Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 5. februar 2019


LEKSJON 12. – Skiskytterskole
PRAKSIS I KLUBB - SVENE IL

DATO: Mandag 18.02.2019
OPPMØTE: 19:00, Stevningsmogen standplass
HOVEDTRENER: Maren Aaserud
HJELPETRENER: Nora D. Berget
KLASSE: 3.klasse og eldre.MÅLGRUPPE
Målgruppen for økta er delvis uerfarne og litt mer erfarne skiskyttere. Noen har startet i år, mens andre har drevet med skiskyting en sesong. Derfor er det viktig å se alle og huske at det er ulike nivåer.  
MÅL FOR ØKTA
Morsom, motiverende og inspirerende økt. Slå sammen den fysiske aktiviteten med skytingen, slik at treningen kan bli mer skiskytter lik.
DELMÅL
Sosialt mål: Vi må prøve å skape et samhold i gruppen, selv om gruppen er på ulikt nivå.
Holdningsmål: Treneren forventer engasjerte, samarbeidsvillige og utforskende utøvere.
Ferdighetsmål: Få mer skiskytterspesifikk trening. Beherske å veksle fokuset fra fysisk lek og moro, til skyting. Utvikle enda bedre balanse på ski. 
Kunnskapsmål: I tillegg til kombinasjonstreningen vil vi se litt nærmere på forskjellen mellom en god og en dårlig samling.

Mål for skyting: -Repetisjon avtrekk og pust
Mål for fysisk: -Påvirke aerob utholdenhet ved hjelp av rolig kombinasjon

TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/ KOMMENTAR
KLARGJØRING FØR ØKT:
Hente ut våpen og skudd.
5min
OPPMØTE
Samle utøverne og foreldre, og ønsker velkommen til økt.


Presentasjon av treneren, utøverne, repetisjon, økta i dag
Samle utøverne og foreldrene. Sier hei, og sier velkommen til økt. I dag så skal vi trene enda mer på det man faktisk gjør i skiskyting, nemlig skyte og gå på ski samtidig. Dette kalles kombinasjonstrening, ofte kalt komb. Foreldre kan gå og hente matter og bukk, og legge seg på skive ….Vi trenere forteller våre navn. Utøverne forteller sitt navn. Spørre hva de husker fra sist (standplassdrill, avtrekk og sikkerhetregler?). Fortelle nærmere om fokuset på økta i dag. Men først skal vi starte med litt lek.
Vi starter med å samle alle, siden at alle får en følelse av hvem som er med på økta. Vi får foreldrene til å gjøre jobben med å klargjøre utstyr, så har de noe å gjøre, samtidig som vi slepper å gjøre det før økt.
Vi snakker kort om oss selv og navnet på utøverne for å skape samhold i gruppen. Vi repeterer hva vi gjorde sist, for det er ved å repetere man lærer. Vi tydeliggjøre fokuset for i dag, så de vet hva de kan vente seg.
Metode: Snakke og forklare.

Nora og jeg samles på fast sted.

Utstyr: foreldre gjør ferdig klargjøringen av standplass
15 min
OPPVARMING /LEK
Skikarusell


Rødt og grønt lys

Gruppen steller seg i ring, en gang med fjes inn og en annen med fjes ut av ringen. Så skal karusellen gå rundt og rundt, og det er om å gjøre å holde balansen og jobbe sammen.  


Nora starter som «lyset» og skal bestemme når lyset er rødt og når det er grønt, og hvem som ikke står stille når hun sier rødt lys. Dette kan være vanskelig ved at de har på seg ski og kan dermed gli mer, så dette stiller ekstra store krav til balansen og koordinasjonen.
Jeg velger å starte med en lek som oppvarming, ved at de ikke er varme og at de skal få opp motivasjonen.  Dette er også leker som utfordrer deres balanse og koordinasjon.
Oppdagende læring

(kanskje de oppdager en skrenseteknikk eller en annen måte å stå stille på i leken)
15 min
1.DEL AV  SKYTING  
Tørrtrening + innskyting

-2 TT serier
- 2 seier innskyting på papp

Felles TT, der vi sier start så starter alle likt. Samme med innskytingen, men da går de en runde i mellom der de kan gå sammen og at nora går sammen med dem, slik at de holder følge.

Jeg synes det er vikitg at de også kan holde seg sammen som en gruppe ved å skap samhold blant utøverne, og de har ofte ulikt tempo, men det er vikitg å få med alle.  


Vise og forklar

Vise hvor de skal gå og hvor de skal skyte
25 min
2.DEL AV SKYTING
Kombinasjonstrening

Gå korte runder på stadion og skyte mellom hver runde.Det er ulikt på hvor mange runder og ganger de kommer til å skyte, ved at de har ulik fart i sporet og på standplass.

Nora vil stå ute i løypa å se på teknikken deres, så vil jeg stå på standplass og hjelpe dem med skytingen, så går de og komber i 25 min.Kombinasjonstrening er en vikitg del av skiskyting, ved at det er det man gjør i konkurranse. Her er det rolig og siden de ikke har drevet med det så lenge er det viktig at de skjønner det grunnleggende uten at pulsen er alt for høy.

5min
AVSLUTNING
-        Oppsummering av økten + noen lette tøyeøvelser

-        Tøye øvelsene:
-Plukke epler
-Strekke seg mot stjernene
-Tre i vinden

Heia rop tilslutt!
Vid samles etter komben. Vi starter med tøyeøvelsene.

Høre tilbakemeldinger fra barna, hva de syntes var gøy + høre tips på leiker de vil gjøre videre.
Avslutte med felles heiarop.
Utnevner en som har vært flink til å høre etter. Denne personen får velge hva vi skal si i heiaropet.
Tøye lett som en avslutning på økten.
Spenningsnivået blir regulert etter aktiviteten. 
Ved å snakke med barna øker vi samholdet i gruppen og lærer å kjenne dem bedre. Vi får et bedre forhold og de blir tryggere. Samtalen hjelper også til videre planlegging og det er gøy for barna å kunne være med å bestemme litt.
Apemetoden

Sitte og snakke3 kommentarer:

 1. Denne økta her var ganske kaos. Utøverne var ikke gira på å gå på ski og var ikke samarbeidsvillige. derfor la jeg opp til mer lek, men det hjalp ikke veldig, for de ville ikke høre og gjøre det jeg sa med mindre de synes det var kjempe gøy.
  Skytingen var heller ikke så interresant, for de ville bare gå bort til bakken å hoppe på skia.

  SvarSlett
 2. Men synes det var greit når de synes det var gøy og fikk konkuranseinstinkt på lekene, og det var veldig gøy!

  SvarSlett
 3. Jeg syns økta gikk bedre enn det Maren sa. Utøverne var ikke like samarbeidsvillige som vanlig, men det varierer noen ganger. Jeg syns at Maren som hovedtrener taklet dette fint, og tilpasset bra ved å se at det ikke fungerte å skyte, og gjorde derfor endringer underveis, og byttet om til lek i steden

  SvarSlett