Aktive Lokalsamfunn

lørdag 10. oktober 2020

Uke 41 - Økt 1, Viel Marie Lislien Weseth

Hovedmål: Bli kjent med elevene, og ha det gøy sammen gjennom leikøvelser

Ferdighetsmål: Påvirke elevenes koordinative egenskaper og styrke gjennom leik.

Kunnskapsmål: Elevene skal få prøve ut ulike leiker med nye variasjoner og få litt innsikt i hensikten med leiken. 

Holdningsmål: Ha det gøy sammen og vise innsatsvilje.

Tid: 45 minutter

Utstyr: Høyttaler og kjegler

Sted: Stevningsmogen fritidspark

Målgruppe: 5 - 9.trinn


Tid

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

Oppvarming

5 min

 

Introduksjon

Jeg sier litt om meg selv, og forteller om hva jeg liker å gjøre. Deretter spør jeg om hva de heter, og hva de driver med på fritiden.

Samler alle i en halvsirkel rundt meg, de sier hva de heter og hva de liker å gjøre.

Dette er for at elevene skal bli kjent med meg, og for at jeg skal bli kjent med dem.

 

7 min

Rødt og Grønt lys

Jeg starter med å stå, slik at elevene blir enda litt bedre kjent med meg. Deretter bytter vi den som står, slik at flere får prøvd. Vi har musikk i bakgrunnen for å øke motivasjon.

Jeg markerer et område som elevene skal holde seg innenfor, med tydelig startsstrek og målstrek. Deretter forklarer jeg hva vi skal gjøre, og at jeg begynner som trafikklys. Etter litt tid bytter vi trafikklys.

Rødt og grønt lys er en øvelse som jeg regner med at de fleste kjenner fra før av, så det er en trygg øvelse å starte med. Jeg får øvd på navn, og de får en trygg og forhåpentligvis en morsom start på økta. Hensikten er at jeg får øvd på navn og samtidig er med på leiken, noe som gir et godt inntrykk. 

Vis og forklar

Hoveddel

30 min

Hauk og due
Jeg markerer et stort område med tydelige målstreker, hvor oppgaven er å komme seg fra den ene til den andre siden. Vi har to utfordringer: Har en hauk som kan fange nye hauker, og de får utfordringer underveis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dansestopp:

Alle danser i takt til musikken. Jeg gir oppgaver underveis. Når musikken stopper så må alle være fryst, hvis ikke så ryker de ut og må gjøre en oppgave de får av meg.

Jeg er duemor, slik at jeg får gitt oppgaver underveis.

Oppgavene underveis:

 •         Gå baklengs
 •         Hinke på høyrefoten
 •         Hinke på venstrefoten
 •         Diagonalen på høyresiden
 •         Diagonalen på venstresiden
 •         Hoppe
 •         Holde hånda på kneet
 •         Holde hånda på hode
 •         Holde henda i kryss

Hver utfordring kan gjennomføres i flere runder, dettes ser jeg an.

 Jeg har valgt musikk på forhånd som elevene skal prøve å danse i takt til. Jeg gir oppgaver underveis om hva de skal gjøre/være:

 •             Apekatter
 •             Elefanter
 •             Giraffer
 •             Hunder
 •             Katter
 •             Fisker
 •             Skilpadder
 •             Elg
Om de ryker ut ved at de fortsatt danser når musikken stanser, vil den første oppgaven være at de skal gjøre en valgfri øvelse i 5-10 repetisjoner, før de får bli med igjen. Jeg kommer med eksempel som å slå hjul, eller stå på henda.

Etter hvert gir jeg styrkeøvelser, med 5-10 repetisjoner:

Spensthopp, jumping jacks, pushups og situps.

Er en fin leik som holder ungene i aktivitet, med øvelser som utfordrer flere koordinative egenskaper som:

Balanse, tilpasset kraftinnsats, rytme og øye-fot

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Får innsikt i hva de kan av turnøvelser, slik at jeg veit hva jeg kan bruke en annen gang i andre aktiviteter.

Vis og forklar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oppgavestyrt læring

Avslutning

3 min

Oppsummerer hva vi har gjort, og spør om de synes det var gøy. 

Samler alle i en halvsirkel og prater. 

Dette er for å høre om de har noen tilbakemeldinger, og om de evt har noen ønsker til aktiviteter på de neste treningene.

 


2 kommentarer:

 1. Økta gikk veldig bra! Det kom 10 stk, flere enn forventet. Alle ble enige om å få med flere til neste gang. Vi hadde det gøy med leiker, og jeg ble kjent med elevene, så jeg vil si at hovedmålet ble nådd.
  Vi rakk å gjennomføre alt sammen. Ferdighetsmålet ble også delvis nådd, det eneste var at ikke alle røk ut under "dansestopp", og fikk derfor ikke styrke som straff. Til en annen gang vil jeg gjennomføre leiken på en litt annen måte, slik at alle når ferdighetsmålet.
  Elevene synes leikene var artig, og jeg så de hadde det gøy. De fikk prøvd variasjoner de ikke hadde gjort før også.
  Gruppen begynte fort å prate om noe annet ved bytte av leik, og var litt urolige generelt, men de hørte når jeg snakket til de, og dette var ikke et problem i seg selv. Jeg vurderte derfor å ikke gå i dybden når det gjaldt hensikten med øvelsene, fordi jeg så det ikke interesserte når fokuset var leiken i seg selv. Dette vil jeg allikevel prøve å gjøre fremover, fordi jeg mener det er viktig å vite hvorfor man gjør det man gjør.
  Ellers er jeg fornøyd med første gjennomføring.

  SvarSlett
 2. Fin plan og fin refleksjon. Se på om styrke i dansestopp er "straff" eller en bonus.... (litt uheldig å presentere styrke som straff, det kan gi litt feil signaler).

  SvarSlett