Aktive Lokalsamfunn

mandag 28. mai 2018

Madsebakken SFO


 

 Hovedtrener: Mari
Hjelpetrener: Geir
Utstyr: vester, kort, terninger, kjegler
Dato: 6.5
Mål: Påvirke barnas utholdenhet ved hjelp av konkuransepreget leik og stafetter.Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ kommentar

Oppvarming
5
Innledning

Samle gruppa

Fortelle om økten og repetere navnene
Vi samler gruppen inntil veggen og forteller om dagens aktivitet.

Vi minner du på hvordan de skal respondere når vi blåser i fløyta, og tar en kort gjennomgang på navn
Få "kontakt" med barna.
Skape trygghet og samhold. 
Øker motivasjonen
Øker prestasjonsevnen
Hindrer skader
Ved oppvarming øker kroppstemperaturen. I tillegg øker motivasjonen, prestasjonsevnen øker, og man hindrer skader. Oppmerksomheten mot ulike sanseinntrykk blir skjerpet og konsentrasjonsevnen øker.

Lenkesisten er en fin lek i generell del, siden barna ikke er varme. Siden man lenker seg sammen når man blir tatt er dette med på å senke aktivitetsnivået noe.


Samling inntil veggen
10
Generell del
Lenkesisten
Det er en som begynner med å ha den. Når man blir tatt må man «lenke» seg til den som har den, og etter hvert som flere blir tatt
Apemetoden
10
Spesiell del
Do-sisten fungerer som vanlig sisten, men når man blir tatt må man sette seg ned på huk med den ene armen opp. For å bli fri må noen dytte ned armen din eller «trekke ned». Vi begynner med å velge ut 1 til å ha den også blir det flere etter hvert for å øke intensiteten.
Vis og forklar
Hoveddel
30-35min
Hauk og due med vri
Haien kommer/tannbørsten kommerForskjellige stafetter
Kortstokkstafett
terningstafett

En deltaker blir valgt til hauk, en til duemor og resten er duer. Hauken står i midten-, duemor på den ene siden- og duene på den andre siden av gymsalen.
Duemor roper: ”Alle mine duer kom hjem fra fjellet!” Duene svarer: ”Vi tør ikke for hauken tar oss”. Duemor: ”Kom likevel!” Da løper duene. ”Duene” skal løpe over hallen uten å bli tatt av ”hauken”. De som blir tatt av ”hauken” blir selv ”hauker” og skal fange de andre ”duene”. I runde nummer to legger vi inn at «duene» spør duemor på slutten «hvordan da?» også velger «duemor» en måte de må komme seg over på, som f.eks. hinke, krabbe, hoppe. Reven må å følge denne beskjeden.

Leken går ut på at «tannbørsten» står i midten og roper ut lagene etter tur, og så skal de «løpe» rundt tannbørsten. Når de har svømt rundt en stund roper tannbørsten: «tannbørsten kommer» og da må alle løpe hjem til sin plass før tannbørsten klarer å fange noen. De som blir tatt blir også tannbørster, og hjelper til med å fange flere neste runde.Jeg deler gruppen inn i 3 eller fire lag, litt avhengig av hvor mange som er der.
De står på kortsiden av hallen, og skal komme seg over til andre siden av hallen. Reglene er at det bare er lov til å løpe en om gangen fra hvert lag. Og man må ta på den andre personen før den kan begynne å løpe.
Runde 1: Vanlig løp
Runde 2: Hinke
Runde 3: Ertepose på hodet.


Jeg deler gruppen inn i 4 lag, som skal samle på hvert sitt symbol ( dvs hjerter, kløver, spar eller ruter).
Deltakerne løper fra start til et område der kortene ligger vendt med symbolet ned(i midten av gymsalen. De plukker opp et kort, legger det tilbake om det er feil symbol, eller tar det med tilbake og veksler med nestemann på laget.  Det laget som først samler samtlige 13 kort med sitt symbol , har vunnet.


Del gruppen inn i to eller flere lag med inntil fire personer per lag. Førstemann på hvert lag kaster terningen og løper til kjeglen som samsvarer med det antall øyne som terningen viser, løper tilbake og veksler med nestemann som kaster terningen osv. Terningen tas med som vekslepinne slik at ikke nestemann kan kaste før den som løper er tilbake. Bestem på forhånd hvor mange ganger laget til sammen skal løpe. Første lag som gjennomfører antallet vinner.
Dette er en morsom lek hvor intensiteten blir enda høyere enn på g-delen. Da blir det lettere og morsommere å holde på med høy intensitet i hoveddelen. Jeg tenkte det kunne være gøy for barna å få en liten vri på leken med at de må komme seg over på den måten som duemor velger


Det er en god lek til å holde et høyt aktivitetsnivå og det er gøy for barna. Vi lar barna få velge «goderisorten» sin selv slik at de føler at de får være med å bestemme. Jeg har byttet ut «haien kommer» med «tannbørsten kommer» for at barna syns det skal være gøy med noe «nytt», og ikke helt likt som de pleier å leke.


Stafetter er en fin måte å trigge konkurranseinstinktet til barna, de vil forhåpentligvis legge enda mere innsats i det og ha lyst til å vinne.  Det vil være ca. 3-4 på hvert lag. Da blir det mye aktivitet på deltagerne og vi påvirker utholdenheten dems.
Vi vil ha forskjellige runder med forskjellige ting de skal gjøre slik at de ikke skal gå lei, men få nye utfordringer.Dette er og en stafett som vil påvirke utholdenheten til barna. Siden alle gruppene har hvert sitt tegn, og de løper for å hente noe, vil forhåpentligvis det bli litt mere spennende for barna. Vinneren kåres ikke av hvilken lag som er «best», men det vil bli et mer tilfeldig utfall, som gjør at alle har muligheten til å vinne.Dette er også en stafett som er med på å påvirke utholdenheten til barna. Det er antall øyne på terningen som bestemmer hvor langt barna skal løpe, men vi setter opp slik at det er ganske langt mellom kjeglene, derfor må de fortsatt løpe litt om de f.eks får «2». Her er det også mye tilfeldigheter som kårer vinneren, og alle har en mulighet til å vinne.
Siden barna må kaste terning før de skal løpe blir dette forhåpentligvis en ekstra motivasjonsfaktor.
Vis og forklar

Avslutning
5
Samling
Snakke om hvordan det har vært, har det vært gøy? Ønsker til neste gang. Avslutte med high five til alle
Dette er en fin måte å avslutte økten. Vi får tilbakemelding på hvordan barna synes det har vært og evt hva de ønsker til neste gang.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar