Aktive Lokalsamfunn

mandag 5. november 2018


LEKSJON 2. - Skiskytterskole
Klargjøring av standplass, avtrekk og tørrtrening

PRAKSIS I KLUBB - Svene IL
DATO: Mandag 05.11.2018
OPPMØTE: 18:00, Stevningsmogen, nede på standplass
TRENERE: Nora Berget og Maren Aaserud
KLASSE: 3.klasse og eldre.MÅLGRUPPE
Målgruppen for økta er helt uerfarne skiskyttere, som er på en av sine første skiskyttertreninger. Det kan hende at noen har drevet med skyting eller langrenn, dette erfarer vi ganske fort. Ved de første treningene finner vi ut bakgrunnskunnskapene og alderen på hver enkelt utøver, ut ifra om han/hun skal skyte med bukk eller reim. Gruppa vil sannsynligvis ikke bestå av så mange, siden det er for helt nye skiskyttere og de som vil starte, selv om vi ønsker å få med flest mulig. Dette vil føre til at vi får individuell tilpasning.
MÅL FOR ØKTA
Bli kjent med skiskyting og hverandre.
DELMÅL
Sosialt mål: Vi (trenere) blir kjent med målgruppen og lager oss inntrykk av hver enkelt utøver. Gruppen kan bestå av utøvere fra ulike klasser, og alle vil nok ikke være kjent, derfor er det viktig.
Holdningsmål: Treneren forventer engasjerte, samarbeidsvillige og utforskende utøvere.
Ferdighetsmål: Ferdighetsmålet i denne økten er ikke så viktig, for fokuset er mer læringsorientert, og vi ønsker heller å se deres ferdighetsnivå.
Kunnskapsmål: Utøverne skal innse viktigheten med sikkerheten som trengs når man skal håndtere våpen, kunnskapen om våpenet og blinken.

TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/ KOMMENTAR
KLARGJØRING FØR ØKT:
Klargjøre standplass. Hente ut våpen og skudd, finne brosyrer til å dele ut. (Trenger ikke å pappe å hente ut matter, siden det skal vi vise i løpet av økta)
Utstyr: matte, papp, bukk, skiver, våpen, skudd, foreldre- og utøverhefter
15min
OPPMØTE
-Presentasjon av treneren kort

-«Presentasjon av hverandre»


INTRODUKSJON
-hva kurset går ut på
-Spørre hva de husker fra sist gang
-dagens program
-våre forventninger

TEORI:
-Klargjøring av standplass

-Navn og litt kort eller om oss selv.

-Går sammen to, forteller navn, alder/klasse, hva de liker og funfact. Etter at 3 min har gått, skal de presentere hverandre.


-Hvordan kurset er lagt opp. Bli kjent med skiskyting. I løpet av hele kurset vil vi gå gjennom; teori om skiskyting, sikkerhet, stilling, drill, avtrekk, kombinasjonstrening, intervaller, stafetter og lek.
-Spørre hva de husker fra sist gang
-I dag skal vi se nøyere på klargjøring av standplass, et godt avtrekk og vi skal leke og ha det gøy, prøve å skyte.
-Vi forventer at utøverne er lærevillig, konsentrerte og at de har lært mer om skiskyting etter kurset.


Det vi skal se på og gå gjennom ved klargjøring av standplass:
Slå på lys
Rødt flagg
Henge opp papp
Repetere selvanviser kort
Dra opp blinken
Matte
Kikkert
Vi starter med å presentere oss selv, slik at de skal få et forhold til oss. Siden skiskyting er en individuell idrett, og det spesielt i starten er mye oppføling og tilpassing på hver enkelt, er det spesielt viktig med individuell tilpasning og at de får et godt forhold til oss trenere.


Vi velger å starte med litt teori, siden vi har best fokuset deres i starten av økta. I tillegg er det naturlig å starte med å klargjøre standplass før man skyter. Vi går gjennom det, sånn at de lærer det de trenger, men bruker ikke unødvendig lang tid, siden vi vil jo mest tilbringe tid med aktivitet.

Vi skal forklare og vise våpnene og hvordan de ulike navnelekene fungerer.

