Aktive Lokalsamfunn

torsdag 11. oktober 2018


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 2

NAVN: Siri Huseby
MÅL: målet med økta er å bli kjent og å ha det gøy sammen
Ferdighetsmål: vi skal finne ut hva gruppa kan og hva de evt. Ikke kan av leiker
Kortsiktigmål: bli kjent med hverandre
Holdningsmål: skape et positivt bilde rundt tirsdagsøktene og inspirere hverandre til å ville komme tilbake neste tirsdag

Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr:  4 hoppetau, 2 stikkballer
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 16.10.18 Jeg har ikke kjøpt fløyte enda så vil foreløpig bruke klapping som signal for at de skal komme/være stille. Jeg vil også forklare dette tydelig til barna før oppstart. Klapping betyr å sitte på gul strek.
TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming

Ormkamp


Alle går rundt i hallen. To og to hilser på hverandre og gjennomfører en runde med stein, saks, papir. Taperen blir nødt til å følge etter vinneren og rope «heia …(navnet)…» til slutt vil vi ha en vinner som har alle bak seg. Denne blir da vinnerormen.Ormkamp er en måte å lære navn på ved at vi går rundt og hilde på hverandre. Jeg skal altså være med på leken selv så jeg også lærer. Jeg syntes i tillegg dette er en veldig fin leik i og med at vi går og heier på de som vinner, noe jeg tror er veldig viktig og gir en ordentlig boost. Dette gjør også at vi ikke kan være dårlige tapere, men faktisk er glade på de som vinner sine vegene.

Hauk og due er en fin leik å leike for å få litt puls og for å få varme i kroppen. Det er en populær leik som de fleste liker og man trenger ikke noe utstyr for å leike denne leiken.
---------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
---------------------------
Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Hauk og due


Vi starter med a dele inn hvem som skal ha hvilke roller. En skal være due mor, en skal være hauk og resten skal være due unger. Due mor står på den ene siden av hallen, mens ungene hennes står på motsatt side. Hauken skal da være i midten. Due mor roper, og poenget er da at due ungene skal komme seg over til due mor uten å bli tatt av hauken. Man blir tatt hvis hauken klarer å ta på deg før du er over streken. Due mor flytter seg over til andre siden og leiken fortsetter til det kun er en igjen.


Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen

1.       Tannbørsten kommer

2.       stikkball


3.       Napoleon med sin hær


1.       Vi deler inn i 4 lag. Ett lag i hvert hjørne. Vi sperrer av hvert hjørne med en linje eller lignende. Hvert lag velger ut sin egen godteritype, eks. melkesjokolade, skumputer, karamell. I midten er hjemmet til tannbørsten og de han etter hvert klarer å ta. Jeg roper så ut hvem av lagene som skal løpe. Alle godteriene må løpe i samme retning og hvem som er ute og løper kan variere. Når vi roper «tannbørsten kommer», skal tannbørsten ut å prøve å ta de andre fiskene før de klarer å komme seg inn i hjemmene sine igjen. De som blir tatt blir til tannbørster og skal være med å jage godteriene. Den som står igjen tilslutt av godteriene vinner leken.

2.       I stikkball eller danskstikkball som det også blir kalt, er det alle mot alle. Det blir kastet opp en ball, og det er om å gjøre å skyte de andre ved å kaste Ballen på dem. Når man blir truffet er man ute, men om han som traff deg selv blir skutt kan du bli med på leken igjen. Så her gjelder det å huske hvem som traff deg. Det er to enkle regler i stikkball: hodet er fritt og det er kun lov til å gå tre skritt dersom du har ballen i hånda.
3.       Om vi har tid til slutt tenkte jeg at vi kunne leika Napoleon med sin hær. Dette var et av forslagene til barna da jeg spurte de sist hva de likte å leke. Jeg kan ikke leken selv, men kommer til å spørre om noen har lyst til å forklare leken for meg og de andre. Dette er også god læring for barna, at de kan lære av hverandre og ikke bare meg.


Tannbørsten kommer er også en ganske populær leik som i tillegg er lett å lære om man ikke kan den. Her får barna brukt kreativiteten med å finne på et eget navn, samtidig som konkurranse instinktet kommer frem, noe som øker motivasjonen.
Leken var utrolig populær forrige økt da vi lekte haien kommer. Derfor valgte jeg å kjøre denne leken igjen bare med en litt ny vri for å få litt variasjon.


Stikkball er en lek der man både får utfordret sine utholdende og koordinative ferdigheter. Samtidig som at det er morsomt og konkurranseinstinktet kommer frem. Det er også en utrolig spennende lek der man kan bli ute av leken, men man kan komme seg inn igjen om den som traff deg selv blir truffet.
Jeg velger å også legge til denne leken på denne planen, i og med at vi ikke rakk å gjennomføre den i forrige økt. Jeg vil se hvordan barna håndtere ball og ikke minst fairplay.


Jeg velger å kjøre denne leken til slutt fordi det for det første var et av forslagene til barna. Det viser at jeg hører på dem og er villige til å la dem være med å påvirke øktene sine. I tillegg til at det er god læring for barna og lære av hverandre og ikke bare meg.

Vise og forklare

Vise og forklare.

Barna viser, forklarer og praktiserer.
5 min
Avslutning:
Oppsummering
HighfiveHva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.

2 kommentarer:

  1. denne økta gikk veldig mye bedre enn den første. vi fikk nå gjennomført hele økta, ved at vi avsluttet litt seinere, noe jeg skal fortsette med. de kjente meg igjen og husket hva jeg het, så det var veldig positivt. husket nesten alle navna, men noen er jeg fortsatt litt usikker på. jeg prøver å spørre litt hva de heter underveis når jeg prater med dem for å lære meg de ordentlig. den siste leiken vi leika var et forslag fra barna fra forrige økt. jeg kunne ikke leiken, men tenkte at de kunne forklaer den til meg og hverandre, noe jeg tenker kan være god læring. dette gikk kjempe fint og alle var stille som mus når ei av jentene forklarte. nesten mer stille enn når jeg prater. stikkball var også en super hit. alle fikk skikkelig konkurranse innstinkt. jeg var litt skeptisk på om de kom til å skjønne reglene, men det gikk veldig fint. jeg prøvde å stå litt med de som ble tatt og forklare at de kunne gå ut når dem som skjøt dem hadde blitt skutt. dette var litt vanskelig for dem å skjønne, men når jeg stod der og hjalp til så gikk det fint. det tar fortsatt litt tid for dem å bli stille og sette seg på streken. og selv om klapping og stemmebruk har funket greit frem til nå har jeg fått kjøpt meg en sløyfe som jeg skal prøve ut neste gang om nødvendig.

    SvarSlett
  2. Bra refleksjon. De lærer reglene på de leikene de ikke skjønner etter hvert...
    Morsomt med tannbørste i stedet for haien kommer.

    SvarSlett