Aktive Lokalsamfunn

søndag 27. oktober 2019

Øktplan uke 44 
Tema: Lek i sal

Mål: Utøve idrettsglede gjennom lekpreget aktivitet som skaper samhold og trygghet

Tid: 45 min

Utstyr: Basketballer, fotballer, fotballmål, erteposer, kjegler og rokeringer

Sted: Raumyr Skole

Målgruppe: Psykisk utviklingshemmede 

Ferdighetsmål: Ha troen på seg selv, utøve fysiske ferdigheter innenfor kast og skudd. 

Kunnskapsmål: Lære å tenke litt nytt innenfor de forskjellige idrettene, som at i fotball er innkastene også viktig, og at flere kan føle seg inkludert gjennom å bare justere litt på basketkurven. 

Holdningsmål: Synes det er gøy å være i aktivitet, føle seg inkludert og ha lyst til å være med neste gang. Vi har sett nå etter et par ganger at enkelte syntes oppleves litt påtvunget og kjedelig, og det er derfor viktig for oss å nå ut til alle og enhver. Vi vil kanskje ikke klare dette for hver gang, men prioritere å skulle inkludere flere og tilpasse så alle skal føle seg sett og gjøre noe de synes er gøy. 


Varighet
Hva
Hvordan
Hvorfor
Undervisningsmetode
15 min
Oppvarming

G-del: Danseleken

S-del: Bevegelighetsøvelser

L-del: Uttøyning
Danseleken:
Vi spiller musikk, og når musikken setter på pause må alle fryse og ikke bevege seg. Når musikken settes på igjen begynner alle å danse igjen.

Bevegelighetsøvelser
  • Rotasjon i armene (dynamisk melkespann"
  • Velt muren 
  • Siderotasjon
  • Skulder dislokasjon 

Uttøyning
  • Strekke på armene
  • Strekke på halsen

Musikken får i gang motivasjon og glede hos brukerne.

Dynamiske øvelser sørger for at alle er varme i overkroppen, viktig før skudd. Tilpasser oss også til de som må bevege og varme opp beina.

Tøyer relevante muskler. Virker skadeforebyggende.
G-del: Vise-forklare
Forteller om leken og viser hvordan den fungerer.

S-del: Apemetoden
Står i halvsirkel rundt oss og viser øvelsene sammen, forklarer også men gjør det sammen med dem. Én av oss kan gå rundt å veilede.

L-del: Apemetoden
Står i halvsirkel rundt oss og viser øvelsene sammen, forklarer også men gjør det sammen med dem. Én av oss kan gå rundt å veilede.
20 min
Hoveddel

Stasjonsleker:

Stasjon 1: Basketball

Stasjon 2: Fotball
Basketball
Alternativ 1: Kaste basketball i rokering

Alternativ 2: Kaste basketball i basketkurv

Fotball
Alternativ 1: Kaste ball mellom to kjegler

Alternativ 2: Sparke ball mellom to kjegler
Vi har delt inn aktivitetene i alternativer, ikke nivåer, slik at vi legger vekk fokus fra hva brukerne kan og ikke kan gjøre. Alle skal føle seg inkludert, og begge alternativene er utfordrende på hver sin måte. 

Vi har dessuten valgt å ikke ha for mange øvelser nå i starten, slik at brukerne kan føle seg litt frem og vi kan bli sikrere på hvordan de reagerer på øvelsesutvalget, la de holde på over lengre tid og ikke stresse gjennom masse program. Det er viktig for oss at organiseringen foregår i trygge omgivelser, uten at brukerne opplever stress, å ikke bli sett eller andre ubehageligheter som gjør at de hverken trives eller vil være med neste gang.

Basketball
Alternativ 1: For de som ikke klarer å kaste høyt oppover, vil det være lettere å sikte på en rokering, særlig for de som sitter i rullestol. Dessuten vil vi forklare hvordan rokeringen på bakken utfordrer presisjon på samme måte, men at ved å gå lenger bak vil det bli vanskeligere.

Fotball
Alternativ 1: Innkast er også viktig i fotball, og det er viktig for brukerne å føle seg likestilt og sett. For de som sitter vil denne øvelsen være mulig å være med på, og ved å snakke om viktigheten med innkast vil de føle seg mer inkludert.

Alternativ 2: For de som har sagt de er glad i fotball, og som har muligheten til å bruke beina, kan de utfordre seg selv her gjennom å skyte fra forskjellige steder. På denne måten lager vi et opplegg som utfordrer alle nivåer.

Vise-forklare

Vi bruker tid på å vise brukerne de forskjellige stasjonene, og forklarer dem de ulike alternativene.
10 min
Avslutning
Strekk og bevegelighetsøvelser

Oppsummering

Vi står i ring og vi viser og forklarer.

Snakke om økta og hvordan opplevelsen av den var hos de enkelte.

For å strekke og bevege muskler som er stive og støle.

Viktig å kommunisere med brukerne så vi kan gjøre eventuelle justeringer.

Vise-forklare, veilede underveis


Sitte i en sirkel

2 kommentarer:

  1. Fin økt i gymsal for første gang. Litt kaotisk og dårlig kommunikasjon med Raumyr, men klarte tilpasse oss og ting ble gjennomført veldig uproblematisk. Rullestolbrukere fikk vært med, det var en fin progresjon og det var mange som uttrykte tydelig at de syntes det var gøy, også de som vanligvis er stille og forsiktige. Det er utfordrende å se alle og tilpasse opplegg som kan passe for alle brukerne samtidig.

    SvarSlett
  2. Bra plan med en god forklaring under hvorfordelen. God inndeling etter hva de kan delta på og ikke, sammen med noen alternativer. Veldig bra.

    SvarSlett