Aktive Lokalsamfunn

onsdag 18. november 2020

Elisabeth Selbervik Lund. Dato: 12.11.2020. Uke 47, plan 7.

Tid: 18:00-19:00

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre å ri hestene over små hinder på langsiden.

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir hesten igjennom en hinderløype med god kontroll og balanse.

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsen med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

10 min

 

 

 

 

5 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Alle skritter hestene samme vei på sporet med korte tøyler. Alle rir inn i hjørnene og legger inn volter om de trenger.

 

Alle kommer frem i trav og lettridning, traver en runde rolig i lettridning.

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle skritter hestene sine med korte tøyler, begynner med å kjenne at de klarer å styre hestene sine dit de vil at de skal gå. Rytterne skritter godt inn i hjørnene. Jeg bestemmer når de skal skifte vei.

Rytterne begynner etter hvert å trave, de skal fokusere på at hesten går frem på en lett beskjed, og at de sitter på riktig diagonal.

Vi begynner alltid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

I dag begynner vi med å ri en tur på ca 20 min, fordi det er ett krav at alle rideskoletimene skal gå på tur innimellom. Jeg må gjøre dette denne uken, fordi det begynner å bli mørkt på kveldene.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

 

 

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 min.

 

 

 

 

 

Ri over bommer på langsiden først. Jeg setter opp til ett lite hinder etter hvert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

galoppere for de som vil. De galopperer bare rundt på firkantsporet og volter.

 

 

 

 

Elevene rir over noen bommer på langsiden først. Kjenner at de er komfortable med dette, og at de klarer å styre hesten over bommene.

Jeg setter opp til ett lite kryss som elevene får hoppe noen få ganger hver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De som vil galoppere, kan galoppere de siste 10 minuttene, om vi rekker. Her er det fokus på å klare å fatte galopp, og å holde galoppen.

 

 

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Hinderne og bommene vil utfordre balansen til rytterne noe som er ekstremt viktig for å kunne bli en god rytter.

 

 

På dette kurset er det noen som vil galoppere og andre som  synes det er litt for tidlig. De som vil galoppere skal ha fokus på å legge innvendig bein fram og utvendig godt tilbake for å fatte galopp. Om de klarer å komme opp i galopp, må de fokusere på å holde hesten i galopp, noe som ikke alltid er like lett. 

Oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Til slutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

2 kommentarer:

  1. ble en litt kaotisk time, siden det ikke var alle barna som klarte å holde hestene sine i trav, og da ga de litt opp. jeg prøve å godt jeg kunne å holde det positivt, men jeg tror det var litt komplisert for mange å tenke på at de skulle gå over bommer/hoppe hinder samtidig som de skulle ri frem og styre hestene. jeg syntes jeg var flink til å holde meg positiv og prøve å hjelpe dem så godt jeg kunne, men jeg er ikke så erfaren med slike hendelser under treningen enda, til at jeg vet akk hva jeg skal gjøre.

    SvarSlett
  2. Fin erfaring og få med seg. Det er ikke alltid det gjør noe, men man kan vurdere om øvelsene er for vanskelig for gruppa, eller om man må ha mer progresjon i øvelsene

    SvarSlett