Aktive Lokalsamfunn

fredag 30. oktober 2020

Uke 44, plan 4.Dato: 29.10.2020

Navn: Elisabeth Selbervik Lund

Tid: 18:00-19:00

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre å ri hestene i trav, både lettridning og nedsittende trav. Rytterene skal utfordre seg selv med å sitte nede i trav samtidig som de rir en sjenkelvikning.

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir hesten fram samtidig som du sitter nede i trav, i en sjenkelvikning.

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsen med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

 

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

10 min

 

 

 

 

5 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Alle skritter hestene samme vei på sporet med korte tøyler. Alle rir inn i hjørnene og legger inn volter om de trenger.

 

Alle kommer frem i trav og lettridning, traver en runde rolig i lettridning. Alle setter seg ned i travet etter noen runder lettridning

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle skritter hestene sine med korte tøyler, begynner med å kjenne at de klarer å styre hestene sine dit de vil at de skal gå. Rytterne skritter godt inn i hjørnene. Jeg bestemmer når de skal skifte vei.

Rytterne begynner etter hvert å trave, de skal fokusere på at hesten går frem på en lett beskjed, og at de sitter på riktig diagonal. Etter hvert skal rytterne sette seg ned i travet og prøve så godt de kan å holde balansen.

Vi begynner alltid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

I dag begynner vi med å ri en tur på ca 20 min, fordi det er ett krav at alle rideskoletimene skal gå på tur innimellom. Jeg må gjøre dette denne uken, fordi det begynner å bli mørkt på kveldene.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

 

 

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 min.

 

 

 

 

 

Alle rir sjenkelvikning fra a eller c, i lettridning, og setter seg ned i travet på motsatt langside.

 

Rytterne skal etter hvert sitte nede i travet i sjenkelvikningene også

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

galoppere for de som vil.

 

 

 

 

Elevene begynner med å ri en sjenkelvikning i lettridning, og sitte nede i travet på den andre langsiden.

Her vil det være viktig at alle ser at de sitter på riktig diagonal når de rir lettridning. Elevene får skrittepauser underveis. Når elevene begynner å få til dette, skal de sette seg ned i travet i sjenkelvikningene også.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De som vil galoppere, kan galoppere de siste 5 minuttene, om vi rekker. Her er det fokus på å klare å fatte galopp, og å holde galoppen.

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Overgangene er viktig for at rytterne skal få kontroll på tempoet noe som er viktig når man skal øve på tempovekslinger, eller øve på å sitte nede i trav. 

 

På dette kurset er det noen som vil galoppere og andre som  synes det er litt for tidlig. De som vil galoppere skal ha fokus på å legge innvendig bein ffram og utvendig godt tilbake for å fatte galopp. Om de klarer å komme opp i galopp, må de fokusere på å holde hesten i galopp, noe som ikke alltid er like lett. 

Oppgavestyrt, vis og forklar

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Tilslutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

2 kommentarer:

  1. denne økta gikk veldig bra. jeg hadde god kontroll på hva elevene skule gjøre. jeg klarte å være bestemt, og jeg synes jeg klarte å være klar og tydelig i beskjedene og når jeg skulle forklare elevene hva de skulle. når de hadde skrittepause, la jeg til at de skulle prøve å rygge hestene. det synes jeg de gjorde veldig bra.

    SvarSlett