Aktive Lokalsamfunn

onsdag 21. oktober 2020

Økt 1 Uke 43 KIF Friidrett Jakob

Ferdighetsmål: Gjennomføre basistrening som er fysisk fremmende og innlære bevegelser som kan benyttes i friidrett senere.

Kunnskapsmål: At utøverne skaffer seg nye bevegelseserfaringer.

Holdningsmål: At utøverne følger med på beskjeder, har det gøy og er aktive og positive.

Tid: 90 minutter

Utstyr: Vester, en ball, bånd.

Sted: Gymsalen på Raumyr 17.30-19.00

Målgruppe: 6-9 år

Barna er ganske små, og øktene vil bli lagt opp ukomplisert og med formål om generell aktivitet og bevegelse, som gir barna allsidig bevegelsesminne og koordinasjon. Det skal være morsomt å bevege seg! Dette skal også være sosialt og en arena som er inngangsporten til senere idrett og et sunt forhold til aktivitet. I tillegg vil jeg legge noe fokus i øvelser som minner om friidrettsøvelser, i og med at det er en friidrettsgruppe.


Tid

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

Oppvarming

5 min

Oppstart

Utøverne samles og får vite hva som skal skje på treningen. Kort opprop og forklaring av første øvelse/lek. Siden det er første ordentlige økt med barna spør jeg de også om å fortelle litt om seg selv, for å gjøre det lettere å lære seg navnene deres.

Legge et godt grunnlag for resten av økta.

 

5 min

G-del:

Hermegåsa 

Utøverne løper på rekke, og skal gjøre ulike øvelser som den første i rekken finner på. Jeg begynner foran, og slipper etter hvert til utøverne. Jeg ser an hvordan de responderer, blir det bare tull og surr tar jeg over igjen.

 

 

Få varmet opp sentrale muskelgrupper for å øke motivasjon og forhindre skader, på en måte som er morsommere for utøverne enn å løpe generelt.

Apemetoden

10 min

S-del:

10-trekk

Utøverne deles inn i 2 lag og plassert i et avgrenset område. Lage skal prøve å kaste ballen til hverandre innad i laget uten å bli avbrutt av motstanderlaget som skal forsøke å fra-ta ballen. Om ballen går i bakken går den til det forsvarende laget.

Utøverne vil få i oppgave å si navnet på den de sentrer til, på denne måten vil de kunne samarbeide bedre samtidig som jeg lærer meg navnene deres.

Få varmet opp sentrale muskelgrupper for å øke motivasjon og forhindre skader, på en måte som er morsommere for utøverne enn å løpe generelt.

 

Øve på kast, mottak og samarbeid.

 

Lære navn.

Vis og forklar

Hoveddel

20 min

Nappe hale

Utøverne blir tildelt hvert sitt bånd de skal feste ved bukselinjen. Oppgaven deres blir å forsøke å nappe til seg andres haler, og den med flest haler til slutt vinner.

De vil underveis få ulike oppgaver, som for eksempel å:

  • Kun bevege seg baklengs
  • Kun bevege seg sidelengs
  • Ha samlede bein
  • Hinke på én fot
  • Ha minst en fot og en arm i bakken til enhver tid

 

Nappe hale er en ganske enkel lek som engasjerer utøverne veldig.

Påvirker utøvernes koordinasjon, hurtighet, utholdenhet.

Oppgavestyrt

20 min

Hauk og due

Én person velges til å være duemor, og én til å være hauk.

Deltakerne som ikke er duemor eller hauk - dueungene - stiller seg bak en "startstrek" dere markerer på bakken. Ca. 20 meter foran deltakerne (alt etter plassen dere har og antall deltakere dere er), stiller duemor seg opp. Mellom duemor og dueungene står selveste hauken.

Nå roper duemor: "Alle mine duer kom hjem!" Da svarer dueungene: "Nei, vi tør ikke - hauken tar oss!" Duemor roper så: "Kom likevel!" Etter at duemor har ropt dette, så er det om å gjøre for dueungene å løpe over til duemor uten at hauken klarer å ta/fange dem.

Dueungene er trygge når de passerer streken som duemor står ved. Dueunger som blir tatt av hauken, blir hauker i neste runde. Dueunger som kom seg forbi hauken, går tilbake til startstreken. Samme prosedyre gjentas.

Hauk og due er en veldig vanlig lek som de fleste kjenner til, noe som er en fordel og gjør at ikke utøverne utsettes for for mange nye leker på én gang.

Påvirker utøvernes utholdenhet, hurtighet og smidighet.

Vis og forklar

20 min

Snipp og snapp

Utøverne sitter rygg mot rygg i midten av salen. 1 får tildelt rollen som «snipp» den andre «snapp». Jeg vil etter hvert rope enten snipp eller snapp, og utøverne som er tilsvarende jeg roper, skal løpe frem, mens den andre skal løpe etter og forsøke å «ta» den andre før den når motsatt side.

Påvirker utøvernes reaksjon, hurtighet, spenst og koordinasjon.

Vis og forklar

Avslutning

5 min

Kort samling m/tøying

Utøverne samles, og vi avslutter økta. Jeg spør hva utøverne syntes om økta, hva som var gøy, og om de har noen ønsker til neste gang. Mens vi prater, gjennomfører vi noen enkle tøyeøvelser.

Øke bevegelighet og unngå skader.

 

2 kommentarer:

  1. Fin plan. Husk refleksjonsnotat
    Se over metoder. Ikke alt du gjør er Vise og forklare. Hvilken metode blir bruk i 10-trekk eller hauk og due for eksempel?

    SvarSlett
  2. Økta gikk bra, og utøverne var flinke. Hermegåsa fungerte godt som oppvarming, og 10 trekk gjorde det lett for både meg og barna å lære nye navn. Jeg fant ut at det var "tradisjon" med hinderløype og tarzansisten annenhver uke, og byttet derfor disse med nappe hale og hauk og due. Snipp og snapp fungerte overraskende bra, trodde det kanskje ville bli for komplisert men utøverne løste utfordringen bra.

    SvarSlett