Aktive Lokalsamfunn

søndag 21. februar 2021

Uke 8 – Økt 15, Viel Marie Lislien Weseth

Hovedmål: Ha fokus på aerob utholdenhet gjennom lekpreget aktivitet.

Ferdighetsmål: at de klarer å utføre leikene, og samarbeider der det er nødvendig.

Kunnskapsmål: at det er god trening i å leike, nå i forhold til utholdenhet.  

Holdningsmål: ikke gir seg om de blir slitne, motiverer hverandre.

Tid: 45 min

Utstyr: høyttaler, kortstokk, haler, rokkeringer og erteposer.

Sted: Idrettshallen på Stevningsmogen

Målgruppe: 5 - 9.trinn

Tid

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

Oppvarming

10 min

G-del: Stikkball 

 

Innenfor et avgrenset felt får deltakerne lov å kaste på hverandre med softball. Blir man truffet er man ute av spillet til helt til man har gjort antall styrkerepetisjoner.(f.eks: 10 sit-ups, 10 spretthopp, trikse med ball, jogge frem og tilbake langs linja, eller lignende.) Det er ikke lov å ta mer en tre skritt med ball. Start med en ball og kom inn med en ball til ganske raskt, kan etter hvert prøve med flere, avhengig av gruppen.

Lekpreget aktivitet som er fin til oppvarming. man blir varm i hele kroppen. Påvirker hovedsakelig barnas aerobe utholdenhet.

Vise og forklare

 5 min

L-del:

Uttøying

Gjøres i rolig og kontrollert tempo.
Halvsirkel: Tøye bein (bakside lår, fremside lår, legg og innoverførere). Tøye armer (skuldre, underarm og overarm).
Holdetid: ca 20 sek

Tøye ut muskelgrupper som blir brukt. I dette tilfellet er det hele kroppen.

Øvelsene gjøres for å forebygge en eventuell skade.

Vise og forklare, apemetoden

5 min

S-del:

Stiv heks

Avgrens et område. En deltaker «har den» og skal fryse de andre ved å ta på de og si «stiv heks». De som blir tatt må stille seg i frysposisjon med beina fra hverandre. De deltakerne som ikke er blitt tatt kan befri de andre ved å krype mellom beina deres. De som holder på å befri noen kan selv ikke bli tatt. 

Er en morsom leik, en fin introduksjon til hoveddel. 

Vise og forklare

Hoveddel

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortstokkstafett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3 x 3 stafett

Del gruppen inn i 4 lag. Hvert lag får hvert sitt hjørne av gymsalen som «base». Ta en kortstokk og legg kortene litt spredt utover i midten av salen, med billedsiden ned. Hvert lag får ett symbol som de skal samle på: hjerter, kløver, spar og ruter. På signal starter en elev fra hver gruppe og løper til midten. De snur kun ett kort, dersom det er riktig symbol taes det med tilbake til «basen». Dersom det er feil symbol må det legges tilbake med billedsiden ned. Når en elev kommer inn til «basen» kan neste løpe ut. Gruppen som først får alle 13 kortene, vinner. 

 

Tegn opp et spillebrett på 3×3 ruter i et stort format. Bruk kritt. Tegn flere brett etter antall lag/deltakere. To og to lag spiller mot hverandre på et brett. Samme regler som vanlig «tre på rad», men her skal den lekes som en stafett/konkurranse. I en gitt avstand til det opptegnede spillebrettet markeres start ved hjelp av kjegler eller en startstrek. Begge lagene starter samtidig, og det er om å gjøre å få tre på rad først. Når de tre erteposene/vestene (eller annet egnet utstyr) på laget er lagt ut, må man i neste omgang begynne å flytte på disse.

Er en god stafettpreget leik for påvirkning av aerob utholdenhet. (Jeg må dele inn gruppa slik at det ikke blir så mye ventetid, så alle får påvirket utholdenheten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Her må man samarbeide og tenke. Dette er også en leik med fokus på aerob utholdenhet. (Jeg må dele inn gruppa slik at det ikke blir så mye ventetid, så alle får påvirket utholdenheten)

Vise og forklare.

Avslutning

5 min

Uttøying og prat

Gjøres i rolig og kontrollert tempo.

Halvsirkel: Tøye bein (bakside lår, fremside lår, legg og innoverførere). Tøye armer (skuldre, underarm og overarm).

Holdetid: ca 20 sek

For å tøye muskelgruppene vi har brukt gjennom økta, og er med på å starte restitueringsprosesser i kroppen.

Følg meg metoden

2 kommentarer:

  1. Økta gikk veldig bra! de var engasjerte og ble slitene. vi tok en samtale til slutt, hvor jeg spurte om hva vi hadde trent på i dag. Det var mange som hadde noe å si og da fikk jeg pratet om kunnskapsmålet mitt. jeg føler jeg fikk nådd alle målene.

    SvarSlett