Aktive Lokalsamfunn

mandag 8. oktober 2018


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 1

NAVN: Siri Huseby
MÅL: målet med økta er å bli kjent og å ha det gøy sammen
Ferdighetsmål: vi skal finne ut hva gruppa kan og hva de evt. Ikke kan av leiker
Kortsiktigmål: bli kjent med hverandre
Holdningsmål: skape et positivt bilde rundt tirsdagsøktene og inspirere hverandre til å ville komme tilbake neste tirsdag

Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr:  vest, stikkball, hoppetau
Tid: 14:15-15:15 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 09.10.18 


I starten av økta vil jeg presentere meg selv, hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Fortelle kort om prosjektet så de vet hvorfor jeg er her og å prøve å motivere dem til at vi skal få noen super morsomme uker fremover.
Jeg har ikke kjøpt fløyte enda så vil foreløpig bruke klapping som signal for at de skal komme/være stille. Jeg vil også forklare dette tydelig til barna før oppstart. Klapping betyr å sitte på gul strek.
TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


-          5min











-          5min
Generell oppvarming

Hilse Sisten











Do - sisten



Starter med en helt vanlig sisten lek, der jeg velger ut to stykker som får på seg en vest og som skal ta de andre. Når en blir tatt må han/hun komme bort å hilse på meg og si navnet sitt. Etter ca. 2,5 minutt bytter vi hvem som har sisten.

Do – sisten foregår også på samme måte som en helt vanlig sisten leik. Jeg deler ut to vester. De som har på vest skal prøve å ta de andre. De som blir tatt må sette seg ned på huk med armen opp i lufta. Hvem som helst andre som ikke er tatt kan redde dem ved å dra hånda ned mot gulvet, som om de på en måte «drar ned» etter å ha vært på do.



Jeg velger å starte med helt vanlig sisten fordi det er en lek alle kan, slik at det ikke blir alt for vanskelig i starten. Jeg tenker det er lurt å bli kjent med barna først og se hva de kan og hvilket nivå de ligger på, og heller utfordre dem litt etter hvert. Jeg velger da hilse sisten, fordi det hjelper meg med å lære navna til barna.


I oppvarmingen har jeg i tillegg valgt to ulike sisten leker. Dette fordi de fort kan gå lei av en leik og da er det lurt å kunne variere litt underveis med ulike typer sistenleiker, uten at det blir for lange pauser og for mye forklaringer.

Rødt og grønt lys er også en leik de fleste kan og syntes er morsom. Her får jeg i tillegg et lite innblikk i hvem som er fair og hvem som ikke alltid spiller helt etter reglene. I tillegg får jeg også høre navnene deres. Da han som er trafikk lyset roper det ut om, personen har blitt sett i bevegelse og må gå tilbake til start.

---------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
---------------------------






Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Rødt og grønt lys

Denne leken pleier å ta litt tid, samtidig som at de er ganske populær. Derfor velger jeg å sette av 10 min til denne leken. i tillegg er det ofte flere som vil være trafikklys, så dette vil rulleres underveis. Ofte er det den som vinner som blir det nye trafikklyset.


Rødt og grønt lys foregår slik at en person blir valgt til å være trafikklys. Jeg velger mellom de som har lyst. Resten av barna blir biler. Trafikklyset står på den ene siden av salen inntil veggen, i mens de andre står bak den gule streken på andre siden av hallen.
Poenget er å komme seg over til den andre siden av hallen og ta i veggen uten å kjøre på rødt lys. Lyset er rødt når han som er trafikklys kan se bilene. I det trafikklyset snur seg blir det grønt og bilene kan kjøre.
Om trafikk lyset ser deg/ er rødt, må du gå helt tilbake til start.
Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen

1.       Haien kommer


























2.       stikkball




















3.       danse stopp


1.       Vi deler inn i 4 lag. Ett lag i hvert hjørne. Vi sperrer av hvert hjørne med en linje eller lignende. Hvert lag velger ut sitt eget fiske navn, eks. sverdfisk eller torsk. I midten er hjemmet til haien og de han etter hvert klarer å ta. Jeg roper så ut hvem av lagene som skal løpe. Alle fiskene må løpe i samme retning og hvem som er ute og løper kan variere. Når vi roper «haien kommer», skal haien ut å prøve å ta de andre fiskene før de klarer å komme seg inn i hjemmene sine igjen. De som blir tatt blir til haier og skal være med å jage fiskene. Den som står igjen tilslutt av fiskene vinner leken.

