Aktive Lokalsamfunn

mandag 14. januar 2019


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 11

NAVN: Siri Huseby
MÅL: Ha det gøy med leikaktiviteter med fokus på samarbeid og fairplay
Ferdighetsmål: bli bedre til å samarbeide med hverandre
Kortsiktigmål: ha det gøy og fokus på mestring, i tillegg til at vi skal ha fokus på utforskende læring der de selv må finne løsningen på oppgavene uten at jeg forteller dem hvordan de skal løse den.
Holdningsmål: respektere hverandre og ikke slenge nedverdigende kommentarer til hverandre
Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr:  mange vester, kort, fløyte,
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 15.01.19 



TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming

Troll og stein







Troll og stein er en type sistenlek. Jeg velger ut 2 som skal være troll, og som får på seg. Trollene skal da løpe rundt og prøve å ta de andre. Blir man tatt, må man legge seg ned som en stein på gulvet. For å bli fri må en av de andre hoppe bukk over steinen.

Troll og stein er en fin oppvarmingsleik, der vi får i gang de store muskelgruppene. Man må her samarbeide og hjelpe hverandre til å komme seg fri, i tillegg til at trollene må samarbeide med å ta flest mulig.
-----------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-----------------------------

Bokstavleken er også en lek som utfordrer samarbeidsevnen. I denne leken kan det være lurt at en tar styring og de andre følger etter. Kan fort bli vanskelig når det blir 4-5 forskjellige meninger om hvordan man skal lage en bokstav og hvem som skal ligge hvor. Det blir derfor spennende og se hvordan barna løser denne situasjonen.
Valgte å legge til litt løping slik at det blir en leik man kan bli litt varm av.



Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Bokstavleken med løping


Jeg deler inn i grupper på 4 – 5 personer. Jeg sier en bokstav eller ett tall som gruppene da skal lage ved hjelp av kroppene sine. Bokstaven eller tallet skal lages på gulvet og jeg må kunne se at det er en bokstav eller ett tall. I tillegg legger jeg til litt løping/aktivitet. De skal derfor løpe rundt i hallen først. Når jeg roper «lag bokstaven ….» må alle løpe å finne gruppa si og lage bokstaven. Når man har laget ferdig bokstaven roper man FERDIG. Førstemann til å bli ferdig vinner.



Utforskende læring

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen
Del 1
kortstafett

En kortstafett går utpå at jeg deler inn i 4 grupper. Hver gruppe har hvert sitt hjørne og får hvert sitt symbol som de skal finne. Alle kortene blir lagt i midten av salen med symbolene ned. En fra hver gruppe skal løpe opp og snu ett kort. Viser kortet ditt symbol kan du ta det med deg til plassen din. Viser den feil symbol må du legge det fra deg igjen og løpe tilbake. Når en har kommet tilbake igjen til plassen sin kan nestemann på gruppa løpe. Første gruppa til å finne alle kortene sine, vinner.

Kortsatfetten går mest på dette med fairplay og man er nødt til å følge reglene. Leken består av mye flaks og uflaks og man må her unngå å bli sure på hverandre dersom en ikke klarer å finne riktig symbol.





Vise og forklare

Del 2

knutemor


Knutemor er en lek som går ut på at alle stiller seg i en ring og holder hender. Jeg velger en frivillig som ønsker å være knutemor. Knutemor skal så gå ut av hallen og vente til vi gir klarsignal. Imens knutemor er ute skal alle som er med i ringen knyte oss sammen. Krabbe over og under armer og bein, og lage skikkelig knute. Deretter gir vi klarsignal og knutemor kommer inn. Knutemor skal nå prøve å få opp knuten igjen ved å si hvor folk skal gå. eks: sebastian krabb under armene til stine og fredrik. Ringen må holde hender og har ikke lov til å slippe og så holde igjen. da kan det fort bli kluss og knuten lar seg ikke løses. Dersom knutemor klarer å knyte opp knuten vinner knutemor. Dersom hun ikke klarer det vinner knuten.



Jeg valgte knutemor rett og slett fordi det er en helt ny leik som jeg ikke har leika med dem før og det var min favoritt lek da jeg gikk i 1. 2. og 3. klasse. Det er en fin måte og vise samarbeid mellom barna, ved at de lager en knute sammen, samt at det er en alene som også kan få prøve seg litt selvstendig.

Utforskende læring

5 min
Avslutning:
Oppsummering





Highfive



Hva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.


2 kommentarer:

  1. idag gikk ikke timen like bra som jeg hadde håpet. barna var veldig urolige og det var vanskelig å få dem til å være stille og høre etter, så det tok veldig lang tid å komme igang. vi var en del flere der idag enn forrige gang, men endte som vanlig opp med kun 6 stk. det virker som en del er vandt til å få det som de vil og med engang vi skal gjøre noe de ikke har lyst til så går dem. da kan det fort bli vanskelig for meg å følge en plan jeg har laget. vi rakk gjennomføre 3 av de fire leikene jeg hadde satt opp, da vi til slutt ble alt for få til å leike den siste leiken. de seks siste fikk da lov til å leike rødt og grønt lys. jeg syntes det var veldig vanskelig å lede idag, og jeg brukte både høy stemme og fløyt, som det virka som ingen hørt uansett hvor høyt det var. prøvde også å gå inn til de gruppene som skravla enkeltvis og si ifra men det var snakking igjen med en gang jeg gikk til noen andre. jeg prøvde også å bare stå stille og ikke si noe til slutt, men kun noen var stille, resten fortsatte å bråke og hoye. hvis du leser dette, tar jeg gjerne imot alle tips du har, for dagen idag var ikke bra, og jeg tror både jeg og barna har noe vi kan jobbe med

    SvarSlett
  2. Bra plan, og jeg liker at du er ærlig og reflektert i kommentarene dine.
    Det er mye utfordringer i å lede ei gruppe, og når en har en dag som du hadde her, så er det ekstra utfordrende.
    Noen ganger kan det virke som en ikke får gruppa på samme bølgelengde som der en som leder er. Vi kan se på gruppa når jeg kommer ned til deg, så kan vi drodle litt rundt hva som kan gjøres.

    SvarSlett