Aktive Lokalsamfunn

mandag 11. februar 2019


Skitrening 11-12 år

 
Tema: Klassiskski
Periodemål: Utvikle den aerobe utholdenheten
Hovedmål: Påvirke den aerobe utholdenheten
Ferdighetsmål: Alle får en arbeidsoppgave de skal jobbe med framover
Kunnskapsmål: Tyngdeoverføring
Holdningsmål: Høre på når jeg snakker
Målgruppe:
11-12 år, gruppe på ca. 15 stykker. Både jenter og gutter

Intensitet: Middels
Tid: 75 min
Sted: Bevergrenda
Utstyr: Ski (klassisk)

Oppvarming
Tid:
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ organisering
Hjelpetrener
10
Rolig gåing gjennom løypa
Går igjennom den store runda
Når jeg starter med å gå rolig får hele gruppa varmet opp de store musklene, samtidig som jeg bestemmer farten fordi jeg går først kan jeg passe på at folk ikke går for fort i oppvarming.
Apemetoden
 
Organisering:
Møter gruppa på fast plass og går en rolig runde i deler av løypa, jeg går foran mens hjelpetrenerne går baksert
Går bakerst og får med hele gruppa
15
Teknikk
Går en liten avgrenset område i en typ sirkel, hvor jeg står i bakken og gir veiledning angående teknikk. Skal prøve å gi tilbakemeldinger til så mange som jeg klarer. Noen av de tingene jeg skal se på er:
-          Tyngdeoverføring
-          Overkropp, stabil, lite rotasjon og øvre posisjon (se oppover)
-          Fraspark (Tynge ballen & 1/1 ski, fullføre)
-          Arm, lang og avspent armpendel
(Lave skuldre, slippe bak)

 
Teknikk er en sentral del i langrenn, fordi mest mulig gunstig teknikk vil være avgjørende for f.eks en konkurranse og for brukeropplevelsen. På torsdagen blir det er grundig teknikk økt, men siden ikke alle er med på torsdagsøktene tenkte jeg det var fint at vi også fikk kjørt litt teknikk på mandagsøkta også med klassisk.
Metode:
Vise og forklare
 
Organisering:
Stiller gruppa opp i bakken, forklarer kort hva som er sentralt, guttene viser, jeg retter (prøver å gi tilbake meldinger til de fleste, samler generell tips) De går i en liten runde oppover og kjører tilbake. Hjelpetrenere er markører.
Vise teknikk og markører

 

Hoveddel
Tid:
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ organisering
Hjelpetrener
20
Hinderløype

Deler inn i fire på hvert (lag) Hvor de skal gå til de har kommet tilbake fra der de startet. Hver etappe går igjennom to øvelser.
 
Deretter kan jeg kjøre denne igjen med nye lag osv.
Jeg har valgt å ta med en hinderløype slik at jeg kan prøve å utfordre ulike egenskapene som trengs i langrenn bla. koordinasjon samtidig som det er veldig motiverende, slik at gruppa fort glemmer å tenke på at de trener. Jeg har i det siste hatt mye intervall (som jeg tror gruppa liker, men tenkte derfor å kjøre en litt mer motiverende hoveddel i denne økta)
Metode: Oppgavestyrt læring
 
Organisering:
Samler gruppa, forteller hva vi skal, går igjennom løypa og lager lag for fort å starte.
Hjelpe til med å sette opp hvis jeg ikke rekker dette på forhånd
20
Stafett
Organiserer slik at det er 4 på hvert lag (Har kjørt 5 tidligere, men tenker at jeg kan få opp aktiviteten litt med å ta færre på laget slik at det blir kortere pauser)
Tenkte å kjøre samme runde som forrige gang, som det er bilde av under.

 
Jeg har valgt å ta noen stafetter både fordi det er motiverende for gruppa, men også fordi da får jeg opp aktivitetsnivået. Dette er en hard økt hvor det derfor skal være hardt, ved konkurranse så har jeg observert at gruppa presser seg mer for å prestere.

 
Metode:
Oppgavestyrt læring
 
Organisering:
Forteller kort hva vi skal og deler inn i lag.
Hvis det ikke går opp blir de med J

 

 

 

 

1 kommentar:

  1. Utførelse:
    Oppvarmingen valgte jeg å løse veldig annerledes fra planen, endte opp med å kjøre haien kommer og stivheks. I hoveddelen så valgte jeg å helder kjøre hinderløypa to ganger (fordi det fungerte enklere å sende dem ut en gang til i samme runde isteden for å bruke masse tid på å sette i gang en ny stafett og fordi det var en motiverende runde ) Til slutt så endte vi opp med å kjøre en runde med stikkball fordi gruppa hadde veldig lyst til å gjøre dette, så lot dem få gjøre dette :))
    Jeg er ikke spessielt fornøyd med organiseringen i dag, ble litt mer rot enn jeg hadde planlagt. Var blant annet noen som gjorde endel feil i stafetten, og noen som jukset (noe som jeg ikke er synes er greit, spesielt når en fortsetter etter at jeg har sagt i fra, dette slo jeg ganske hardt ned på og håper jeg håndterte dette riktig) Neste gang ønsker jeg dermed å ha en litt mer systematisk økt hvor jeg får tilbake den kontrollen jeg vanligvis har, det var ikke slik at jeg mistet kontrollen, men føler bare at det er en del forbedringspotensialet :))

    SvarSlett