Aktive Lokalsamfunn

søndag 27. oktober 2019

Øktplan 28.10.2019 SFO MagnusR
Navn: Magnus Sæther Rudrud
Dato: 20.10.2019
Sted: Madsebakken SFO
Målgruppe: 3. klasse
Målgruppa mi er 3.klasse ved madsebakken barneskole. Ettersom de ikke er eldre enn 7-8 år, så er det viktigste å ha det gøy, samt øve på de grunnleggende bevegelsene.

Varighet: 1 time

Hovedmål: Ha det morsomt med leik og stafett noe innslag av utholdenhet
Ferdighetsmål: Gi mestring innenfor de forskjellige lekene.
Kunnskapsmål: Lære nye leker eller utvikle de om de allerede kan de fra før.
Holdningsmål: Høre på hva jeg sier, og de beskjedene jeg har gitt. Bygge videre på dette

Hva
Hvordan
Hvorfor
Oppstart 5 minutter
Samle alle og si hva vi skal i dag.
Samle alle på et sted, slik at alle er rett foran meg, og jeg kan se alle. Sørge for at de er stille mens jeg snakker.
Da får barna innsikt i hva vi skal gjennom dagen, samtidig som jeg får samlet alle til å begynne med.
Oppvarming
G-del:
5 minutter


S-del
10 minutter

Hermegåsa.Haien kommer


Jeg deler alle inn i par.
Deretter skal den som står først i paret utføre forskjellige øvelser han/hun finner på. Disse øvelsene skal den som står bak herme etter. 1-2 minutters mellom bytte.
Prøve å utfordre seg ved å ikke ta samme øvelse hver gang.

Alle barna deles inn i 4 grupper, som plasseres i hvert sitt hjørne av hallen. I midten av hallen har vi en person som er hai. Alle gruppene får et fiskenavn, f.eks. torsk, gullfisk, etc. Når navnet ropes opp, så må de ut i havet og «svømme» rundet haien. Når instruktøren roper «haien kommer», så må fiskene «svømme» tilbake til hjørnet sitt uten å bli tatt. Blir de tatt, så er de nå sultne haier.

Her lar jeg elevene styre mer selv hva de gjør. Hermegåsa åpner dessuten for kreativitet, og elevene må ikke bare bruke kroppen, men også hodet for å finne nye øvelser. Dette er dessuten en morsom øvelse som passer bra for de fleste aldersgrupper.


I haien kommer må man løpe mye. Det vil si at blodpumpa kommer i gang, og man får satt i gang alle de forskjellige prosessene som gjør at oppvarming er så viktig for prestasjon og aktivitet videre i økta.

Ved oppvarming skjer følgende:
Man øker prestasjonsevnen.
Man øker lysten til å trene og/eller konkurrere.
Det forebygger skader.

Oppvarming har også flere andre effekter, som f.eks. forebygging av melkesyre. Dette skjer pga. at kroppen etter oppvarming klarer å overføre oksygen fortere fra blodet til muskelcellene. Konsentrasjonen blir som oftest også økt.

Blod og vevsvæske flyter lettere.
Nerveimpulsene går raskere.
Konsentrasjonsevnen øker.

(Hentet fra side 15 i Treningslæreboka)

Hoveddel
20 minutter

Kortstafett

Legg en bunke med kort i midten av rommet. Del barna opp i 4 grupper, som plasseres i hvert sitt hjørne. Når du blåser de i gang, skal en person fra hvert lag løpe til midten, og plukke opp et kort. Om det merket gruppa har fått utdelt er på kortet, så kan hun/han ta det med tilbake. Er det ikke riktig merke, må man legge det ned igjen med billedsiden ned. Her er det om å gjøre, og være først til å få alle kortene fra ess til konge først.

Her får man jobbet med den aerobe utholdenheten, ettersom det er så korte pauser mellom hver gang man løper. Man må dessuten prøve å bruke hodet mens man holder på, slik at man ikke plukker opp det samme kortet om og om igjen.
15 minutter
Hauk og due
Et barn er på den ene kortsida, hun/han er duemor/far. Alle de andre er på andre sida. I midten står det 1 eller 2 barn, disse er sultne ulver. De skal prøve å ta dueungene når de løper over.
For at dueungene skal løpe over må duemor/far kalle på de, det gjør hun/han ved å rope: alle mine duer kom hjem fra fjellet.
Ungene svarer: nei, vi tørr ikke.
Duemor/far: Kom allikevel.
Dueungene løper dermed over, men må prøve å ikke bli tatt av ulvene. Blir de tatt, så blir de en del av ulveflokken.
Her får ungene løpt mye, og de må også tenke på romorientering mens de løper over. For ingen vil vel bli tatt av ulvene. For at alle skal bli aktivisert, så skal duemor/far løpe over når hun/han skal bytte side.
Avslutning
10 minutter
Samle alle barna

Last man standing
Starte med en liten navnesjekk, sånn at jeg er helt sikker på at jeg kan alle navnene.
Samle alle ungene.
Spørre hva de synes om økta: var det morsomt? Kunne jeg gjort noe annerledes? Noen ønsker til neste økt kanskje?
Takke for i dag.

Last man standing er noe barna maser om å ha hver eneste økt. Det går ut på at man spiller stikkball til det kun står en person igjen.Jeg har kjørt dette en gang tidligere, det funket bra, så jeg har lyst til å gjøre det en gang til.2 kommentarer:

  1. Økta gikk kjempe bra. Alle barna hørte godt etter og fulgte instruksene som ble gitt. Jeg trengte ikke bruke mye tid på forklaring av leker, da de hadde vært borti alle sammen tidligere. I dag var det ingen vrange unger, og det virka som alle hadde det gøy. Alt i alt veldig fornøyd med hvordan økta gikk. Rakk å fullføre alt innenfor tiden.

    SvarSlett