Aktive Lokalsamfunn

mandag 15. oktober 2018Navn: Julie Dahl Rust                                                                        Dato: 15.10.18

Sted: Skavanger SFO

Tid: 14.00-15.00

Varighet: ca 1 time

Målgruppe: 3. klasse
Min målgruppe er 3.klasse på Skavanger skolen. I dette alderstrinnet er elevene i alderen 7 og 8 år. Da er det viktig med trening på de allsidige og grunnleggende bevegelsene, og dette programmet er egnet for elevene i 3.klasse. 
Utsyr: en ball til stikkball

Hovedmål: bli bedre kjent med barna og ha en motiverende økt

Ferdighetsmål: forbedre elevenes reaksjon og utholdenhet ved hjelp av enkle leiker.

Kunnskapsmål: elevene skal forstå hvordan man trener reaksjon og utholdenhet gjennom lekene.

Holdningsmål: med dette programmet skal elevene trene utholdenhet og reaksjon på en morsom og motiverende måte, i tillegg til å forbedre utholdenhet og reaksjon. Elevene skal ha en positiv treningsopplevelse etter økta.ØKTPLAN 
Tid
Hva
Hvordan 
Hvorfor 
Metode
5 min
INNLEDNING

- Samle alle
- gjennomgang av aktivitetene.
-navnerunde


-Samle alle i en sirkel i midten av gymsalen


Jeg gjør dette for å få mer kontroll på barna, og for å informere dem om hva vi skal ha. Slik vet både jeg og barna hva vi skal forholde oss til. Navnerunden er også et hjelpemiddel for å bli bedre kjent med barna.
10 minGENERELL DEL 


-stein, saks, papir med vri
     


      

-Haien kommer


-man går rundt i hallen og tar stein, saks, papir med andre elever. Når man gjør det skal man først hilse på personen og si navnet sitt, og deretter ta stein, saks, papir.  Den som taper må gå i rekke bak den som vant, så det etter hvert blir flere rekker. De som er bak en person skal rope heia «navnet til personen som dem går bak». Til slutt vil det da bare være to rekker med mennesker, og den personen som vinner denne runden er vinneren.-en person er haien og står i midten av gymsalen. De andre fordeles på de fire hjørnene i hallen og finner selv på sitt eget «fiskenavn». Når jeg sier deres «fiskenavn» skal de ut å løpe i ring rundt haien. Når jeg sier haien kommer er det om å gjøre å komme seg unna haien og inn i sitt eget hjørne. De som blir tatt av haien blir hai selv og skal ta de som er igjen.


I oppvarmingen har jeg valgt å ha leker som øker motivasjon og som går litt på utholdenheten og reaksjonen ettersom dette er et mål i hoveddelen. I tillegg starter jeg først med Stein, saks, papir varianten hvor man lærer navn og blir bedre kjent. Denne økten er hovedsakelig er for å bli kjent med hverandre.

Haien kommer er en øvelse som skjerper reaksjonen, som også er et mål i hoveddelen.  Disse øvelsene går også noe på utholdenheten. Oppvarmingen hjelper med å omstille kroppen fra hvile til arbeid, og fungerer skadeforebyggende.
Følg-meg- metoden
Vise og forklare
10 min
SPESIELL DEL


-dansk stikkball.-alle mot alle. Bruker 1-2 baller ettersom hvor mange som er med. Ikke lov til å gå mer enn tre skritt med ballen før man kaster. De som blir truffet setter seg ned på bakken der den har blitt skutt. De som sitter kan fange ballene som kommer og skyte de som står, men ikke reise seg opp for å fange de.Dansk stikkball får barna motiverte og engasjerte til hoveddelen, ettersom det er en mot en. Barnas konkurranseinstinkt blir skrudd mer på og her økes intensiteten litt fra den generelle delen. Denne leken er også gøy for ungene og de får prøvd seg på flere forskjellige måter.
Vise og forklare
30 min
HOVEDDEL 
-Sykehussisten


Snipp og snappRødt og grønt lys

- legger en matte i midten av gymsalen, som vil være «sykehuset». Barna får velge hva «sykehuset» skal hete. Velger 1-2 «sykehusarbeidere» som kun skal bære barna som blir tatt opp på matta. Disse kan ikke selv bli tatt. Velger 1 som har den og som skal ta de andre. Når noen blir tatt må de legge seg ned på gulvet og vente på å bli hentet av «sykehusarbeiderne». «Sykehusarbeiderne» bærer de som har blitt tatt og legger dem på matten. Etter den som har blitt hentet har ligget på matten og telt til 3 er den fri igjen.-deler gruppen i to, en gruppe er snipp og en er snapp. En snipp og en snapp setter seg med ryggen mot hverandre. Når jeg sier «snapp» skal snapp løpe mot veggen og snipp løpe etter og ta snapp.

-en er «lyset». Den ene står på den ene siden av hallen mens vi andre står på andre siden. «Lyset» snur seg om sier «rødt og grønt lys». Vi andre skal bevege oss nærmere «lyset» når det snur seg. Når «lyset» snur seg tilbake igjen er det om og gjøre å stå stille sånn at «lyset» ikke ser at du beveger deg. Om du beveger deg må du starte på nytt. Den som når «lyset» uten at «lyset» ser at du beveger deg, er «lys» neste runde.


Disse øvelsene er basert på at ungene skal ha en morsom opplevelse med leik og idrett. Sykehussisten går på utholdenheten. Samtidig som snipp og snapp og rødt og grønt lys forbedrer reaksjonsevnen. Dermed forbedres den allsidige bevegelsesevnen.
Rødt og grønt lys avhenger av at man sier navnet til personen når den har beveget seg, og dermed hjelper denne leken også med å bli bedre kjent.
Vise og forklare
5
min
AVSLUTNING 

-Snakker sammen om hvordan økten har vært. Eventuelt spørre om hvilke leker de vil ha neste gang osv.


Samles i sirkel i midten av gymsalen.Dette gjør jeg for å oppsummere hva barna tenker om økta, hva jeg kan gjøre bedre, og forslag til hva jeg kan ha neste gang.
1 kommentar:

  1. Økta gikk veldig bra. jeg følte jeg hadde kontroll på det jeg skulle gjøre og barna hørte veldig bra etter på hva jeg sa. jeg lærte et klappe signal som var veldig effektivt i å få barna til å følge med, og dette fungerte veldig bra.

    SvarSlett