Aktive Lokalsamfunn

mandag 5. november 2018


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 5

NAVN: Siri Huseby
MÅL: Bli kjent med rytme og balanse, og utfordre ferdighetene til barna gjennom morsomme leker
Ferdighetsmål: klare å gjennomføre en stafett, som utfordrer rytme og balanse
Kortsiktigmål: være kjent med rytme og balanse og forhåpentligvis vise fremgang fra tidligere økter
Holdningsmål: ikke være dårlig taper og klare å gjennomføre leiker man ikke alltid syntes er like gøy, istedenfor å sette seg i et hjørne å være sur

Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr: 3 benker, 9 kjegler, 3 hoppetau, 9-12 rokkeringer, tilgang til musikk, 2 vester
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 06.11.18 


Jeg har nå funnet ut at barna er veldig lite opptatt av å lære seg nye leiker. De vil helst leike de faste gamle leikene som de syntes er gøy. Det blir mye grining osv. når de blir tatt og da er det enklest å leike en leik de kan fra før av der de veit konsekvensen av å bli tatt, eller en leik der alle har like stor sjanse til å vinne.
TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming
Sisten lekI oppvarmingen skal vi leike en sisten leik der det kun er lov til å gå på strekene. Jeg velger ut to stykker som starter med å ha sisten. Dersom man blir tatt, må man sette seg ned på gulvet. man blir fri til å løpe igjen dersom en annen deltager kommer og gir deg en high-five. Vi bytter hvem som har sisten underveis.


Jeg velger å kjøre en sisten lek som oppvarming. Alle liker sisten og prøver å variere litt fra gang til gang. Denne gangen har jeg valgt å begrense hvor de kan går. Det er nok ikke så mye balanse, men jeg tenker at det jan være utfordrende å holde beina på streken, så litt balanse blir det jo. I tillegg har jeg valgt å legge inn en high-five for at man skal kunne bli fri. Dette hjelper litt på motivasjonen og barna får motivert hverandre.
-----------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-----------------------------


En leik som går ut på å utfordre reaksjonsevnen til barna, samtidig som de får danse og bevege seg til musikken og bruke rytmen litt som de vil. rolig og fin start på økta.
Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Dansestopp


Alle skal danse og vi har på musikk. Når musikken stopper skal man fryse, og dersom man beveger seg så er man "ute".  Jeg velger ut en som skal være dommer. Når man blir tatt/beveger på seg etter musikken har stoppa, må man gå ut av danseområdet og blir så en del av dommerne. Den siste som står igjen på dansegulvet vinner. Jeg styrer musikken.


Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen

Del 1


Vi prøver oss på enda en stafett. Jeg deler inn i tre – fire lag. vi setter frem benker, rokkeringer og kjegler. I denne stafetten starter man med å gå/løpe over en benk. I og med at det er siste gangen tenkte jeg å prøve å ha benken med den smaleste siden opp. blir dette for vanskelig snur vi benken tilbake igjen. her kan vi også variere fra runde til runde. Eks. gå med armene ut, ned eller over hodet. Etter å ha løpt over kommer man til fire rokkeringer. Her kan man kun ha en fot i hver rokkering. De står i sikksakk oppover. Dette gjør at de må hoppe fra side il side på annen hvert bein og finne balansen før de hopper over til neste ring. Etter dette kommer en hoppetaudel. Her skal man hoppe hoppetau bortover til du kommer til kjegler som er plassert på rekke med litt mellomrom mellom hverandre. Her skal du da hoppe sikksakk gjennom kjeglene. Når du er ved enden av løypa gjør du akkurat det samme tilbake.

I hoveddelen har jeg valgt å kjøre litt stafett. Stafetten inneholder de egenskapene vi har jobbet med nå 3 ganger, nemlig balanse og rytme. Balanse finner vi jo igjen når de skal gå over benken og hoppe med ett bein inn i rokkeringer. Rytme kommer derimot inn i hoppetau delen av løypa.Vise og forklare

Del 2
Valgfri leik

I og med at det er siste gang med balanse og rytme, tenkte jeg barna kunne få velge hva vi skal leke som den siste leken. kanskje de kommer med noen nye leiker jeg ikke har hørt om. Jeg tror dette kan bli en fin avslutning der de får leke noe de selv har lyst til.


Jeg kommer til å la en av barna forklare leiken for de andre. Dette er noe jeg har prøvd ett par ganger før og det funker kjempe bra.


5 min
Avslutning:
Oppsummering

HighfiveHva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.

2 kommentarer:

  1. økta idag gikk helt ok. vi startet ganske greit med streksisten. de hadde veldig mye energi idag og skravla gikk i ett kjør. ble derfor mye roping og bruk av fløyte. som bjørg har sagt er dette en ganske krevende gruppe og de er ikke alltid like lett å holde styr på. i tillegg er de ikke like "utvokst" som de 2. klassingene vi hadde ifjor. derfor er det utrolig vanskelig å lære dem nye leiker. jeg kan si ting 20 ganger og de klarer fortsatt ikke å skjønne leken. overaskende nok fikk jeg gjennomført stafetten idag. det gikk helt ok det også. de er veldig flinke til å ta snarveier og ikke fullføre øvelsene. noe som fører til at andre blir sure osv. tenker derfor at jeg videre kun må kjøre helt enkle leiker med minst mulig forklaring og regler. og leiker der det er vanskelig å jukse. til slutt kjørte vi hjørnefotball. vi var kun 2 jenter med idag, så dette var veldig populært blant guttene og her ble det lite juksing og grining i og med at alle kunne leken og visste hvordan reglene var.

    SvarSlett
  2. Bra kommentar - fint at du og Bjørg (fra SFO!?) har samme standpunkt. Det er en fin refleksjon med hvordan det er å lede ei gruppe som ikke kan reglene.

    SvarSlett