Aktive Lokalsamfunn

mandag 28. januar 2019


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 13

NAVN: Siri Huseby
MÅL: påvirke barnas utholdenhet gjennom leik
Ferdighetsmål: gjennomføre en hel økt uten å si noe negativt
Kortsiktigmål: ikke gi opp selv om man blir litt sliten
Holdningsmål: respektere hverandre og leikenes regler
Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr:  mange vester, 1 fotball, 4 benker, fløyte, to stikkballer,
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 29.01.19 TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming

Stiv heks
Stiv heks er en sisten lek. Jeg velger ut to som starter med å ha den og får på seg hver sin vest. Disse skal da løpe rundt og ta de andre, blir man tatt må man stille seg opp der man ble tatt med beina litt ifra hverandre. de andre kan da befri han som ble tatt ved å krabbe gjennom beina hans.

God oppvarmings lek, er ikke for hard til å starte med, og er veldig generell og enkel.
-----------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-----------------------------
I den spesielle delen øker vi intensitet litt med en konkurranse preget lek der det er om å gjøre å løpe fortest mulig rundt sirkelen. Man før en liten pause når man er garasje, etterfulgt av en ny runde med å være bil.
Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Bil og garasje


Alle går sammen to og to og stiller seg opp i en ring. De velger så ut en på parret som skal være bilen og en som skal være garasjen. Bilen skal stå imellom beina til han som skal være garasjen. Alle sine ansikter skal være vendt inn i ringen. Når jeg blåser i fløyta skal bilene rygge ut mellom beina til garasjen og løpe en runde rundt sirkelen og tilbake i garasjen. I midten av sirkelen ligger en vest. Den som først klarer å løpe rundt sirkelen, inn i garasjen og ta tak i vesten har vunnet. Vi bytter på hvem som er bil og hvem som er garasje hver runde. Gjennomfører rundt 6 runder avhengig av om de liker leken, eller ikke.


Vise og forklar.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen
Del 1
stikkball


I stikkball eller danskstikkball som det også blir kalt, er det alle mot alle. Det blir kastet opp en ball, og det er om å gjøre å skyte de andre ved å kaste Ballen på dem. Når man blir truffet er man ute, men om han som traff deg selv blir skutt kan du bli med på leken igjen. Så her gjelder det å huske hvem som traff deg. Det er to enkle regler i stikkball: hodet er fritt og det er kun lov til å gå tre skritt dersom du har ballen i hånda.

Leken er over når det kun er en igjen som har skutt alle, eller når jeg sier at leken er over.


Stikkball er en lek med forholdsvis høy intensitet, med korte pauser underveis dersom man blir tatt. Leken avhenger litt på innsatsen, i forhold til hvor mye du får ut av den utholdenhets messig. Dersom man ikke gidder å prøve å ta ballen å skyte de andre, men kun står å ser på og løper hvis man må får man veldig lite ut av leken. jeg velger derfor å ha to balle i spill for at aktivitetsnivået skal holde seg oppe, samtidig som at jeg selv blir med dersom jeg ser at det er lite aktivitet.Vise og forklare

Del 2
Hjørne fotballHjørnefotball går ut på at man deler gruppa inn i 3-4 lag. Litt avhengig av hvor mange vi er denne dagen. Vi setter ut fire benker, en i hvert hjørne. Dette er målet til de ulike lagene. Vi spiller diagonalt, altså de lagene som er på tvers ovenfor hverandre spiller mot hverandre. Når et lag får mål bytter vi hvem som skal spille. Vi spiller opp til tre mål per kamp. Hvert lag får på seg egne vester og jeg setter i gang kampene.


Hjørne fotball er også en lek der man utfordrer utholdenheten. Det er mye løping og høy intensitet, men igjen det avhenger mye av innstasen. Det blir også her litt venting, dersom to av laga bruker lang tid på å score.

Vise og forklare

5 min
Avslutning:
Oppsummering

HighfiveHva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.1 kommentar:

  1. idag måtte vi dele hallen med de andre sfo barna. sist vi delte hallen ble det veldig mye støy og vanskelig å få kontakt da barna var mer opptatt av hva de andre gjorde og ville ha frileik sammen med dem. derfor valgte jeg idag å ha frileik for de som ville det, også hadde vi organisert leik så lenge det var noen som ville det. startet med litt stiv heks og rødt og grønt lys med noen av barna, etterfulgt av frileik resten av økta. tilslutt kasta vi litt basketballer oppi en kurv og gjorde litt forskjellig.

    SvarSlett