Aktive Lokalsamfunn

torsdag 25. februar 2021

Elisabeth Selbervik Lund, Dato: 26.02.2021

 

Navn: Elisabeth Selbervik Lund

 

Dato: 25.02.2021

 

Tid: 17:00-18:00

 

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre å ri hestene i trav, og galopp, på firkantsporet.

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir hesten i trav og galopp.

 

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsen med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

10 min

 

 

 

 

5 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Alle skritter hestene samme vei på sporet med korte tøyler. Alle rir inn i hjørnene og legger inn volter om de trenger.

 

Alle kommer frem i trav og lettridning, traver en runde rolig i lettridning

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle skritter hestene sine med korte tøyler, begynner med å kjenne at de klarer å styre hestene sine dit de vil at de skal gå. Rytterne skritter godt inn i hjørnene. Jeg bestemmer når de skal skifte vei.

Rytterne begynner etter hvert å trave, de skal fokusere på at hesten går frem på en lett beskjed, og at de sitter på riktig diagonal.

Vi begynner alltid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

I dag begynner vi med å ri en tur på ca 20 min, fordi det er ett krav at alle rideskoletimene skal gå på tur innimellom. Jeg må gjøre dette denne uken, fordi det begynner å bli mørkt på kveldene.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

 

 

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ri 20 meters volter i A og C. fokus på å beholde tempoet og lydighet.

 

 

galoppere for de som vil.

 

 

 

 

Etter en liten pause begynner vi på hoveddelen. Rytterene begynner å ri store 20 meters volter i A og C, for å vite at de klarer å styre hestene.

 

Etter en skrittepause på lange tøyler, deler jeg inn gruppa i to, så de kan prøve å galoppere hver sin gang. Fokuset vil være å klare å galoppere hvertfall noen steg. De som ikke føler seg klare til å galoppere traver eller står på midten.

 

 

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Overgangene er viktig for at rytterne skal få kontroll på tempoet noe som er viktig når man skal øve på tempovekslinger, eller øve på å sitte nede i trav. 

 

På dette kurset er det noen som vil galoppere og andre som  synes det er litt for tidlig. De som vil galoppere skal ha fokus på å legge innvendig bein fram og utvendig godt tilbake for å fatte galopp. Om de klarer å komme opp i galopp, må de fokusere på å holde hesten i galopp, noe som ikke alltid er like lett. 

oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Tilslutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

 

1 kommentar:

  1. denne økta var det mye kaos, fordi elevene ikke klarte å se opp for hverandre å holde travet i hestene. jeg måtte derfor bli litt mer bestemt med dem, for å få noe ut av ridetimen. etter det, så gikk det mye bedre og alle fikk tilslutt travet litt hver. vi brukte også bommer som lå i ridehuset, for å få litt variasjon. det ble ikke noe galopp i dag fordi elevene ikke var klare for det denne gangen. de må være enda mer trygge og bestemte i sine handlinger for at jeg skal la dem prøve å galoppere.

    SvarSlett