Aktive Lokalsamfunn

onsdag 14. oktober 2020

Uke 42, plan 2. Dato: 15.10.2020

Navn: Elisabeth Selbervik Lund

Tid: 18:00-19:00

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre å ri en rolig skrittetur først, og så kunne ri en liten økt med fokus på sjenkelvikninger.

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir sjenkelvikninger og hvordan man flytter hesten for sjenkel.

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvesler med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsen med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

 

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

20 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Skritte hestene på en liten tur

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle skritter på en liten tur med lange/halv lange tøyler. Jeg styrer rekkefølge rytterene og hestene skal gå i.  

Vi begynner altid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

I dag begynner vi med å ri en tur på ca 20 min, fordi det er ett krav at alle rideskoletimene skal gå på tur innimellom. Jeg må gjøre dette denne uken, fordi det begynner å bli mørkt på kveldene.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

 

 

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 min.

 

 

 

 

 

Ri sjenkelvikninger og noen overganger trav-skritt. Skrittepauser innimellom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galoppere

 

 

 

 

Starter med å ri lettridning, hvor jeg er obs på å se att alle sitter på riktig diagonal. Rytterene begynner å ri store 20 meters volter i A og C. jeg roper at rytterene skal gjøre overganger og hvilken overgang de skal gjøre(fra trav til skritt eller trav til holt)

 

Etter en skrittepause på lange tøyler, tar barna opp tøylene igjen og begynner å trave når jeg sier ifra.  Rytterne begynner å trave lettridning, og etter hvert begynner de på sjenkelvikningene, om det er noen som behersker sjenkelvikningene bra, kan de få utfordre seg med å sitte nede i trav samtidig som de rir sjenkelvikningene.

 

 

De som vil galoppere, kan galoppere de siste 5 minuttene, om vi rekker. Her er det fokus på å klare å fatte galopp, og å holde galoppen.

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Overgangene er viktig for at rytterne skal få kontroll på tempoet noe som er viktig når man skal øve på tempovekslinger.

 

På dette kurset er det noen som vil galoppere og andre som  synes det er litt for tidlig. De som vil galoppere skal ha fokus på å legge innvendig bein ffram og utvendig godt tilbake for å fatte galopp. Om de klarer å komme opp i galopp, må de fokusere på å holde hesten i galopp, noe som ikke alltid er like lett. 

oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Tilslutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

 

 

 


2 kommentarer:

  1. N3 - fin plan - hvordan ble det med tid i hoveddelen ?
    Savner refleksjon

    SvarSlett
  2. denne økta gikk veldigbra. alle klarte veldig fint å skritte hestene rolig på tur. når vi kom inn i ridehuset igjen klarte vi å ha en effektiv økt hvor vi red sjenkelvikninger og noen ovrganger. men det lå også noen bommer inne i ridehuset som de kunne få trave over om de ville. vi begynte først med å skritte over de og så trave over de tilslutt. de klarte dette veldig fint alle sammen. vi fikk ikke tid til å galoppere i dag, men det er bare 3-4 stykker som foreløpig vil galoppere så det vil ikke være hovedfokuset mitt nå istarten.

    SvarSlett