Aktive Lokalsamfunn

søndag 27. januar 2019

SFO - Økt 14, 28.01.19


NAVN: Camilla Berg
DATO: 28.01.19

HOVEDMÅL: Utfordre barnas utholdenhet gjennom forskjellige leikaktiviteter
FERDIGHETSMÅL: Gjennomføre ulike leiker som utfordrer barnas utholdenhet, samt samarbeidsevne og kommunikasjon.
KUNNSKAPSMÅL: Barna skal forstå og lære forskjellige måter å drive med leikaktiviteter på.
HOLDNINGSMÅL: Gjennom leik skal barna føle de er i et trygt miljø, og oppleve fysisk aktivitet på en positiv måte.

STED: Kongsgårdmoen SFO
ALDER: 3 + 4. trinn


TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
3 min
Innledning/introduksjon
Vi samles langs en vegg. Hilser på barna og forteller kort om dagens aktiviteter.
Skaper samhold, motivasjon og trygghet

10 min

Generell oppvarming:
- Haien kommer

En deltager er hai og står på et avgrenset område i midten av "havet". De andre deltagerne deles opp i fiskeslag og står i hvert sitt hjørne. Jeg sier hvilke fisker som skal ut og svømme. Disse skal da sirkle rundt haien. Når jeg roper "haien kommer" og skal haien ta så mange fisker han kan mens fiskene rømmer tilbake til sitt hjørne. De som blir tatt er nå hai.
• Øke motivasjonen
• Øke prestasjonsevnen
• Hindre skader
----------------------------
Haien kommer er en lek der barna må klare å holde ut, samtidig som leken utfordrer reaksjonsevne og strategitenkning.
Bil og garasje er også en lek der barna må klare å holde ut, samt være hurtige.

Vise og forklare
10 min

Spesiell del:
- Bil og garasje
Barna går sammen to og to, og stiller seg i en sirkel. En står med spredte bein og er «garasje», mens den andre ligger på magen mellom beina og er «bil». Når jeg blåser i fløyta skal bilene rygge ut av garasjen og løpe en runde rundt alle garasjene. Når bilen kommer tilbake til garasjen, stiller bilen seg med spredte bein bak garasjen. Nå har paret bytta roller og den nye bilen må krype mellom beina, og gjøre det samme som personen før. Når den nye bilen kommer tilbake til garasjen kryper den imellom beina og prøver å ta vesten som ligger i midten av ringen. Det paret som får tak i vesten først, vinner. Gjennomfører 1-2 runder avhengig av varighet og hvor morsomt det er.

Vise og forklare
20 min
Hoveddel:
- Kortstokkstafett (10min)


- Stikkball (10 min)
Deler barna inn i 4 lag, der det blir ca. 3-4 barn per lag. Hver lag skal samle på hvert sitt slag (kløver, hjerter, spar og ruter. Hver lag oppholder seg i hvert sitt hjørne, mens kortene ligger spredt rundt i midten av salen. Etter tur skal en og en løpe fram og trekke et kort. Dersom det var feil slag legger man det bare ned igjen og løper tilbake, men dersom det var riktig slag tar man det med seg tilbake til gruppa. Veksler med nestemann ved å klappe i hånda. Det laget som først har klart å samle alle 13 korta, har vunnet. Prøver å gjennomfør hvert fall 2 runder.
Innenfor et avgrenset felt får deltakerne lov å kaste på hverandre med softball. Blir man truffet er man ute av spillet til den som traff deg blir truffet. Det er ikke lov å ta mer enn tre skritt med ball.  Start med to ball og kom inn med flere baller etter hvert hvis det er behov.
Denne stafetten er med på å påvirke barnas utholdenhet. Jo færre personer på gruppa, desto mer løping blir det per person og mer utholdenhetsprega.
Kommer til å bruke flere baller, slik at det blir mer aktivitet i gruppa. Kommer til å si «alle ut» hyppig slik at det ikke blir så mye sittestillende. Jeg kommer også til å være med, for å få opp aktivitetsnivået i gruppa.

Vise og forklare
2 min
Kort samtale om hvordan det har vært. Evt. tøye litt.
Samles i sirkel:
Hører hva de synes om økta, hvordan det har vært og om det var gøy.
Dette gjør vi for å samles og ha en liten oppsummering og kanskje de kan komme med ønsker til neste gang.1 kommentar:

  1. Økta i dag gikk veldig bra. Den gruppa jeg hadde i dag er ikke like mange som den andre, noe som gjør øktene en del bedre. Det er mye lettere å holde styr på dem, og ting tar ikke så lang tid. Vi rakk veldig mye i dag og på slutten kom de med ønske om egen lek, noe jeg tenke var greit. Så da tok vi en liten stafett som barna selv hadde ønsket seg de siste 10 minuttene. Derfor tok vi bort kortstokkstafetten, og jeg tenker jeg heller kjører denne med dem neste gang. Alt i alt en veldig vellykka økt og det virka som om barna var fornøyde også.

    SvarSlett