2.       I stikkball eller danskstikkball som det også blir kalt, er det alle mot alle. Det blir kastet opp en ball, og det er om å gjøre å skyte de andre ved å kaste Ballen på dem. Når man blir truffet er man ute, men om han som traff deg selv blir skutt kan du bli med på leken igjen. Så her gjelder det å huske hvem som traff deg. Det er to enkle regler i stikkball: hodet er fritt og det er kun lov til å gå tre skritt dersom du har ballen i hånda.


3.       Om det blir tid tilslutt kjører vi dansestopp. Leken går ut på at det er en dommer og resten er dansere. Når musikken stopper skal alle stå stille. Dommeren velger ut de som ikke står stille og disse blir da med dommere som kan hjelpe hoveddommeren. Jeg styrer musikken av og på.


Haien kommer er også en ganske populær leik som i tillegg er lett å lære om man ikke kan den. Her får barna brukt kreativiteten med å finne på et eget navn, samtidig som konkurranse instinktet kommer frem, noe som øker motivasjonen.














Stikkball er en lek der man både får utfordret sine utholdende og koordinative ferdigheter. Samtidig som at det er morsomt og konkurranseinstinktet kommer frem. Det er også en utrolig spennende lek der man kan bli ute av leken, men man kan komme seg inn igjen om den som traff deg selv blir truffet.





Dette er en morsom leik der vi bruker musikk og hopper, danser og spretter rundt. en fin avslutning på økta.







Vise og forklare








5 min
Avslutning:
Oppsummering




Highfive



Hva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.







2 kommentarer:

  1. Økta idag ble en slags "testøkt". Fikk sett litt hvor mange vi kommer til å være fremover og finni litt mer ut av tider osv. Kom litt seint igang i og med at sfo barna spiser før de går til hallen. Jeg ble da enig med Bjørg om at vi starter et kvarter senere enn planlagt de neste øktene og da også slutter ett kvarter seinere slik at økta fortsatt blir en time. Som sagt kom vi litt seint igang så vi fikk ikke gjennomført hele økta. Startet som planlagt med hilsesisten som funka veldig bra. alle skjønte leiken og gruppa var forholdsvis greie å ha med å gjøre, ihvertfall nå første dagen. var kun to jeg merka var litt mer krevende enn andre, men det gikk greit. etter to runder med dette så jeg at halve tiden allerede hadde gått i og med at vi kom såpass seint igang. jeg spurte derfor hva barna hadde mest lyst til å leike av de resterende leikene på planen. haien kommer var mest populær så da blei det det. gikk ganske greit, men kom til et punkt der haiene ikke klarte å få tak i noen på en god stund. jeg valgte derfor å gå inn selv som hai og hjelpe til litt. vi fikk tilslutt noen vinnere før jeg valgte å bytte leik. da leika vi rødt og grønt lys. dette var det vi fikk tid til denne gangen. så satser jeg på at vi får gjennomført hele økta neste gang. til slutt lagde vi en sirkel der vi snakka om hva som var bra og dårlig og om det var noen leiker de syntes var ekstra morsomme. fikk ikke så mange nye forslag men de var veldig fornøyde med haien kommer. high five på slutten var i tillegg en stor suksess så skal fortsette med denne.

    SvarSlett
  2. Fin førstetime.
    Nyttig erfaring at noen ganger har en planklagt litt mye, og må tilpasse opplegget litt, men det er bedre å ha noen aktiviteter for mye, enn at en står og har for lite å gjøre.
    Nyttig erfaring at gruppa kanskje ikke helt forstår hva som skal gjøres - andreklassinger har ikke lært alle aktivitetene enda…...

    SvarSlett