Aktive Lokalsamfunn

søndag 26. januar 2020

Øktplan 27.01.20 - IL Bever'n langrenn gruppe 13/14

Dagens aktivitet: Skøyting                                              Dato: 27.01.20
                                                                                                                    Navn: Erlend Lien Grøtberg
                                                                                                                     Målgruppe: 13/14 i IL Bever’n

Periodemål: Forbedre utøvernes teknikk i begge stilarter og i ulikt terreng.
Mål for økten: Forbedre utøvernes teknikk i høy fart.
Ferdighetsmål: Forbedre utøvernes hurtighet.
Kunnskapsmål: Utøverne skal lære svingteknikk
Holdningsmål: Utøverne skal oppleve hurtighet på en positiv måte.
Varighet (tid)
Hva (Innhold)
Hvordan (organisering)
Hvorfor (begrunnelse)
Oppvarming:
G-del:
20 min
Rolig skøyting
Apemetoden. Vi går opp til BK-bua. Alle går i grupper med et tempo som passer for dem. De raskeste går en liten runde på toppen mens de venter på resten. Espen går bakerst og passer på at alle er med, mens jeg eller Olav går foran og passer på at ingen går for fort.
Varmer opp for å unngå skader, øke motivasjonen og øke den psykiske og fysiske prestasjonsevnen. Starter med en øvelse som går på de store muskelgruppene. Velger å gå til BK-bua, fordi det er mye plass der oppe. Viktig at de går rolig, fordi det er viktig at de ikke sliter seg ut før hoveddelen, der det er viktig at de ikke er utslitt.
Oppvarming:
S-del
15 min
Sisten








Fungerer nesten som stiv heks. Aktiviteten foregår uten staver. To av utøverne «har den» og skal fryse de andre ved å ta på dem. De som blir tatt blir fri igjen ved at en av de andre utøverne kommer bakfra og dytter den andre med seg framover. Utøveren som befrir, kan ikke selv være tatt. De som holder på å befri noen kan ikke bli tatt selv. En ny runde begynner når alle er tatt. Hvis for få blir tatt legger jeg til enda en som «har den» eller så velger jeg at også en av trenerne har den.
Øvelsen bruker musklene i beina som skal brukes i hoveddelen. Den er en økning i intensiteten fra den første delen av oppvarminga og gjør utøverne klare for hoveddelen. Øvelsen ligner på øvelser som har fungert godt tidligere, men jeg velger denne for å få litt variasjon. Det at de ikke bruker staver gjør at de bli mer avhengig av å ha god balanse på skia. De må også bruke beina mer og er derfor avhengige av å skyve godt nok. Fordi vi er i Funkelia, velger jeg en øvelse som ikke krever noe utstyr.
Hoveddel:
Teknikk
15min
Teknikktrening


Hel-del-hel metoden. De går fram og tilbake foran BK-bua. Starter med å gå noen runder med staver der de skal ha fokus på å på stavene mest mulig opp og fram. Jeg følger med på dem og gir tilbakemeldinger til de som sliter med aspekter ved teknikken. Så tar de av seg stavene og går noen runder med samme fokus som tidligere. Armene bruker de som om de hadde staver. De som sliter, kan overdrive bevegelsene litt. Etter noen runder med dette skal de jobbe med å finne en god rytme i gåingen. Deretter tar de på seg stavene igjen og prøver å bruke det de har jobba med i et par runder.
Starter med å gå noen runder med staver for at jeg skal få et litt bedre inntrykk av hvordan teknikken deres er. Det kan også være litt lettere å forstå hva jeg mener med stavene på. De tar av seg stavene for at det skal bli lettere å få armene høyt nok opp og fram. Det vil gi dem et bedre inntrykk av hvor høyt armene faktisk skal være. Overdrivelsen gjør at det blir ganske riktig med staver på. Utøverne tar på seg stavene igjen for at de skal prøve å anvende det de har jobbe med også med staver. Kjører litt teknikk på hver trening fordi de er såpass gamle at de burde jobba med den skikkelig.
Hoveddel:
Hurtighet
30min
Hurtighetsdrag


Vise- og forklare metoden. Kjører til sammen ni hurtighetsdrag. De første tre dragene går de på ei flate. Hvis det er plass nok, går de to og to sammen. Mellom dragene går de litt videre før de snur og går tilbake til start. Alle dragene starter på samme sted. Deretter er det tre drag i motbakke. Hvis det er mulig, går de dragene i en bakke der de kan gå to i bredden. Dragene starter med «flying start», som vil si at de ikke starter stillestående. I pausene går de ned bakken igjen og litt fram og tilbake. De siste dragene foregår i sving med høy fart. De går to sammen, så det blir litt som å gå i felt. Prøver å finne en sving i slak nedoverbakke.
Kjører ni hurtighetsdrag for at de skal få skikkelig trening uten at de blir for mange til at intensiteten går ned. Utøverne går to og to sammen for at de skal presse seg bedre. Mange av disse utøverne trenger dette. Går litt ekstra i pausene for at dragene ikke skal komme for tett. Kjører dragene i forskjellig terreng for at de skal trene hurtigheten i flere teknikker. Bakken skal være bratt nok til at de må padle. Poenget med at utøverne skal ha høy fart i svinger er at svingene skal være vanskelige. Nedoverbakken skaper høyere fart.
Avslutning:
Nedgåing
10 min

Rolig skøyting
Apemetoden. Avslutter etter det siste hurtighetsdraget og de går i eget tempo til bunnen.
For å starte restitusjon og få ut slaggstoffer fra beina.

1 kommentar:

  1. Det kom bare 3 utøvere på treninga, så vi slo oss sammen med 11/12. De var også bare 3, så vi ble 6 til sammen. Treninga ble derfor ikke helt som jeg hadde planlagt. Vi droppa blant annet leken under oppvarminga. Ellers var det meste likt som planen min. Vi hadde teknikk både i dobbeldans og padling. Hadde som planlagt en del hurtighetsdrag, men det ble ikke så mange som jeg hadde planlagt. Det var veldig isete, så det var mange steder der det ikke kunne gjennomføres. Hadde en liten stafett til slutt. Økta fungerte bra

    SvarSlett