Aktive Lokalsamfunn

mandag 21. januar 2019


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 12

NAVN: Siri Huseby
MÅL: påvirke barnas utholdenhet gjennom leik
Ferdighetsmål: gjennomføre en hel økt uten å si noe negativt
Kortsiktigmål: ikke gi opp selv om man blir litt sliten
Holdningsmål: respektere hverandre og leikenes regler
Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr:  4 hoppetau, 2 vester
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 22.01.19 TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming

Rødt og grønt lys
En person står på motsatt banehalvdel, på kortsiden av banen. De andre barna skal komme seg over banen, uten å gå på rødt lys. Når personen på andre siden ikke ser, er det grønt lys og barna kan gå. Når han snur seg og ser på barna er det rødt lys, og barna må stoppe så fort som mulig uten å bli sett. Her må barna reagere fort når det blir rødt lys. 

Rødt og grønt lys er en forholdsvis rolig leik, og en fin leik å starte med.
-----------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-----------------------------Do sisten er en ny leik vi ikke har leika før som jeg tror kan bli gøy. Her vil intensiteten og pulsen øke og kroppen blir klar for aktivitet med litt mer intensitet og fart som kommer i hoveddelen.Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Do-sisten

Do sisten foregår som en helt vanlig sisten lek. Jeg velger ut to som skal starte med sisten. Disse får på seg en vest hver og skal løpe rundt og prøve å ta de andre. Blir man tatt setter man seg ned på huk med den ene armen opp. For å bli fri må en annen komme og dytte armen ned, som om man drar ned toalettet. De to som har sisten blir rullert underveis slik at flere før prøve.Vise og forklar.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen
Del 1
Hauk og due

Jeg velger ut en som skal være hauk, og en som skal være duemor. Duemor står på den ene siden av salen, mens duebarna står på motsatt siden. Hauken står i midten. Duemor roper så på barna sine som da skal komme seg over til moren uten å bli tatt av hauken. Blir man tatt, blir man selv en hauk og skal hjelpe til å ta de andre. Han/hun som står igjen tilslutt, alene som duebarn har vunnet.

Hauk og due er en morsom leik, preget av mye løping, samt pauser mellom hvert drag. I tillegg preges leiken av konkurranse instinkt og fairplay.Vise og forklare

Del 2
Tannbørsten kommer


Tannbørsten kommer er akkurat det samme som haien kommer. Forskjellen er at jeg har byttet ut fisker med godteri og haien med et tannbørsten. Dette er for å få litt variasjon i leiken.

Vi deler inn i 4 lag. Ett lag i hvert hjørne. Vi sperrer av hvert hjørne med en linje eller lignende. Hvert lag velger ut sitt eget navn, eks. smågodt, potetgull, brus, osv. I midten er hjemmet til tannbørsten og de han etter hvert klarer å ta. Jeg roper så ut hvem av lagene som skal løpe. Alle godteriene må løpe i samme retning og hvem som er ute og løper kan variere. Når vi roper «tannbørsten kommer», skal tannbørsten ut å prøve å pusse vekke godteriene før de klarer å komme seg inn i hjemmene sine igjen. De som blir tatt blir til tannbørster og skal være med å pusse vekk de resterende godteriene. Den som står igjen tilslutt av godteriene vinner leken.
Tannbørsten kommer er en lek med mye løping og fart. Det er vanskelig å kunne påvirke barn utholdenhet i så ung alder, spesielt når det helst skal gå gjennom leik. Men tannbørsten kommer kan i hvert fall være med på å påvirke litt, selv om det ikke er veldig mye.

Vise og forklaare

5 min
Avslutning:
Oppsummering

HighfiveHva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.1 kommentar:

  1. planen ble fulgt etter punkt og prikke idag, og det ble ingen utskeielser. de er fortsatt veldig frekke mot hverandre og vi jobber fortsatt med fairplay, noe som har et stort forbedringpotensiale i gruppa. jeg ser at jeg er nødt til å være mye strengere fremover. jeg syntes ikke de to siste øktene har gått så veldig bra, derfor må vi ta litt tak. kan evt ha det slik at hvis man ikke hører etter så må man gå ut. blir mye fjas og snakking når jeg har ordet.

    SvarSlett