Det utstyret vi trenger er: matte, papp, skiver, våpen, skudd, bukk,  foreldre- og utøverhefter, refleks vest til skytebanesjef, lapp og teip til å markere hvilket våpen som er deres.Vise og forklare.
Nora forklarer, mens Maren er med som hjelper og går med barna sånn at de følger best mulig med.
20min
AVTREKK:
-Forklaring av avtrekket
-Demonstrasjon og prøve av en liggende serie med overdrevet rolig  
-Enkeltskudd og enkeltklikk-Viser hvor avtrekkeren er og pistolgrepet. Forklarer at pistolgrepet skal være sånn passe hardt, man skal holde i våpenet, men ikke sånn at man blir sliten.
Det er det ytterste leddet på fingeren som skal ligge på avtrekkeren, og man skal dra fingeren rett bakover, uten å bevege hånden.
-Maren legger seg ned i stilling og gjør jeg klar til å skyte, men utøverne ser på avtrekket mens jeg forklarer.
Et avtrekk har 3 faser. Den første fasen er fortrykk. Det er den delen av avtrekket i starten hvor det er lett.
2.fase er trykkøkning. Her skal du press sakte bakover på avtrekkeren før det smeller.
3.fase er ettertrykk. Her skal pekefingeren holdes litt stille, ca. 2 sek., og her må man tenke at man skal følge skuddet til det har kommet frem til blinken.
Forklarer at for å treffe blinken i skiskyting er det viktig med bla. god stilling, rund blink og godt avtrekk. I dag skal vi øve litt mer på avtrekket.
-Maren starter med å demonstrere en TT serie med overdrevent rolig avtrekk, for å tydeliggjøre at man ikke skal nappe.
-Utøverne får selv prøve en slik serie som Maren gjorde.
-Enkeltskudd og klikk: Utøverne lader opp 1 skudd i hvert magasin. Så forklarer jeg at de skal legge seg nedi stilling og først skyte det ene skuddet, også skal de lade og gjøre det samme uten skudd.

Skiskyting består av mange deler, og det er en del man må lære. Vi forklarer kort hvordan et avtrekk er bygget opp, for det er nødvendig for utøverne å vite når de skal ha fokus på et godt avtrekk.
Ved at Maren viser samtidig som jeg forklarer blir det lettere å følge med og forstå. Rett etter på får de selv prøve, slik at de husker hva de skulle gjøre. Man lærer av å prøve, for det hjelper ikke om bare Maren viser, og det er heller ikke noe gøy.
-Vise og forklare. Maren er prøvekanin og viser, mens eg forklarer på Maren.Utstyr: Matte, våpen, bukk, skudd
25 min
AVSLUTING
-Prøve å skyte på papp og metall
-Leker. «Sisten» + «skiskyting»
-Takker for i dag, og minner dem på en gang til hvor flinke de var og at vi håper på å se de neste gang. Jeg og Maren pakker bort utstyret.

-Vi lader opp 2 nye serier. 1 serier på papp, med at vi samlet løper frem og ser på pappen hvor de barna har treffet, og trenerne gir tilbakemeldinger og hjelper med skruingen etter behov. Så skytes det 1 serie på metall, slik at de ser hvordan det fungerer i konkurranse og hvordan mekanismen fungerer.
-Spør utøverne etterpå om de greide å både treffe og ha et bra avtrekk? Forklarer at det er vanskelig å ha fokus på begge, men det viktigste er å treffe. Men for å treffe så må man ha fokus på avtrekk.
-Lek: Sisten
-Lek nr. 2: «Skiskyting»
Løper en runde før vi skyter. x2

-Barna får prøve å skyte. Dette syns det er gøy, og serien er konkurranse lik.
-Vi spør etterpå om de greide å ha fokus både på å treffe og å ha et godt avtrekk, for at de skal forstå at man ikke kan tenke på alt samtidig. Men etter hvert som de trener mer vil arbeidsoppgavene bli automatisert, og dette gjør at de får motivasjon til å øve.
-Vi starter med sisten. Dette er med på å skape aktivitet i økten, og er lett å arrangere, når vi ikke vet hvor mange som kommer.
-Lek nr. 2: Siden vi har skutt hele økten, og faktisk er på skiskytter skole, så må vi jo faktisk prøve skiskyting.

-Vise og forklar. En av oss viser hvordan skyting og leken skal utføres, mens den andre forklarer. Ved å gjøre dette er det lettere å forstå hva som skal gjøres og vi blir «utnyttet» som trenere, og får vist det vi kan.

Vi blir med på leken dersom det er nødvendig og organiseringen går fint.


2 kommentarer:

  1. Denne økten var det jeg som var hovedtrener. Det kom ingen flere nye denne gangen heller, men han samme gutten som sist kom. I tillegg kom det to andre litt eldre gutter underveis i økta, som også ble med. Vi fikk gjennomført det som sto på planen, og det ble en god økt alt i alt. Gutten var fornøyd som sist. Utfordringen her var at det var ganske stor nivå forskjell på gruppa. De eldre guttene hadde vært gjennom dette tidligere, og de tok det derfor mye raskere enn den nye gutten, og det førte til at det lett ble vente tid på de eldre guttene. Dette må vi tenke på til neste gang, og eventuelt legge til noen fler momenter for de mer erfarne utøverne.

    SvarSlett
  2. Gøy at det er flere som ble med denne gangen. Synes Nora gjorde en bra jobb som hovedtrener, og jeg synes vi jobbet bra sammen.

    SvarSlett