Aktive Lokalsamfunn

fredag 7. januar 2022

Økt 1/14, Uke 1, Hai-kurs Lørdager

 Dagens aktivitet (idrett): Svømming

Navn: Sanna Sembsmoen-Schleis

Klasse: 3IDA

Dato:  08.01.2022

Tid: 60min


Gruppens alder: 8-11 år (6 gutter + 1 jente)

Gruppens størrelse: 7 +/-

Utstyr: Plater

                                                                                                                                           

Mål for økten: Gjennomgå det vi har lært til nå for å kartlegge nivå  og finne ut hva jeg skal vektlegge i videre opplæring.

Tid

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

5 min

Opprop/registrering av frammøte

Gjennomgang av hvordan vi ønsker å ha det på svømmekurs

Alle møtes på fastsatt sted i svømmehallen, ta opprop av de som kommer og si kort om hva vi skal trene på i dag. Siden det er første gang informerer jeg også om hvordan vi skal oppføre oss på krus samt noen enkle regler.

Dette er en effektiv måte å få oversikt over alle som har kommet pluss at deg gjør at jeg får litt bedre kontroll. Det er også fint for utøverne som liker rutiner i tillegg til at det synes at det er fin at de kan fortelle litt om hvordan de har hatt det i uka som var.

-

15/20min

Oppvarming:

G-del: Landoppvarming

S-del: Repetisjon Rygg/crawl

G-del: Landoppvarming på land med diverse løping på stedet, svingning på armene og spensthopp før vi hopper ut i vannet

 

S-del:

 1. 3 lengder beinspark på ryggen i pil
 2. 4 lengder rygg svømming med fokus på fine rette armer over vannet og masse bruk av beina.
 3. 3 lengder beinspark på magen m/plate
 4. 4 lengder crawl med fokus på pusting hvert tredje tak uten å stoppe.

Oppvarming gjør vi for å:

 • Øke prestasjonsevnen
 • Øke lysten til å trene/motivasjonen
 • Forebygger skader

 

Dette er i tillegg en ganske standardisert oppvarming som blir brukt mye i svømmeskolen på dette nivået. Utøverne får repetert hva de kan fra før og opplever mestring samtidig som de blir varme og klare for å øve på det de ofte sliter litt mere med i hoveddelen.

G-del: Ape-metoden

 

S-del: Vise og forklare

30min

Hoveddel:

 1. Crawl
 2. Rygg
 3. Repetisjon fly
 4. Repetisjon bryst
 5. Repetisjon bølge under vann

 

  1. 4 lengder rolig crawl, fokus på pusting hvert tredje tak. Så en 25m(2 lengder) med crawl med saltovending på ene siden.
  2. 4 lengder rolig rygg, fokus på fine rette armer opp mot taket og bruke beina masse samtidig som armene går. Så en 25m(2 lengder) med rygg med saltovending på ene siden.
  3. Repetisjon av fly, starte med 2 lengder bølge med armene oppe/nede. Så lengder fly med fokus på å få armene over vannet og bruk av beina sånn at det blir lettere.
  4. Repetisjon bryst. Beinspark med føttene vinklet ut (2-4 lengder m/plate) og så rettes fokuset over på kombinasjonen av armtaket og bensparket og rytmen (armtak, puste, beinspark, gli) 3-4 lengder. 
  5. Utfordring: Bølge m/føtter under vann. Hvor langt kommer man, kommer man helt over? 2 lengder med armene i pil og 2 lengder med armene nede.

Alle disse øvelsene er bygget opp med fokus på hva utøverne skal lære seg i løpet av kurset. I dag skal vi gå igjennom alt vi har lært i kurset for å se hvor langt vi har kommet, hvem som kal sendes videre på hai og hvem som eventuelt må gå kurset om igjen.

 

 

Vise og forklare

 

 Hel - Del metoden

5 min

Avslutning:

Frilek

Frilek hvor utøverne selv kan bestemme hva de vil. F.eks. lek med matter/badeleker og hopp fra stupebrettet er vanlige aktiviteter. Det er også mulighet for å jobbe videre med teknikk hvis man ønsker det.

Frileken på slutten er det mange av utøverne gleder seg ekstra mye til. Det er med på å utvikle de sosiale egenskapene til utøverne fordi de må jobbe med hverandre, i tillegg gir det utøverne vannfølelse og de finner smarte måter å bevege seg og kose seg i vann på.

Oppdagende læring

 
1 kommentar:

 1. Økta gikk ganske greit. Fint å møte ungene jeg skal ha på krus dette halvåret og det virket som en veldig grei gruppe å ha. Mange av ungene har jeg hatt fra før men det var også noen nye. Nivået på gruppa er ganske bra og tror dette blir et fint kurs framover.

  SvarSlett