Aktive Lokalsamfunn

lørdag 31. oktober 2020

Uke 45 – Økt 4, Viel Marie Lislien Weseth

Hovedmål: Påvirke elevenes koordinasjon gjennom leik.

Ferdighetsmål: Påvirke elevenes koordinative egenskaper gjennom leiker, som utfordrer: rytme, balanse, reaksjonsevne, øye-hånd og øye-fot, og tilpasset kraftinnsats.

Kunnskapsmål: At elevene blir bevisst på hvorfor koordinasjonstrening er viktig i forhold til turn.

Holdningsmål: Gi en innsats, prøve så godt man kan og holde motivasjonen oppe.

Tid: 45 minutter

Utstyr: Gul vest, høyttaler, kjegler, rokkeringer, bukk og annet utstyr som kan brukes i en hinderløype.

Sted: Idrettshallen på Stevningsmogen

Målgruppe: 5 - 9.trinn

Tid

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

Oppvarming

6 min

G-del: Hermegåsa til musikk

 

Her lager jeg to rekker med like mange på hver. Den første i rekka skal gjøre en bevegelse i takt til musikken, som alle de bak skal gjøre også. Bytte person foran når jeg stopper musikken.

-          Varme opp store muskelgrupper i kroppen gjennom rytme, øke kroppstemperatur, forhindre skader og øke motivasjon gjennom musikk.

Vise og forklare, Apemetoden

5 min

S-del: Rødt og grønt lys

Jeg markerer et område som elevene skal holde seg innenfor, med tydelig startsstrek og målstrek. Deretter forklarer jeg hva vi skal gjøre, og at jeg begynner som trafikklys. Etter litt tid bytter vi trafikklys.

 

Leik som utfordrer reaksjon og balanse.

Vise og forklare

3 min

L-del:

Uttøying

Gjøres i rolig og kontrollert tempo.

Halvsirkel: Tøye bein (bakside lår, fremside lår, legg og innoverførere). Tøye armer (skuldre, underarm og overarm).

Holdetid: ca 20 sek

Tøye ut vesentlige muskelgrupper.

 

Øvelsene gjøres for å forebygge en eventuell skade.

Vise og forklare

Hoveddel

28 min

Hund og hare i hinderløype


Er en variant av sisten, hvor jeg legger ut utstyr på forhånd som jeg har tilgang på i gymsalen. Målet er å ikke tråkke på gulvet, eller bli tatt av hunden. Når hunden tar harene eller noen tråkker på gulvet, så må de løpe til befrielsesmatta og gjøre en utfordring jeg har sagt på forhånd (for eksempel situps, pushups osv. Jeg velger antall repetisjoner og øvelsen på forhånd, og viser hvordan man gjør det). Jeg velger bytte av hund etter 4 minutter, da vil de få en drikkepause.

Apparatene jeg legger ut, skal utfordre de koordinative egenskapene som nevnt i høyre kolonne.

Er god basistrening der en får bevege seg på variert underlag, som utfordrer koordinative egenskaper som: balanse, øye-hånd og øye-fot, tilpasset kraftinnsats og innslag av rytme. Er også en fin leik for å påvirke barnas styrke og den aerobe utholdenheten til en viss grad. Dette er allikevel ikke et stort mål for økta, da vi skal fokusere på de koordinative egenskapene. Jeg vil også si noe om hvorfor det er vesentlig med koordinasjon i forhold til turn.

Vise og forklare

Avslutning

3 min

Uttøying og prat

Gjøres i rolig og kontrollert tempo.

Halvsirkel: Tøye bein (bakside lår, fremside lår, legg og innoverførere). Tøye armer (skuldre, underarm og overarm). Bruker de samme øvelsene som i L-delen

 

Holdetid: ca 20 sek

For å tøye muskelgruppene vi har brukt gjennom økta, og er med på å starte restitueringsprosesser i kroppen.

Følg meg metoden

2 kommentarer:

  1. Bra plan.
    Mangler refleksjon, men du var vel i karantene?

    SvarSlett
  2. Hei! Jeg har vært i karantene de to siste mandagene, så kjørte derfor denne økta i dag!
    Synes det gikk veldig fint, og jeg så at alle hadde det gøy! Føler jeg fikk påvirket barnas koordinasjon bra. Jeg fikk kanskje ikke godt nok frem hvorfor koordinasjon er viktig i turn, men tenker å få frem dette de neste øktene. Alle ga en innsats og prøvde så godt de kunne. Jeg er fornøyd med økten i dag.

    SvarSlett