Aktive Lokalsamfunn

torsdag 19. november 2020

Økt 7 Uke 47 KIF Friidrett Jakob

Ferdighetsmål: Gjennomføre basistrening som er fysisk fremmende og innlære bevegelser som kan benyttes i friidrett senere.

Kunnskapsmål: At utøverne skaffer seg nye bevegelseserfaringer.

Holdningsmål: At utøverne følger med på beskjeder, har det gøy og er aktive og positive.

Tid: 90 minutter, 17.30-19.00

Utstyr: Div. utstyr i gymsalen, «nesten alt»

Sted: Raumyr gymsal

Målgruppe: 6-9 år

Barna er ganske små, og øktene vil bli lagt opp ukomplisert og med formål om generell aktivitet og bevegelse, som gir barna allsidig bevegelsesminne og koordinasjon. Det skal være morsomt å bevege seg! Dette skal også være sosialt og en arena som er inngangsporten til senere idrett og et sunt forhold til aktivitet. I tillegg vil jeg legge noe fokus i øvelser som minner om friidrettsøvelser, i og med at det er en friidrettsgruppe.

 

Tid

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

Oppvarming

5 min

Oppstart

Utøverne samles og får vite hva som skal skje på treningen. Kort opprop og forklaring av første øvelse/lek. Siden det er første ordentlige økt med barna spør jeg de også om å fortelle litt om seg selv, for å gjøre det lettere å lære seg navnene deres.

Legge et godt grunnlag for resten av økta.

 

5 min

G-del:

Hermegåsa 

Utøverne løper på rekke, og skal gjøre ulike øvelser som den første i rekken finner på. Jeg begynner foran, og slipper etter hvert til utøverne. Jeg ser an hvordan de responderer, blir det bare tull og surr tar jeg over igjen.

 

 

Få varmet opp sentrale muskelgrupper for å øke motivasjon og forhindre skader, på en måte som er morsommere for utøverne enn å løpe generelt.

Apemetoden

10 min

S-del:

Stiv heks

Sisten-lek, hvor en eller flere av utøverne har «sisten» og er «heks». Når utøverne blir tatt må de befris av andre utøvere som ikke er tatt. Dette kan skje ved at de for eksempel må krabbe gjennom beina e.l.

Få varmet opp sentrale muskelgrupper for å øke motivasjon og forhindre skader, på en måte som er morsommere for utøverne enn å løpe generelt.

Oppgavestyrt

Hoveddel

10 min

Rumpefotball

Utøverne skal spille fotball, med ett unntak: de må være i sitteposisjon på bakken.

Bedrive aktivitet som er åpen med få regler, gi utøverne mye spillerom for å få ut energi. Påvirke styrke og utholdenhet samt koordinasjon.

Vis og forklar/ oppgavestyrt

20 min

Hinderløype

Sett ut apparater/utfordringer i en sirkel/rundløype etter som det passer i deres gymsal eller uteområde. Barna fordeler seg rundt i løypa og løper rundt i løypa. De kan utføre øvelsene i eget tempo og på eget nivå og en er garantert høy aktivitet. Jeg legger opp til øvelser som benyttes i friidrett, som for eksempel lengdehopp, kulestøt osv.

hinderloype

 

Utvikle bevegelsesmønstre, påvirke tekniske ferdigheter, aerob utholdenhet, og ulike andre fysiske egenskaper varierende ut ifra de enkelte hindrene som er utplassert.

Situasjonsbestemt læring

20 min

Tarzan-sisten

På samme måte som i hoveddelen plasseres apparater/hindre ut rundt omkring i gymsalen. Oppgaven til elevene blir å ikke berøre bakken. Matter/rokeringer e.l. plasseres slik at elevene kan bevege seg rundt mellom hindrene, som kan være tau, bukker, ribbevegger osv. Elevene leker da sisten i hinderløypa.

 

Utvikle bevegelsesmønstre, påvirke tekniske ferdigheter, aerob utholdenhet, og ulike andre fysiske egenskaper varierende ut ifra de enkelte hindrene som er utplassert.

 

Situasjonsbestemt læring

10 min

Øvelser i ribbevegg

Utøverne vil få ulike oppgaver som skal gjennomføres i ribbevegg. Det kan være å klatre opp og ned, gjennomføre beinhev, henge opp og ned osv.

Påvirker utøvernes styrke, kjernemuskulatur og koordinasjon.

Vis og forklar/oppgavestyrt

Avslutning

5 min

Kort samling m/tøying

Utøverne samles, og vi avslutter økta. Jeg spør hva utøverne syntes om økta, hva som var gøy, og om de har noen ønsker til neste gang. Mens vi prater, gjennomfører vi noen enkle tøyeøvelser.

Øke bevegelighet og unngå skader.

2 kommentarer:

  1. Økta gikk veldig bra. Utøverne var motiverte og følte beskjeder. De var også veldig fornøyd i etterkant, mye bedre enn forrige uke. Planla en økt som ga mer mulighet for aktivitet og minst mulig forklaringer. Alt i alt meget bra. -Jakob

    SvarSlett
  2. Veldig fint å lese at du fikk til gode endringer som førte til mer aktivitet, mestring og glede for barna.

    SvarSlett