Aktive Lokalsamfunn

mandag 11. februar 2019



Navn: Julie Dahl Rust                                                                    
Dato: 11.02.19
Sted: Skavanger SFO
Tid: 14.00-15.00
Varighet: ca 1 time
Utsyr: en ball

Målgruppe: 3. klasse
Min målgruppe er 3.klasse på Skavanger skolen. I dette alderstrinnet er elevene i alderen 7 og 8 år. Da er det viktig med trening på de allsidige og grunnleggende bevegelsene, og dette programmet er egnet for elevene i 3.klasse. 

Hovedmål: Forbedre elevenes koordinasjon.
Ferdighetsmål: Forbedre elevenes reaksjon, ved hjelp av motiverende og effektive leker. Elevene skal mestre programmet godt.
Kunnskapsmål: Elevene skal forstå hvorfor og hvordan man trener koordinasjonen gjennom lekene. 
Holdningsmål: Med dette programmet skal elevene trene koordinasjon på en effektiv og motiverende måte. Elevene skal ha en positiv opplevelse med økta.



ØKTPLAN 
Tid
Hva
Hvordan 
Hvorfor 
Metode
5 min
INNLEDNING

- Samle alle
- gjennomgang av aktivitetene.


-Samle alle i en sirkel i midten av gymsalen


Jeg gjør dette for å få mer kontroll på barna, og for å informere dem om hva vi skal ha. Slik vet både jeg og barna hva vi skal forholde oss til.
10 min



GENERELL DEL 



-Dansk stikkball
     


      















Alle barna er mot hverandre med en ball. når du blir skutt skal du sette deg på gulvet der man har blitt skutt. Man kan skyte andre når man sitter nede, hvis ballen kommer til deg, men det er ikke lov til å flytte seg for å få tak i ballen. om man skyter noen når man sitter nede er man fri, og den som er skutt må sette seg ned. Hodet er fritt, men det er ikke lov til å bruke hodet som beskyttelse.







I den generelle delen har jeg valgt å ha stikkball, fordi denne leken øker motivasjon og skjerper barnas konsentrasjon til resten av økte.

Oppvarmingen hjelper med å omstille kroppen fra hvile til arbeid, og fungerer skadeforebyggende.

Vise og forklare
10 min
SPESIELL DEL


-katt og mus



 Alle barna bortsett i fra to står i en ring. Barna står i par i ringen. Den ene av de to som ikke står i ringen er katt og den andre er mus. Musa starter midt i ringen, mens katten starter utenfor. Musa må løpe til ett par i ringen og ta hånden til en av dem i paret. Den som er blitt tatt i hånden har fått ny partner, mens den som tidligere var partneren er nå mus og må finne ett nytt par. Slik fortsetter leken til enten musa er tatt eller jeg bytter ut katten.



Katt og mus utfordrer barnas reaksjonsevne ved ved at de må reagere når musa kommer og steller seg ved partneren. Da må barnet så fort som mulig starte å løpe og finne et nytt par.

oppgavestyrt
25-30 min
HOVEDDEL 

-rødt og grønt lys















Siste par ut


























-en er «lyset». Den ene står på den ene siden av hallen mens vi andre står på andre siden. «Lyset» snur seg om sier «rødt og grønt lys». Vi andre skal bevege oss nærmere «lyset» når det snur seg. Når «lyset» snur seg tilbake igjen er det om og gjøre å stå stille sånn at «lyset» ikke ser at du beveger deg. Om du beveger deg må du starte på nytt. Den som når «lyset» uten at «lyset» ser at du beveger deg, er «lys» neste runde. Legger også inn forskjellige oppgaver som går på balansen, f.eks. hoppe på ett bein, skøytegåing osv.

To og to stiller seg opp etter hverandre – bak en strek. En person stiller seg framfor rekka – med ryggen mot – og roper: «Siste par ut – Kari og Knut – spring ut». Det bakerste paret løper til hver sin side og skal prøva å møtes framme. Den som ropte, skal prøva å fange en av dem. Klarer han det, stiller han seg fremst i rekka sammen med den som ble fanga. Den som ikke ble tatt, skal rope. Dersom en ikke klarer å fange noen, må den rope en gang til. Parene rykker bakover hver gang det kommer et nytt par framme.

Koordinasjonen er evnen til å samordne bevegelser i forhold til hverandre og til omgivelsene. Denne egenskapen består av blant annet balanse, rytme, reaksjon og øye-Hånd og øye-fot koordinasjon. Dette er egenskaper som er gunstig for alle unger å ha et grunnleggende nivå av, og derfor har jeg valgt å fokusere på romorientering og balanse i denne økta.

Både «Rødt og grønt lys» og «siste par ut» utfordrer barnas reaksjonsevne. «Rødt og grønt lys» ved at barna må konsentrere seg om når de kan gå og når de må stoppe opp, og «siste par ut» når man løper eller er den som roper. I tillegg utfordrer «siste par ut» samarbeids og kommunikasjonsevnen.

Disse øvelsene er basert på at ungene skal ha en morsom opplevelse med leik og idrett.
Oppgavestyrt  
5
min
AVSLUTNING 

-Snakker sammen om hvordan økten har vært. Eventuelt spørre om hvilke leker de vil ha neste gang osv.


Samles i sirkel i midten av gymsalen.


Dette gjør jeg for å oppsummere hva barna tenker om økta, hva jeg kan gjøre bedre, og forslag til hva jeg kan ha neste gang.


1 kommentar:

  1. På mandag var økta litt rotete. jeg ble satt ute, og ettersom jeg ikke har vært ute og lekt vanlig med barna før visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det. i tillegg var det en del gravemaskiner som kjørte rundt på skoleområdet, så det ble en del tid hvor vi måtte stå stille og vente til de hadde kjørt forbi.

    området vi var på var veldig stort og det var vanskelig å holde kontroll på barna, og få kontakt med de når jeg skulle gi beskjeder. særlig fordi mange klatret oppi snøhauger og gjorde ting de ikke skulle, og når jeg sa ifra kom de ned, men gikk opp igjen med en gang. jeg prøvde å avgrense området, men dette funket heller ikke særlig godt, når barna ikke fikk med seg beskjedene mine.

    for å ikke få så mye rot i økta ville jeg tatt med kjegler ut neste gang, slik at det er enklere å avgrense området de skal være på. jeg ville også vært tydligere i tilbakemeldingene.

    SvarSlett