Aktive Lokalsamfunn

mandag 18. februar 2019



Navn: Julie Dahl Rust                                                                    
Dato: 18.02.19
Sted: Skavanger SFO
Tid: 14.00-15.00
Varighet: ca 1 time
Utsyr: avis, ball

Målgruppe: 3. klasse
Min målgruppe er 3.klasse på Skavanger skolen. I dette alderstrinnet er elevene i alderen 7 og 8 år. Da er det viktig med trening på de allsidige og grunnleggende bevegelsene, og dette programmet er egnet for elevene i 3.klasse. 

Hovedmål: Forbedre elevenes koordinasjon.
Ferdighetsmål: Forbedre elevenes reaksjon, ved hjelp av motiverende og effektive leker. Elevene skal mestre programmet godt.
Kunnskapsmål: Elevene skal forstå hvorfor og hvordan man trener koordinasjonen gjennom lekene. 
Holdningsmål: Med dette programmet skal elevene trene koordinasjon på en effektiv og motiverende måte. Elevene skal ha en positiv opplevelse med økta.



ØKTPLAN 
Tid
Hva
Hvordan 
Hvorfor 
Metode
5 min
INNLEDNING

- Samle alle
- gjennomgang av aktivitetene.
-navnerunde


-Samle alle i en sirkel i midten av gymsalen


Jeg gjør dette for å få mer kontroll på barna, og for å informere dem om hva vi skal ha. Slik vet både jeg og barna hva vi skal forholde oss til. Navnerunden er også et hjelpemiddel for å bli bedre kjent med barna.
10 min



GENERELL DEL 


stikkball

     


      














-          alle mot alle. Bruker 1-2 baller ettersom hvor mange som er med. Ikke lov til å gå mer enn tre skritt med ballen før man kaster. De som blir skutt går ut på siden og tar 5 froskehopp før de kan bli med i spillet igjen.






I den generelle delen har jeg valgt å ha stikkball, fordi denne leken øker motivasjon og skjerper barnas konsentrasjon til resten av økta.

Oppvarmingen hjelper med å omstille kroppen fra hvile til arbeid, og fungerer skadeforebyggende.
Oppgavestyrt læring
10 min
SPESIELL DEL


Rødt og grønt lys



-          en er «lyset». Den ene står på den ene siden av hallen mens vi andre står på andre siden. «Lyset» snur seg om sier «rødt og grønt lys». Vi andre skal bevege oss nærmere «lyset» når det snur seg. Når «lyset» snur seg tilbake igjen er det om å gjøre å stå stille sånn at «lyset» ikke ser at du beveger deg. Om du beveger deg må du starte på nytt. Den som når «lyset» uten at «lyset» ser at du beveger deg, er «lys» neste runde. Legger også inn forskjellige oppgaver som går på balansen, f.eks. hoppe på ett bein, skøytegåing osv.



Rødt og grønt lys får barna motiverte og engasjerte til hoveddelen, ettersom det er alle mot alle. Barnas konkurranseinstinkt blir skrudd mer på.
I tillegg skjerper denne lekne reaksjonen, ettersom det er et mål å forbedre reaksjonsevnen i hoveddelen.
Vise og forklare
30 min
HOVEDDEL 

 Nisse og troll

















Avisleken




















.
-       alle står rundt i rommet og jeg står foran dem. Jeg sier enten nisse eller troll, hvis jeg sier troll skal de stå oppreist og hvis jeg sier nisse skal de bøye seg ned. Her er det om å gjøre å reagere raskest. Hvis man tar feil, eller bruker lang tid må man sette seg ned. Den som står igjen til slutt vinner.

-       Alle barna sitter i en ring mens en begynner i midten av ringen. En person begynner å si et navn. Den i midten skal slå barnet som navnet er sagt til på kneet med en avis, før barnet som navnet er sagt til sier et nytt navn. Hvis den i midten klarer det er det den som ble sagt navnet til som skal inn i midten. Hvis ikke fortsetter personen å ha den til den klarer det.

Koordinasjonen er evnen til å samordne bevegelser i forhold til hverandre og til omgivelsene. Denne egenskapen består av blant annet balanse, rytme, reaksjon og øye-Hånd og øye-fot koordinasjon. Dette er egenskaper som er gunstig for alle unger å ha et grunnleggende nivå av, og derfor har jeg valgt å fokusere på reaksjon denne økta.

Alle disse lekene går på koordinasjonen, hovedsakelig reaksjon, som er egenskapene jeg skal fokusere på. Nisse og troll gjør at de må fokusere, ellers er de ute av leken, dette gjør avisleken også. Hvis man ikke klarer å si et navn før man blir slått må man selv inn i midten. Gris gjør også at elevene må fokusere.

Disse øvelsene er basert på at ungene skal ha en morsom opplevelse med leik og idrett.
Vise og forklare
5
min
AVSLUTNING 

-Snakker sammen om hvordan økten har vært. Eventuelt spørre om hvilke leker de vil ha neste gang osv.


Samles i sirkel i midten av gymsalen.


Dette gjør jeg for å oppsummere hva barna tenker om økta, hva jeg kan gjøre bedre, og forslag til hva jeg kan ha neste gang.


1 kommentar:

  1. Økta på mandag gikk veldig bra. jeg følte at jeg hadde god kontroll på barna, ettersom vi var i samfunns hallen og ikke ute. jeg hadde også med meg fløyte for å enklere klare å få kontakt med ungene, og dette har funka veldig bra. imidlertid, var barna litt vell energiske også denne dagen, så det var noen utfordringer med å få deres fulle oppmerksomhet hele tiden.

    den planlagte økten fungerte også veldig bra, særlig avisleken er veldig godt likt blant ungene. om jeg skulle gjort noe bedre, hadde det vært å klare å forklare lekene litt bedre. jeg er ofte flink til å si litt mer enn det jeg egentlig trenger, og da blir barna bare enda mer forvirret. så å holde beskjedene så korte og konkrete som mulig er noe jeg må øve mer på.

    SvarSlett