Aktive Lokalsamfunn

onsdag 7. november 2018


ØKTPLAN – UKE 46
Får ikke gjennomført økt denne uka da hallen er opptatt. Gjennomfører dermed denne økta neste uke. 
NAVN: Andrine Wollesund
FERDIGHETSMÅL: Forbedre utøvernes ballkontroll under fart
KUNNSKAPSMÅL: Lære å sende gode pasninger til lagkameratene og utføre trygge og gode mottak under fart.
HOLDNINGSMÅL: Skape trivsel blant utøverne og la det være gøy. I tillegg er fokuset enda på å bli kjent med gruppa.
Utstyr: Baller, kjegler, vester.
Dato og tid: Torsdag 15.11.2018 – 16:30-17:30
Målgruppe: Gutter 07
Sted: Tislegård gymsal
Starter økta med en samling på midten for å presentere økta.


TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/KOMMENTAR
 10-15 min
Generell oppvarming
Spille på stengene
Deler inn i to lag. Om å gjøre å spille seg frem til motstanderens mål og ta ballen mot en av stengene på målet- også tverrliggeren. Ikke lov å stusse.


Starter med lek i oppvarminga for å få en morsom start på økta og for å øke motivasjonen.
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-------------------------
Ved økt kroppstemperatur skjer følgende:
Blodet og vevsvæsken flyter lettere
Transporten av næringsstoffer og o2 til m. går raskere
Overføringen av oksygen fra blodet til m.c. går lettere.
Musklene, leddene, bindevevet og senene blir mer tøyelige
De kjemiske reaksjonene går raskere
Nerveimpulsene går raskere
Samspillet mellom m. og nerver blir bedre
Oppmerksomheten mot ulike sanseinntrykk blir skjerpet
Konsentrasjonsevnen øker
Spenningen i kroppen blir regulert til et gunstig nivå
·        Spesiell del som skal gjøre deg klar til hoveddelen, og lage en glidende overgang mellom oppvarming og hoveddel. Bli varm i armen og forbedre teknikken og ballfølelsen.
For å lære å sende pasninger med kroppen vendt til siden mot partner. Og for å spisse inn mot øvelsene i hoveddelen.

For å lære å sende og ta i mot pasninger i høyere tempo. Kjører det i konkurranseversjon for å holde motivasjonen og konsentrasjonen i gruppa oppe.

Vise og forklare
 10 min


3 min
5 min
Spesiell del
Kast to og to


Kast to og to sideveisTo og to:
Stuss, kast og mottak i fart fremover
Spillerne går sammen to og to og stiller seg overfor hverandre med en passelig avstand. Kaster vanlig med bevegelse i beina.
Viktig å fokusere på ved kast:
- Albuen ut fra kroppen.
- Kast med arm i ulike høyder.
- Tren på treffsikkerhet. 
- Brysthøyde.
- Balanse.
- Stemfot.
- Tyngdepunktet framover (ikke for mye).
- Lett bøy i knærne.
- Klar til mottak rett etter avlevering
- Viktig ved mottak:
- Være forberedt
- Tomlene bak ballen, ikke krokodille.
- dempe ballen med armene og ikke fange med stive armer.
-Bevege beina: jobbe fremover i det man skal kaste, rygge tilbake og vende fremover igjen når man skal ta imot og avlevere igjen.
Kaste med motsatt arm
Gradvis øke avstanden


Pasninger sideveis med fart fremover. Bytter side etter beskjed fra meg.


En i paret stusser ballen opp til den på andre siden, kaster den fra seg, og får den igjen på vei tilbake. Motsatt side gjør det samme. Fokus på fart i beina og god pasning foran den som løper, slik at han ikke får den bak seg. Først uten konkurranse, deretter førstemann til 10 løp på paret. Setter seg på rumpa når de er ferdig.

Vise og forklare.Vise og forklare
Vise og forklare
TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
45 min

5 min
5 min10 min

10 minHvis tid:Hoveddelen

Tre rekker foran mål: pådrag, kaste, ta imot.

Tre rekker: med kryss og pasning over midtsektorenKast og mottak i fart med skudd på mål


Kontrings-øvelse med forsvar/angrep

Ti trekk, to lag.
Spillerne stiller seg på de tre backrekkene foran mål. Øvelsen går helt enkelt ut på å kast og mottak med kroppen rettvendt mot mål. I det man har kasta fra seg ballen løper man bak i den rekka man kasta til. Fokus på å få frem stemfoten, og blikket mot mål før man kaster. Også fokus på fart i beina i mottak fremover mot mål. 

Variant to: midtbacken krysser opp annenhver sideback: sidebacken må komme i fart rundt i krysset og skal så sende pasning over til motsatt back. Igjen går man tilbake i den rekka man kasta til. Samme fokus her som i forrige øvelse. Om det blir mye ballmist, stiller rekkene seg smalere.


