Aktive Lokalsamfunn

mandag 11. februar 2019


ØKTPLAN – leikaktiviteter - plan nr. 15

NAVN: Siri Huseby
MÅL: påvirke barnas utholdenhet gjennom leik
Ferdighetsmål: gjennomføre en hel økt uten å si noe negativt
Kortsiktigmål: ikke gi opp selv om man blir litt sliten
Holdningsmål: respektere hverandre og leikenes regler
Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr:  3-4 hoppetau, 1 vest, kortstokk, fløyte,
Tid: 14:30-15:30 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 12.02.19 TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
10 min


Generell oppvarming
Par sisten
To og to går sammen og må holde hverandre i hendene. De får velge selv hvem de vil være med så lenge det går. Hvis det blir trøbbel tar jeg siste ordet og bestemmer. Blir det en som står igjen alene går han/hun sammen med en gruppe slik at de blir tre stk. jeg velger ut det paret/den gruppen om skal starte med å ha den. Gruppen får en vest og skal prøve å ta en annen gruppe. Vesten blir levert videre til den gruppen som blir tatt, disse skal da videre ta en ny gruppe.

Par sisten går mye på dette med samarbeidsevnen til barna. Samtidig som det blir en del løping og utholdenhet som spiller inn. Jeg har valgt å ha parsisten istedenfor vanlig sisten, i og med at dette gjør at det blir færre å løpe etter, som skaper mer aktivitet på hver elev. Samtidig sørger leken for at ingen står alene og ikke blir tatt.
-----------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader
-----------------------------

Her finner vi reaksjon ved at barna må reagere raskt når en mus legger seg ned ved paret. Man må kjapt opp og løpe fra katten igjen, og man må reagere kjapt når man må hurtig opp etter at musa har lagt seg på motsatt side. Det er en del raske forflytninger der man i utgangspunktet må løpe så fort man kan.  Samtidig som det også blir en del pauser underveis.Vise og forklare.
10 min
Spesiell del

Katt og mus

Barna ligger ved siden av hverandre, to og to, i en sirkel. Så er det en mus og en katt som skal løpe rundt sirkelen. Katten skal jage musa, og er "harn". Musa kan legge seg ned ved et par, og da må den personen som ligger på andre siden av der musa la se, ut å løpe. Hvis musa blir tatt av katten, bytter de roller med en gang. 


Vise og forklar.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30min
Hoveddelen
Del 1
Korstokk stafett


En kortstafett går utpå at jeg deler inn i 4 grupper. Hver gruppe har hvert sitt hjørne (jeg deler hallen i to slik at det blir litt kortere avstander til midten) og får hvert sitt symbol som de skal finne. Alle kortene blir lagt i midten av salen med symbolene ned. En fra hver gruppe skal løpe opp og snu ett kort. Viser kortet ditt symbol kan du ta det med deg til plassen din. Viser den feil symbol må du legge det fra deg igjen og løpe tilbake. Når en har kommet tilbake igjen til plassen sin kan nestemann på gruppa løpe. Første gruppa til å finne alle kortene sine, vinner.Kortsatfetten går mest på dette med fairplay og man er nødt til å følge reglene. Leken består av mye flaks og uflaks og man må her unngå å bli sure på hverandre dersom en ikke klarer å finne riktig symbol. Det er mye løping underveis, da man må løpe fra plassen sin og frem til kortene. Hvor lange pauser man får mellom hver gang man løper avhenger av hvor mange man er på laget. Foreløpig har vi hatt 2-4 på hvert lag.Vise og forklare

Del 2

Haien kommer


Vi beholder lagene og plassene ifra forrige lek. Hvert lag velger seg en fiske-type hver. En frivillig får være haien. Haien står i midten. Jeg roper ut hvert enkelt fiskelag som skal løpe rundt haien. Når jeg sier «haien kommer» skal alle fiskene løpe så fort som mulig tilbake til hjemmene sine igjen. haien skal prøve å ta fiskene før de klarer dette. De som blir tatt blir automatisk til hai og skal hjelpe haien å ta de andre fiskene i neste runde. Leken pågår helt til det kun er en fisk igjen. Denne fisken har da vunnet.

I og med at vi allerede har fire lag som står i hvert sitt hjørne, tenkte jeg det kunne være like greit å ha haien kommer tilslutt. I tillegg fikk jeg et ønske om å leke haien kommer forrige tirsdag, så derfor velger jeg å ta med dette i dagens økt. Samtidig som de får utfordret utholdenheten ved å de må jogge rundt i ring og løpe/spurte vekk fra haiene når de kommer.Vise og forklare

5 min
Avslutning:
Oppsummering

HighfiveHva var gøy, hva var ikke så gøy?
Har de noen ønsker om leiker til neste gang?

Helt tilslutt vil jeg gi alle barna en highfive for innsatsen de har gjort i dag og det vil forhåpentligvis gi dem en liten «motivasjonsboost» til neste gang.

Jeg velger å spørre barna om hva de syntes var gøy og eventuelt om de har noen nye leiker de ønsker å leike senere, for å få ett lite hint på hva dem liker og for å få ny inspirasjon til senere planer. Dette gjør det enklere for meg og for dem, å få til at vi skal ha det gøy sammen fremover.


1 kommentar:

  1. bra økt idag etter planen. hadde en liten justering på slutten av økta da vi valgte å kjøre fotball istedenfor kortsisten. før jeg startet økta idag fikk de som var tidlig ute lov til å gjøre litt hva de ville imens vi ventet på de andre, og da valgte de å spille fotball. jeg syntes det var litt dumt å måtte avslutte fotballen da vi skulle starte økta, derfor valgte jeg å ta det opp igjen på slutten isteden siden det var dette de hadde mest lyst til. ellers gikk økta veldig fint.

    SvarSlett