Aktive Lokalsamfunn

søndag 25. november 2018Navn: Julie Dahl Rust                                                                    
Dato: 26.11.18
Sted: Skavanger SFO
Tid: 14.00-15.00
Varighet: ca 1 time
Utsyr: ball, benker, høytaler, avis 

Målgruppe: 3. klasse
Min målgruppe er 3.klasse på Skavanger skolen. I dette alderstrinnet er elevene i alderen 7 og 8 år. Da er det viktig med trening på de allsidige og grunnleggende bevegelsene, og dette programmet er egnet for elevene i 3.klasse. 

Hovedmål: Forbedre elevenes koordinasjon.
Ferdighetsmål: Forbedre elevenes reaksjon og balanse, ved hjelp av motiverende og effektive leker. Elevene skal mestre programmet godt.
Kunnskapsmål: Elevene skal forstå hvorfor og hvordan man trener koordinasjonen gjennom lekene. 
Holdningsmål: Med dette programmet skal elevene trene koordinasjon på en effektiv og motiverende måte. Elevene skal ha en positiv opplevelse med økta.ØKTPLAN 
Tid
Hva
Hvordan 
Hvorfor 
Metode
5 min
INNLEDNING

- Samle alle
- gjennomgang av aktivitetene.-Samle alle i en sirkel i midten av gymsalen


Jeg gjør dette for å få mer kontroll på barna, og for å informere dem om hva vi skal ha. Slik vet både jeg og barna hva vi skal forholde oss til. 
10 minGENERELL DEL 


stikkball

     


      


     -alle mot alle. Bruker 1-2 baller ettersom hvor mange som er med. Ikke lov til å gå mer enn tre skritt med ballen før man kaster. De som blir skutt går ut på siden og tar 5 froskehopp før de kan bli med i spillet igjen.


I den generelle delen har jeg valgt å ha stikkball, fordi denne leken øker motivasjon og skjerper barnas konsentrasjon til resten av økte.

Oppvarmingen hjelper med å omstille kroppen fra hvile til arbeid, og fungerer skadeforebyggende.
Følg-meg- metoden
Vise og forklare
10 min
SPESIELL DEL


Rødt og grønt lys-en er «lyset». Den ene står på den ene siden av hallen mens vi andre står på andre siden. «Lyset» snur seg om sier «rødt og grønt lys». Vi andre skal bevege oss nærmere «lyset» når det snur seg. Når «lyset» snur seg tilbake igjen er det om og gjøre å stå stille sånn at «lyset» ikke ser at du beveger deg. Om du beveger deg må du starte på nytt. Den som når «lyset» uten at «lyset» ser at du beveger deg, er «lys» neste runde. Legger også inn forskjellige oppgaver som går på balansen, f.eks. hoppe på ett bein, skøytegåing osv.Rødt og grønt lys får barna motiverte og engasjerte til hoveddelen, ettersom det er alle mot alle. Barnas konkurranseinstinkt blir skrudd mer på.
I tillegg må skjerper denne leken reaksjonen, ettersom det er et mål å forbedre reaksjonsevnen i hoveddelen. Når man legger inn balanseelementer går det også på balansen.
Vise og forklare
30 min
HOVEDDEL 

Balanseøvelse på benk

Dansestopp

Avisleken

-       Deler inn i lag (2-3 lag). Hvert lag har en benk som alle på laget skal stå på. Jeg kommer med oppgaver som f.eks. nå skal den gruppa gjøre at det går fra høyest til lavest på benken, eller den de som har bursdag tidligst skal på den ene siden og de som har bursdag senest på den andre. Det er elevenes oppgave å dele opp slik at det blir riktig rekkefølge. Det er ikke lov til å berøre bakken, og hvis det skjer må den personen som berørte bakken må starte på nytt.


-       Setter på musikk så alle barna danser. Når musikken stopper må alle stå stille. De som ikke klarer det må ut på siden og ta 5 froskehopp før de får bli med på leken igjen.
.

-       Alle barna sitter i en ring mens en begynner i midten av ringen. En person begynner å si et navn. Den i midten skal slå barnet som navnet er sagt til på kneet med en avis, før barnet som navnet er sagt til sier et nytt navn. Hvis den i midten klarer det er det den som ble sagt navnet til som skal inn i midten. Hvis ikke fortsetter personen å ha den til den klarer det.
Koordinasjonen er evnen til å samordne bevegelser i forhold til hverandre og til omgivelsene. Denne egenskapen består av blant annet balanse, rytme, reaksjon og øye-Hånd og øye-fot koordinasjon. Dette er egenskaper som er gunstig for alle unger å ha et grunnleggende nivå av, og derfor har jeg valgt å fokusere på reaksjon og balanse denne økta.

Alle disse lekene går på koordinasjonen, hovedsakelig balanse og reaksjon, som er de to egenskapene jeg skal fokusere på. Balanseøvelse på benk gjør at barna må samarbeide og bruke balansen sin for å komme seg på plass. Dansestopp gjør at barna må fokusere og reagere fort for å ikke ta froskehopp, og avisleken går også på reaksjonen. Hvis man ikke klarer å si et navn før man blir slått må man selv inn i midten.

Disse øvelsene er basert på at ungene skal ha en morsom opplevelse med leik og idrett.
Vise og forklare/ oppdagende læring - oppgavestyrt
5
min
AVSLUTNING 

-Snakker sammen om hvordan økten har vært. Eventuelt spørre om hvilke leker de vil ha neste gang osv.


Samles i sirkel i midten av gymsalen.


Dette gjør jeg for å oppsummere hva barna tenker om økta, hva jeg kan gjøre bedre, og forslag til hva jeg kan ha neste gang.

1 kommentar:

  1. økta gikk bra, og barna hørte godt etter da jeg snakket. burde muligens vært litt flinkere til å forklare og vise øvelsene, fordi det var nye øvelser som de ikke hadde prøvd før. de likte veldig godt dansestopp og avisleken, så disse lekene kommer jeg til å gjenta.

    SvarSlett