Aktive Lokalsamfunn

mandag 7. oktober 2019


ØKTPLAN UKE 41

Tema: Bli kjent

Mål: Bli kjent med gruppen og skape en trygghet gjennom at alle kjenner hverandre litt bedre. Vi må bli kjent med hvordan brukerne fungerer i fellesskap, og hvordan vi best mulig kan tilpasse økter etter deres behov og ferdigheter. Denne økta vil vi derfor ha mindre fokus på det fysiske, og heller bruke tid på å bli kjent med brukerne. Dette vil være viktig for hvordan vi planlegger de kommende øktene - som for eksempel hvor mye vi skal tilrettelegge styrkeøkter osv.

Tid: 60 min

Utstyr: Pen og papir

Sted: Lågen Arbeidstjenester

Målgruppe: 5-10 stk. psykisk utviklingshemmede

Ferdighetsmål: Utøve sosiale ferdigheter og gå utenfor komfortsonen gjennom leker som krever at alle deltar i like stor grad

Kunnskapsmål: Lære hverandre å kjenne og lære nye morsomme leker

Holdningsmål: Bli kjent og synes det er gøy
Varighet
Hva
Hvordan
Hvorfor
Undervisningsmetode
15 min
Innledning

Innledningsvis vil vi snakke  med brukerne om opplegget vårt fremover, hva de tenker og sammen finne ut hva som funker best. Vi vil tydeliggjøre hvorfor vi er der, hvem vi er og at skulle det være noe er det viktig med tilbakemeldinger.
Gjennom å sette seg ned og høre litt om interessene deres kan vi på sørge for økter som motiverer brukerne, samt økter med aktiviteter de ikke har vært borti før.
Halvsirkel rundt oss
30 min
Bli kjent leker:

 • Det er min venn
 • 4 favoritter
 • Stein, saks, papir med navnvri
"Det er min venn"
Alle sitter parvis og forteller om seg selv til motparten. Etter en tid samles alle, og hver forteller om sin venn – partner.

"4 favoritter"
Hver enkelt skriver ned på et kort hans eller hennes favoritt: Farge, måltid, land som de vil besøke og sport. Kortene stokkes og deles ut igjen. Hver person leser opp hva står på kortet de fikk, og hver person gjetter skriftlig hvem som har skrevet det. Til slutt ser en på hva de enkelte har gjettet.

"Stein, saks, papir med navnvri"
Alle går rundt og tar stein, saks, papir. Den som taper må følge etter den andre og rope og heie på navnet til vinneren. Etterhvert danner det seg lenker av flere som heier på en vinner, og dersom vinneren taper blir hele lenken heiende på den nye vinneren. Tilslutt står vi igjen med en tilfeldig person som er vinneren.
"Det er min venn"
I denne lekene får vi blitt kjent med brukerne samtidig som de kan bli litt bedre kjent med hverandre. Dessuten er det fint for alle å få seg en partner de kan snakke med og bygge opp trygghet med. Leken er en soft start for brukerne å tørre å vise seg fram og snakke høyt.

"4 favoritter"
Dette er en fin lek etter den forrige vi gjennomførte. Nå kan vi teste hverandre på hvor mye vi husker fra forrige lek, samt bli kjent med nye interesser.

"Stein, saks, papir med navnvri"
Denne leken er fin for at brukerne kan få beveget seg litt og opprettholde konsentrasjonen, samtidig som den motiverer og trigger konkurranseinstinkt. Her er det opp til tilfeldigheten hvem som vinner, som er en fin måte å inkludere alle.
Vise-forklare
15 min
Avslutning og tilbakemeldinger
Samler alle i en halvsirkel igjen og setter oss ned for å prate litt om økta. Vi kan gi tilbakemeldinger, samt be om det fra brukerne. Videre kan vi høre litt om hva de synes vi kan gjøre til neste gang, om det er noen spesielle ønsker osv.
Vi vil gjennom hele prosjektet prioritere god kommunikasjon med brukerne, og tror en slik avslutning vil være viktig for å gi rom for tilbakemeldinger og at brukerne kan si ifra hvis det er noe du synes er utrygt, ugreit eller ukomfortabelt. Det er viktig at vi som ledere sørger for å pushe de litt og bestemme opplegget, men uten å miste trygghet og motivasjon hos brukerne.
Halvsirkel rundt oss

4 kommentarer:

 1. Vi ble sittende i ring å prate hele timen, og fikk ikke gjennomført lekene vi hadde planlagt. Det gjorde ingenting, fordi vi skjønte raskt at tiden til å prate sammen var betydningsfull. Vi fikk fortalt litt om opplegget, og kunne høre deres forventninger. I løpet av timen ble vi bedre kjent med brukerne, og kan utifra interesser og tilrettelegginger vite litt mer hva vi kan planlegge i fremtiden. Det er likevel tidlig å skulle legge opp alle økter, og tenker å bruke neste gang på å være mer i aktivitet og bli kjent med brukerne i gymsal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi venter med økt i sal og bruker neste gang til å fortsette bygge relasjon med brukerne.

   Slett
 2. Lærerik og veldig fint første møte. jeg synes det var flott og viktig for alle og bli litt bedre kjent å bygge opp en relasjon. vi så også at behovet for god kommunikasjon og trygghet for alle var viktigere en å presse igjennom kleine leker første gangen. vi brukte derfor timen til å bli kjent med interesser og hobbyer, så det vil bli mye lettere og legge opp morsom og interessante økter for alle, uavhengig av om man sitter i rullestol eller kan løpe.

  SvarSlett
 3. Veldig bra plan og veldig god refleksjon. Jeg er helt enig i de vurderingene dere har tatt her. Mye viktigere å skape relasjon enn å presse igjennom ting selv om det er planlagt. Å håndtere ting underveis er god lederskap.

  SvarSlett