Aktive Lokalsamfunn

torsdag 21. januar 2021

Elisabeth Selbervik Lund, Dato: 22.01 2021, uke 3, lett trenet 2

 Navn: Elisabeth Selbervik Lund

Dato: 22.01. 2021

Tid: 17:00-18:00

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre tempovekslinger, mestre å stille hestens hode innover i hjørner og sjenkelvikning. 

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir tempovekslinger og hvordan man stiller hestens hode innover uten at hesten sjener.

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsene med en god holdning.

 Sted: Stall-k

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 (S-del)

10 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 
Skritte hestene fram, ri volter, bøye hestens hode inn mot midten av volten. Alle gjør noen holt når jeg sier ifra.

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet. jeg går rundt for å spørre hva barna har gjort før, og hva de er komfortable med. 

 

s-del 

Alle rir hestene sine rundt på firkantsporet, legger inn volter der det passer, hvor de bøyer hodet til hesten inn mot midten av volten. Når de kommer til ett hjørne rir de godt inn i hjørnet ved å bruke innvendig sjenkel og innvendig tøyle for å bøye litt på halsen. Det er også viktig å bruke utvendig tøyle for at hesten ikke skal sette skuldra ut. 

Vi begynner altid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

Vi begynner å ri litt volter og overganger skritt holt for at alle rytterne skal kjenne at de kan kontrollere hesten.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

10 min

 

 

 

  

 10 min.
15 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trave lettridning. Ri volter og ut i hjørnet.

Ri litt overganger trav skritt, trav holt og tempoveklsinger, skrittepause

 

  Galoppere
Trave lettridning, og sjenkelvikninger. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starter med å ri lettridning, hvor jeg er obs på å se att alle sitter på riktig diagonal. Rytterene begynner å ri store 20 meters volter i A og C. jeg roper at rytterene skal gjøre overganger og hvilken overgang de skal gjøre(fra trav til skritt eller trav til holt

Rytterne skal  ri tempovekslinger i trav i lettridning, 

De som vil galoppere, kan få galoppere, imens resten står på midten.om alle vil galoppere, deler jeg gruppa i 2. Her er det fokus på å klare å fatte galopp, og holde galoppen.

Etter en skrittepause på lange tøyler etter galoppen, tar barna opp tøylene igjen og begynner å trave når jeg sier ifra.  Rytterne begynner å trave lettridning, og begynner med sjenkelvikningene. i pausen skal jeg spørre elevene om de vet hva og hvordan man gjør en sjenkelvikning, og jeg forklarer elevene bedre hvordan de gjør det. de får prøve dette først i skritt, så i trav. 

 

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Overgangene er viktig for at rytterne skal få kontroll på tempoet noe som er viktig når man skal øve på tempovekslinger.

 

siden jeg ikke kjenner barna på dette kurset, vet jeg ikke om alle vil galoppere enda. de skal på dette kurset begynne å bli tryggere i galoppen. 

oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Tilslutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

2 kommentarer:

  1. Det ble en bra time hvor jeg fikk sett hva elevene kunne. jeg må prøve videre å dele ut hester best mulig, og legge opp timene på en måte så alle får en utfordring. det er en del forskjellig nivå på timen, så det er en utfordring å legge opp timene best mulig.

    SvarSlett
  2. Bra! Øktplanen er relativt oversiktlig og innholdet stemmer overens med målet. God refleksjon! Det er viktig å legge opp til alles nivå (så godt det lar seg gjøre) - så forsøk det neste uke, som du sier.

    SvarSlett