To brede rekker på den ene banehalvdelen, rettvendt mot motsatt mål. Samler alle ballene ved meg innenfor seksmeter. Den ene rekka skal kaste, og den andre ta imot og skyte på mål i fart. første i rekka starter, får pasning av meg, rekka på motsatt side er litt høyere opp enn den andre og starter idet den første fanger ballen, får pasning på fart mot mål og skyter mot åpent mål. Bytter på hvilken rekke som kaster og hvilken som skyter. Guttene kan også bytte rekker slik de ønsker underveis.


Spillerne fordeler seg på to hjørner på hver sin side av hallen – diagonalt ovenfor hverandre. Første spiller kaster inn til meg, og får ballen på kontring. Idet spilleren har skutt må han vende hjem i forsvar da motsatt side begynner på kontring. Den som skal starte får ikke starte før spilleren har skutt. Slik fortsetter øvelsen. Om en spiller ikke får ballen med seg til mål, må han likevel løpe inn til seksmeter for så å snu hjem igjen: dette for å gjøre øvelsen rettferdig for begge parter.


Deler inn i to lag, eller flere, avhengig av hvor mange som er på trening. Vil ikke at det skal være alt for mange på hvert lag, for at leiken skal inkludere alle innad i lagene. Hvert lag skal, innenfor et oppmerket område, få ti pasninger innad i laget uten at ballen går i bakken. Om ballen går i bakken må man begynne å telle på nytt, men man trenger ikke gi ballen til motstanderen. Om man derimot greier ti pasninger, går ballen over til motstanderlaget. – man kan ikke sende ballen tilbake til den man fikk den av – for å inkludere alle og få mest mulig spill. Ikke lov å stusse. Om leken blir for vanskelig/lett gjør jeg justeringer: for eksempel: færre/flere pasninger, større/mindre område osv.


Kaste og motta ball i en mer spillrelatert situasjon: man står denne veien mot mål under spill. Derfor er det viktig å mestre å kaste med kroppen vendt denne veien.


Også en veldig spillrelevant øvelse med fokus på kast og mottak i fart. Økt vanskelighetsgrad fra den forrige øvelsen til denne, da det er to nye momenter: kryss med riktig bevegelse og avlevering, og en litt lengre pasning fra sideback til sideback.


Enda mer fokus på pasninger og mottak i fart. Denne øvelsen er ganske vanskelig og krever dermed mye av gruppa med tanke på konsentrasjon. Tar ikke med keeper bevisst da jeg vil at alle skal være med på denne øvelsen. Fokuset ligger i pasningen og farta, og ikke i skuddet.
Hadde denne øvelsen på forrige trening. De fleste glemte at de skulle returnere hjem i forsvar etter skudd, dermed blir fokus i dag på å huske det. Øvelsen stiller krav til godt mottak på kontringsball. Flere momenter som gjør øvelsen god: mottaket, fart og en forsvarsspiller i ryggen.Morsom avslutning på økta med konkurransevariant. Øvelsen stiller krav til bevegelse med og uten ball, og til gode pasninger og mottak. Den knytter seg dermed fint opp til det vi har hatt fokus på og jobba med tidligere i økta.


Vise og forklareVise og forklare


Vise og forklare

Vise og forklare
Vise og forklare   2 min
Avslutning
Rolige tøyninger + liten prat

Tøyning av følgende muskler:
·        Rumpe mens man sitter.
·        Sitte på rumpa og strekke seg frem
·        Arm til siden.
·        Unngå stive muskler
·        Restituere fortere
Følg meg metoden
(apemetoden)


4 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Svar
  1. siden jeg ikke hadde økt i uke 45 bruker jeg samme planen jeg hadde da i uke 46. ser at jeg har skrevet feil ukenummer på planene, oppdaterte det nå ;)

   Slett
 3. Ble en litt kaotisk og rotete økt. Hadde spesielt en øvelse som var litt vanskelig. mange fikk den til, men andre hang ikke helt med. det gjorde at motivasjonen og innsatsen ble litt dårlig blant alle sammen. holdt dermed ikke på med den øvelsen like lenge som jeg hadde håpet på. tenker det er greit å la øvelsen ligge når den er litt vrien, slik at jeg heller kan ta den opp senere og bygge videre på den da. konsentrasjonen daler kjapt i gruppa på øvelser som denne, derfor er det greit å bare la de få prøve litt før vi går videre. oppvarminga med spilling på stengene hadde de gjort før. nok en gang gikk jeg litt i fella med at jeg ikke klargjorde reglene godt nok på forkant, noe som førte til at det ble mye klaging på dommeren og uenigheter underveis. har lært at det er viktig å ha klare linjer på hvordan øvelsene skal foregå, spesielt når det er konkurranse, for da blir de ekstra ivrige. de andre øvelsene gikk helt greit, ble litt mye surr og noe dødtid mellom øvelsene jeg gjerne skulle vært foruten. hovedmålet i denne perioden har vært å forbedre kast og mottaksferdigheter i fart. jeg går videre fra denne perioden nå og over på neste, som jeg skal lage en ny periodeplan for.

  SvarSlett