Aktive Lokalsamfunn

søndag 7. november 2021

Øktplan for skitrening for rød gruppe tirsdag uke 45

Uke: 45


Dato: 09.11.2021


Trenere: Kristian (Vegard, Torun, Dag Espen)


Aldersgruppe: 12-13 år


Utstyr: Klær etter vær, rulleskiutstyr


Hovedmål: Påvirke utøvernes aerobe utholdenhet igjennom intervaller og intervallpreget lek på rulleski skøyting


Holdningsmål: Få barna til å holde fokus når jeg gir beskjed


Ferdighetsmål: Påvirke utøvernes langrennsteknikk igjennom skøyting på rulleski 


Kunnskapsmål: forstå sammenhengen mellom utholdenhetstrening og langrenn 


Tid

Hva

Hvordan 

Hvorfor 

Metode/kommentar

 

Oppstart/intro

Samle alle utøverne. Kort oppstart med intro av økten.

 

 

 

Står der vi alltid starter og tiltrekker meg utøverne mine

 

Merke start av trening, samt samle alle så jeg har kontroll på utøverne. Intro av økten for å forberede utøverne + inkludere de

 

 

20 min

Oppvarming:

G-del: 15 min med skøyting i rolig tempo 

 

 

 
 

S-del: 5 min med hurtighetsdrag

 

 

Vi går runder i rulleskiløypa i 15 min, rolig tempo med fokus på teknikk.

 

 

Alle møtes for 3 hurtighetsdrag med flying start.

 

I G-delen varmer vi opp på rulleski i rulleskiløypa i 15 min fordi det forbereder og varmer opp kroppen mot det som skal skje i hoveddelen.

 

Hurtighetsdrag i S-delen for å klargjøre kroppen for aerob utholdenhet i hoveddelen.

 

Apemetoden + oppgavestyrkt

 

 

 

 

Hvorfor varmer vi opp?: Oppvarming gir en gunstig overgang fra hvile til fysisk arbeid. Samtidig øker det prestasjonsevnen, forebygger skader, øker lysten til å trene og motivere (mange flere eksempler, men har valgt de jeg synes er viktigs).

 

105 min

Hoveddel:

Intervall/lekdel: 45 min

Rulleski intervall 1 runde x 7-10 med ca. 1 min pause

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stafett med hinder ca. 20 min

 

 

 

 

 

Styrkedel: 20 min

Sirkeltrening

-       Armhevinger

-       Dips 

-       Knebøy 

-       Utfall

-       Situps

-       Mageøvelse med rulleski (vet ikke navn)

 

 

 

Intervallene går fra bak pompehsuet opp midtveien runder på toppen og går den til kulen før nedoverbakken, pause fra kulen og ned bakken tilbake til start. Vil tro dette tar ca. 2 min å utføre for de raskeste og 3 min de andre så +-10 runder så vi holder på i ca. 20 min

 

 

 

Parstafett i en løype med variert terreng og diverse hinder. Dette gjøre vi forskjellige varianter av i ca. 20 min

 

 

 


 

Styrketrening med sirkeltrening der det er 45sek arbeid 15sek pause og 1 runde har 6 øvelser som går på hele kroppen, 1 min pause etter 1 runde. vi kjører 3 runder.

 

 

Rulleskiintervaller er god aerob utholdenhetstrening som er spesifikt rettet mot langrenn. Intervallene og pausene samsvarer mer utviklingstrappen sine forslag for intervalltid. Terrenget er variert så utøverne får prøve seg på forskjellige teknikker og de gjør seg erfaringer med porsjonering av krefter. Denne øvelsen gir god aktivisering og er enkel og forstå og utføre.

 

 

Parstafett i hindreløype på rulleski er gøy. Det er utfordrerne fordi man håndtere mange ting på en gang. Det er en morsom måte å påvirke aerob utholdenhet på. Det er motiverende siden det er konkurranse. Det skaper variasjon i økten.

 

Det er viktig å opparbeide den god basisstyrke rettet mot langrenn. Sirkeltrening er en fin variant fordi den er oversiktlig og effektiv. Utøverne får trent den utholdende muskelstyrken som passer med tanke på langrenn. Øvelsene har god variasjon og er langrenns basert og trener hele kroppen.

 

 

Vis og forklar + oppgavestyrt

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vis og forklar + oppgavestyrt 

 

 

 

 

 

 Vis og forklar

5 min

Avslutning:

Uttøying der vi prater ut om økten. 

 

 

Kjører en sirkel rundt meg med enkle uttøyingsøvelser som går på hele kroppen. Vi prater om hvordan økten har vært.

 

Det forbedrer bevegelighet og smidighet i leddene, det hjelper med å øke blodsirkulasjonen til musklene, som kan forkorte restitusjonen. Det vil også forbygge for skader, samtidig som at det er en fin avslutning på økten der man roer ned kroppen og der man kan reflektere og prate om økten.

 

Vis og forklar 

 

 

1 kommentar:

  1. Denne økten gikk ikke helt som jeg ønsket. Jeg kom litt sent så starten ble litt uoversiktlig og kaotisk. Vi brukte litt lengre tid på alt enn hva jeg hadde forventet. Uten om dette så følte jeg at jeg klarte å fullføre på en god måte, og det virket som at utøvrene var fornøyd. Dette var min første rulleskiøkt samt at jeg var syk så følte at jeg klarte å fullføre på en god måte selv om forutsetningene ikke var så gode.

    SvarSlett