Aktive Lokalsamfunn

mandag 26. november 2018

LEKSJON 5. - Skiskytterskole

PRAKSIS I KLUBB
DATO: Mandag 20.11.2018
OPPMØTE: 19:00, Stevningsmogen standplass
TRENERE: Nora Berget og Maren Aaserud
KLASSE: 3.klasse og eldre.MÅLGRUPPE
Målgruppen for økta er delvis uerfarne og litt mer erfarne skiskyttere. Noen har startet i år, mens andre har drevet med skiskyting en sesong. Derfor er det viktig å se alle og huske at det er ulike nivåer. 
MÅL FOR ØKTA
Morsom, motiverende og inspirerende økt.
DELMÅL
Sosialt mål: Vi (trenere) blir kjent med målgruppen og lager oss inntrykk av hver enkelt utøver. Gruppen kan bestå av utøvere fra ulike klasser, og alle vil nok ikke være kjent, derfor er det viktig.
Holdningsmål: Treneren forventer engasjerte, samarbeidsvillige og utforskende utøvere.
Ferdighetsmål: Mestre en mer standplassdrillen. Vi er fortsatt litt i start fasen med noen av utøverne, og derfor ønsker vi å bli mer kjent med deres ferdighetsnivå.
Kunnskapsmål: Lære hva 100 meters merke er og hva man skal gjøre før matta, på matta og når man skal forlate matta.

TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/ KOMMENTAR

KLARGJØRING FØR FØRSTE ØKT:
Hente ut våpen og skudd.5 min
Oppmøte
Samle utøverne og foreldrene, og ønske de velkommen til økt.


Prestasjon av trenere, utøvere, repetisjon og dagens økt

Samle utøverne og foreldrene, og ønske de velkommen til økt. Sier hei og forklarer dagens tema, som er standplassdrill. Foreldrene kan hente matter og bukker.
Vi trenere forteller våre navn. Utøverne forteller sitt navn. Spørre hva de husker fra sist. Fortelle nærmere om fokuset på økta i dag. Men først skal vi starte med litt lek

Vi starter med å samle alle, siden at alle får en følelse av hvem som er med på økta. Vi får foreldrene til å gjøre jobben med å klargjøre utstyr, så har de noe å gjøre, samtidig som vi slepper å gjøre det før økt.

Vi snakker kort om oss selv og navnet på utøverne for å skape samhold i gruppen. Vi repeterer hva vi gjorde sist, for det er ved å repetere man lærer. Vi tydeliggjøre fokuset for i dag, så de vet hva de kan vente seg.
Snakke og forklare.
15     min
Lek
1.Stiv heks

2.Doktorsisten

1.En av utøverne er «heks», og skal prøve å ta de andre. Når man blir tatt må man stå med armene opp og spredte bein. For å bli fri må en annen utøver, utenom heksen, krabbe mellom beina til den som er tatt. Så er man fri og kan være med å løpe igjen.

2.En er «sykdommen», som skal ta resten av utøverne. Når man blir tatt, må man holde på det stedet som «sykdommen» tok deg på, og så er det du som er «sykdommen». (som sisten, går på rundgang).
Ved å leke først blir de varme og får mer motivasjon til den lille teorien som kommer etter.
Metode: vise og forklar

Utstyr: joggesko
30 min
Skytedel 1 – standplassdrill
TEORI
Inn mot skyting:
- Ha riktig inngangsfart og pust godt hele veien
- Stavene i høyre hånd (motsatt for linksskytter)
- Finn riktig skive

På matten:
- Ned på kne og legg ned stavene
- Åpne klaffene foran og bak
- Legg deg ned i liggende stilling
- Åpne sluttstykket og sett ut/inn magasin
- Kolbe i skulder
- Skyv sluttstykket fram
- Sett venstre arm/hånd under kolben (motsatt for linksskytter)
- Hold passe hardt i pistolgrepet
- Grovinnretning på riktig skive
- Slapp av i venstre arm og høyre skulder (motsatt for linksskytter)

Etter skyting:
- Klaffer på
- Opp på kne
- Reis deg opp og ta med stavene
- Rask skøyting ut fra matten mens du tar på stavene

SKYTING
gå igjennom hele standplassdrillen, så skyte to serier på papp.Gå igjennom teorien, ikke bruke for lang til, for da detter de fort av.
Bruke Nora for å vise, mens jeg forklarer, ved at vi jogger fra 100 meters merke og ned på matta og går igjennom drillen.

Så skal de få prøve å skyte selv, mens vi går igjennom drillen, også skyter vi inn samtidig.


Standplassdrillen er en veldig vikitg del av skiskyting, og dette gjør at utøverne holder bedre fokus og forhåpentligvis får bedre serien og bruker kortere tid på standplass.
Vise og forklar
20 min
Skytedel 2 – rolig kombinasjon
De jogger en liten runde, så skyter de og fokuserer på de ulike punktene i standplassdrillen. Dette gjøres 4 ganger (hvis det er tid).Vi lager en liten runde, slik at de får med de ulike delene av standplassdrillen, så skyter de og fokuserer på tiden på standplass.Her får de øvd på det vi gikk igjennom på den første delen av økta, og prøvd å få opp tempoet og jobbe med tiden på standplass.
Snakke og forklare, mens vi veileder.
5 min
Avslutning
Rydde matter og si takk for i dag!

Vi spør om foreldrene kan hjelpe med å ta inn matter og bukkene.

Rydde etter oss😊
Snakke og forklare
3 kommentarer:

 1. Skiskytterskolen utgikk i dag. Var for kaldt for trening på Stevningsmogen, så både den vanlige skiskyttertreningen og skiskytterskolen ble avlyst. Vi bruker derfor denne økta neste mandag.

  SvarSlett
 2. 2. gangen vi skulle bruke denne øktplanen, var det ikke for kaldt, men det lå bare is på Stevningsmogen så Svene IL mente at det ikke var forsvarlig å gjennomføre økt, så planen ble forskyvet enda en uke.

  Når vi faktisk fikk gjennomført planen, gikk det ganske fint. Vi hadde jo sett på planen i mange uker nå, så hadde godt planlagt hva som skulle skje. Vi startet med lek, og det fungerte fint. Før denne økten hadde jeg planlagt godt hvordan jeg skulle organisere barna, og klare å holde best mulig på konsentrasjonen deres i det som blir av vente tid. Vi hadde klart å legge opp økten slik at det ble mest mulig individuellt tilpasset, slik at vi unngikk så mye venting. Og i mens jeg f.eks. satt ut kjegler sendte jeg de ut på en kort runde. Vi gjennomgikk felles 100meters merke og standplassdrillen, og vi gikk gjennom det, så det var lett for alle å holde konsentrasjonen. Det funket fint. Etter på fikk de prøve selv, i eget tempo, og det gjør vi siden det er så stor forskjell i gruppa og de bruker veldig forskjellig tid.

  SvarSlett
 3. Planen ble da gjennomført 10.12.2018, etter å ha blitt forskyvet to ganger. Når vi nå fikk gjennomført planen gikk det ganske bra. Vi hadde laget en plan på hvordan vi skulle organisere økta, slik at vi kunne se alle og gi hver og en tilbakemeldiger som passet for dem.

  SvarSlett