Aktive Lokalsamfunn

lørdag 10. oktober 2020

Fotballtrening G14 Skrim 07.10.20

NAVN: Knut Lien

Målgruppe: Gutter 14

Sted: Skrim idrettspark

Dato og tid: 07.10.20 KL 18.30 – 19.00

Tid: 90 minutter

MÅL: Å oppdage hva som fungerer for å skape en overtallssituasjon som kan lede til gode avslutningsmuligheter.


TID

HVA

HVORDAN

HVORFOR

METODE/KOMMENTAR

 Min

15

Generell oppvarming

Rondo

 

 

7-8 spillere stor i en ring, 2 i midten. De i midten skal forsøke å bryte spillemønsteret til de som står rundt. Bytter fortløpende ettersom hvem som mister ballen av de som står i ringen rundt. Kommer det 20 på trening blir det 2 ringer. 

 

Dette er en øvelse som gir innslag av konkurranse og som er motiverende for spillerne. Intensiteten skal starte rolig og etter hvert øke, for å få en gunstig

kroppstemperaturstigning. Samtidig er det en oppvarming med ball, noe som fremmer evnen til å ta smarte valg raskt, over tid.


Denne målgruppen har ikke forståelsen og motivasjonen til å bruke tid til tøying, samtidig som at de fortsatt er barn og ikke har like stort behov som voksne for å tøye før trening for å unngå strekk og skader.

 

 

 

 En veldig god oppvarmingsøvelse der de fleste spillere får lyst til å vinne. Lysten på å vinne skaper motivasjon, noe som er bra for videre prestasjonsutvikling. Samtidig er det en leik litt utenfor vanlige øvelser i fotball som blant annet påvirker lagmiljøet og samholdet positivt på en litt annen måte.

 

Oppdagende læring

 min

Uttøyningsdel

Ingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Min

10

Spesiell del

Stein, saks papirleik

T3 kjegler er satt opp i en trekant. Alle har hver sin ball de skal føre med seg fra kjegle til kjegle. Alle stater ved den ene kjeglen og finner seg en tilfeldig partner. Her tar de stein, saks papir. Vinneren rykker opp til neste kjegle og finner seg en partner å duellere med der, mens taperen forblir på første kjegle. Taper man på eksempelvis kjegle nummer 2, rykker man ned til kjegle nummer 1. Vinner man duellen på alle kjegler får man 1 poeng. Om å gjøre å sanke flest poeng på 3 minutter x2. Jeg pleier ikke kåre en vinner.

 

 

 

 

Oppgavestyrt læring

 

HVA

HVORDAN

HVORFOR

METODE

 25 og 35 min

Hoveddelen

Avslutningsøvelse

Spilløvelse

 

Avslutningsøvelse:

Deler inn i 2 lag. Det ene laget skal angripe mens det andre skal forsvare. De plasseres ved hvert sitt mål med hver sin målvakt. Trener roper hvor mange fra hvert sitt lag som skal angripe og hvor mange som skal forsvare. Det er viktig at det angripende laget er i overtall eller likt antall som forsvarere siden det er de som starter med ballen og som i hovedsak skal score mål. Målvakten på forvarende lag spiller ballen til det angripende laget når trener gir beskjed om antallet fra hvert lag som skal i kamp. Etter halvveis ut i øvelsen bytter det angripende og forsvarende laget oppgaver slik at det blir likt fordelt.

 

Spilløvelse:

2 lag der hvert lag organiserer taktikk og formasjon selv. Trener kommer bort og gir eventuelle veiledning. Videre spiller lagene mot hverandre. Banestørrelse avhenger av antall spillere på lagene. I pausen evaluerer hvert lag hva som fungerer og hva som ikke fungerer og konkluderer med noen arbeidsoppgaver de tenker å fokusere på. Eksempelvis å ha et samla press på midtbanen, forbedre pasningsalternativene rundt ballfører, eller avslutte tidligere når ballfører er rettvendt.

 

 

En avslutningsøvelse hvor spillerne selv velger hvordan de skal løse situasjonen. Det angripende laget må velge mellom å dra på seg press og spille ballen til en medspiller for å skape en overtallssituasjon, eller utfordre og avslutte på må selv. Denne øvelsen likner svært mye på angrepsfasen i kamper. Den viser også hva som fungerer og ikke. Eksempelvis at det er lurt å holde farten oppe i angrepet.

 

 

 

 

 

 

En spilløvelse der spillerne selv kan lære av hva som fungerer og ikke, og evaluere selv og prøve ut nye taktikker som kanskje endrer kampbildet og sitasjonen.

Oppgavestyrt læring

 

Oppdagende læring

5 min

Avslutning

Tøying for de som ønsker

 

Lett tøying av:

·        Hamstring

·        Legg

·        Lår

·        Lyske

·        Rumpe

 

 

 

 

For å lett strekke ut muskelfibrene som har vært aktive i hoveddelen. For hindre stive muskler seinere som kan forårsake skader og strekker.

 

 

 

1 kommentar:

  1. Jeg følte økta gikk bedre enn forrige gang siden fokuset hos spillerne var bedre. jeg tror leiken med stein, saks, papir ga ekstra motivasjon og bedre stemning i gruppa. det virka som at de hadde det gøy under både oppvarminga, avslutningsøvelsen og under spillet på slutten. hvis jeg ser på meg selv som trener så synes jeg at jeg var tydelig, men at jeg kunne presisere mer hva jeg ønsket at de skulle prøve på under avslutningsøvelsen. altså forklare hva som ofte fungerer bra for å skape overtallssituasjoner i en angrepsfase. til neste gang kan jeg være enda mer tydelig på hva som er målet for økta og forklare hensikten med øvelsen bedre.

    SvarSlett