Aktive Lokalsamfunn

mandag 26. november 2018


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 7

NAVN: Siri Huseby
MÅL: Bli kjent med reaksjonsevne, øye-hånd og øye-fot koordiansjon, og utfordre ferdighetene til barna gjennom morsomme leker
Ferdighetsmål: klare å gjennomføre en økt der reaksjonsevne, øye-hånd og øye-fot koordinasjon er sentralt
Kortsiktigmål: lære to nye leiker
Holdningsmål: fokus på fairplay og bli flinkere til å være stille når andre snakker (både meg og elevene).
Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr: 2 stikkballer, vester, benker, 2 skumballer, 1 fotball og en fløyte
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 27.11.18 TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming

Vitamin og basillen


Vitamin og basillen er en sisten lek. Her skal basillen ut å smitte folk, i mens vitaminen er ute og gjør folk friske. Jeg velger ut en basill og en vitamin. Ser jeg at dette blir for lite aktivitet velger jeg en basill og en vitamin til. Disse får i tillegg på seg vester, vitaminen får blå vest og basillen får rød slik at barna ser forskjell. Vi rullerer underveis hvem som skal ha vester og enten redde eller smitte folk.  

Jeg velger å starte med en sisten leik, fordi det er en fin oppvarmingsleik der man blir varm uten at det blir en for hard start på økta. Jeg har valgt en litt annen sisten leik denne gangen for å variere litt. Leiken får i gang kroppen og konkurranseinstinktet, noe som er motiverende.
-----------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-----------------------------

Jeg valgte å ha kongen befaler som spesiell del til denne økta. Her har jeg da tenkt i forhold til reaksjonsevne. Man må være rask til å reagere når kongen befaler noe slik at man ikke blir ute. Det er muligens litt lite intensitetsøkning i leiken, men i og med at neste lek ikke veldig hard tenkte jeg at dette gikk fint. Leken leder oss i hvert fall fint inn til en reaksjonslek til, samtidig som øye hånd koordinasjon også kommer inn.Vise og forklare.
10 min
Spesiell del
Kongen befaler

Kongen befaler går ut på at vi velger en konge som er konge. Resten av barna må gjøre som kongen sier. Kongen har kun lov til å si tre ting.
1.       kongen befaler soldat : da er alle nødt til å stå rett opp og ned, med hånda ved panna og hilse på kongen.
2.       kongen befaler skip: da må man sette seg ned på gulvet med føttene ned mot gulvet og knærne opp. Hold på knærne.
3.       kongen befaler planke: da er alle nødt til å legge seg ned på magen.
Dersom en gjør feil eller reagerer for sakte er han/hun ute av leken og blir da vise kongen. Vise kongene skal hjelpe kongen å se om noen gjør feil.

Blir dette for enkelt kan man legge til flere ulike ting å gjøre. Eks. pirat: stå på ett bein og lage krok med den ene hånda, eller Tornerose: legge hendene mot hverandre og mens man står lene hodet over til den ene siden og støtte det opp med hendene som en stående sovestilling.Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen
Del 1
Kanonball


Kanonball foregår med en eller to skumballer. Jeg deler inn i to lag. lagene velger så selv en som skal være konge. Vi deler banen i to ved hjelp av benker som vi setter opp på midten. Kongene stiller seg på hver sin side av banen og da på motsatt side av laget sitt. Jeg kaster ut en ball og det er da om å gjøre å få tak i ballen og prøve å skyte de på det andre laget. Hodet er fritt. Blir man skutt går man over til kongen. Her er det lov til å prøve å skyte her å. treffer man en på det motsatte lag, blir personen ute mens du kan komme inn igjen på banen. Når det kun er en igjen bytter kongen side og kommer inn på normal bane. Kongen har tre liv. Ett lag har vunnet dersom det ikke er flere barn igjen på en av banene.Kanonball er en lek nesten de fleste kan, og jeg satser på at noen av dem har lekt leiken før. Den utfordrer både reaksjonsevnen og øye hånd koordinasjon, og krever fokus. Man må også tenke på fairplay og ikke si at man ikke blir tatt når man egentlig ble det. Dette må vi jobbe med.


Vise og forklare

Del 2
Hjørnefotball

Hjørnefotball går ut på at man deler gruppa inn i 3-4 lag. Litt avhengig av hvor mange vi er denne dagen. Vi setter ut fire benker, en i hvert hjørne. Dette er målet til de ulike lagene. Vi spiller diagonalt, altså de lagene som er på tvers ovenfor hverandre spiller mot hverandre. når et lag får mål bytter vi hvem som skal spille. Vi spiller opp til tre mål per kamp. Hvert lag får på seg egne vester og jeg setter i gang kampene.

Hjørnefotball har jeg valgt rett og slett fordi det her settes krav til øyefot koordinasjon og reaksjonsevne. Ballen skal føres rundt og sendes inn i mål, og da må man ha kontroll på beina. Man må også kunne reagere fort da de andre får mål, i og med at neste kamp starter med en gang. I tillegg må man reagere når ballen kommer og være på hele tida.

Vise og forklare


Del 3
Haien kommer

Vi deler inn i 4 lag. Ett lag i hvert hjørne. Vi sperrer av hvert hjørne med en linje eller lignende. Hvert lag velger ut sitt eget fiske navn, eks. sverdfisk eller torsk. I midten er hjemmet til haien og de han etter hvert klarer å ta. Jeg roper så ut hvem av lagene som skal løpe. Alle fiskene må løpe i samme retning og hvem som er ute og løper kan variere. Når vi roper «haien kommer», skal haien ut å prøve å ta de andre fiskene før de klarer å komme seg inn i hjemmene sine igjen. De som blir tatt blir til haier og skal være med å jage fiskene. Den som står igjen tilslutt av fiskene vinner leken.

Hvis vi får tid tenkte jeg vi kunne leika haien kommer. I og med at ikke alle jentene er like glad i hjørnefotball, tenkte jeg det kunne være bra å avslutte med en lek alle liker.

5 min
Avslutning:
Oppsummering

HighfiveHva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.


2 kommentarer:

  1. økta idag gikk mye bedre enn forige gang. det var mye enklere å få oppmerksomheten deres og de hørte på meg når jeg snakka. alle leikene gikk veldig greit, og de skjønte hvordan leikene fungerte. de har også blitt flinkere til å ikke sutre så mye og heller godta at de blir ute av leiken. jeg droppet å kjøre kanonball idag da jeg innså at dette ville blitt litt for innviklet og for mye regler for deres nivå. jeg følte jeg var litt tydeligere på beskjeder idag og det gjorde det enkelere for både dem og meg.

    SvarSlett
  2. Flott!
    Det er godt å ha en time der ting fungerer!
    Fint a du tilpasset aktiviteten og tok vekk det du var redd for ikke skulle fungere.

    SvarSlett