitter best mulig nede i salen. Rytterne begynner å lage volter i nedsittende trav om de klarer, og vis det blir vanskelig kan de ri lettridning i voltene og sette seg ned igjen når de kommer til sporet.

Til slutt skal rytterne ri tempovekslinger i trav i lettridning, men om jeg ser at det er noen som mestrer det å sitte nede i salen, kan de prøve på noen tempovekslinger i nedsittende trav også.

 

De som vil galoppere, kan galoppere de siste 10 minuttene. Her er det fokus på å klare å fatte galopp, og holde galoppen.

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Overgangene er viktig for at rytterne skal få kontroll på tempoet noe som er viktig når man skal øve på tempovekslinger.

 

På dette kurset er det noen som vil galoppere og andre som  synes det er litt for tidlig. De som vil galoppere skal ha fokus på å legge innvendig bein ffram og utvendig godt tilbake for å fatte galopp. Om de klarer å komme opp i galopp, må de fokusere på å holde hesten i galopp, noe som ikke alltid er like lett. 

oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Til slutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

2 kommentarer: