Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 22. mai 2018

Øktplan SFO - Lampeland skole


Hovedtrener: Maren Aaserud
Hjelpetrener: Ina Rustand
Dato: 23.05.2018
Tid: 60 min
Målgruppe: 1.-4. klasse
Utstyr: Benker, baller
Sted: Lampeland skole, gymsal
Hovedmål: Utfordre elevens utholdenhet og hurtighet.
Holdningsmål: Få med alle på leken og aktivere den, slik at alle føler seg inkludert
Kunnskapsmål: Lære bort nye leker og aktiviteter som barna kan leke selv.Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/kommentarer
OPPVARMING
5 minInnledning:
Introduksjon og informasjon.
Samles barna på benkene på den ene langsiden, mens vi står ovenfor dem og forklarer det vi skal gjøre. Skal være kort og konkret, ellers blir det mye uro.

Få et førsteinntrykk av gruppa, alder.
Skape engasjement, og gjøre dem klare for leken.
Vise og forklare.

Forklare hva som skal gjøres i løpet av dagen, dette skaper motivasjon for de leikene som skal gjøres. Hvis det er noe som ikke er kjent balnt gruppen kan kan vise.
10 min


Generell del:
Stikkball
En eller to baller i bruk, den som har ballen kan gå 3 steg og så skal en kaste på en annen, og da er den skutt. Etter dette må en sitte på benken til den som skøyt en selv er skutt, da er man fri.
I den generelle delen skal det ikke være bra leddutslag.

Vi varmer opp fordi:
-Forhindrer skade
-Øker prestasjonen, psykisk og fysisk
-Øker oksygenopptaket
-Øker tøyeligheten i leddene
-Øker oppmerksomheten
-Øker nerveimpulsene
-Øker transporten av næringsstoffer i kroppen
Vis og forklar
10 min
Spesiell del:
Hauk og due

En person står på den andre siden av gymsalen og blir utnevnt duemor. Hennes oppgave er å lokke fugleungene (de andre barna) som står på den andre siden av gymsalen til henne, ved å si «Alle mine duer kom hjem fra fjellet». De andre barna skal da svare «Nei vi tørr ikke», så skal duemor svare «hvorfor ikke det», så svarer de igjen «Hauken tar oss» og moren vil da si «kom alikevel». Da vil barnaprøve å løpe over til duemor, med mellom dem står det et barn som blir utnevnt hauk, og den skal prøve å fange dem. Hvis man blir tatt blir man hauk.
Dette er en lek som skal aktivisere alle, og som inneholder konkurranse og da vil alle få motivasjon til å være med. Hjelpetreneren skal være den første duemoren, så vi får en større del i gruppa. Den neste duemoren, vil være den som vinner og står igjen til slutt.
Vise og forklare.


HOVEDDEL
10 min

Leik 1:
Lenkesisten
En person begynner med å ha den. Når han/hun tar en annen person skal de holde hverandre i en hånd. Når disse tar en ny person skal denne henge seg på lenka. Sånn fortsetter det til alle er tatt.
Velger å ha flere leiker, fordi barna fort kan synes det kan bli kjedelig å gjøre det samme over lengre tid.


Vise og forklare


10 min

Leik 2:
Haien kommer!
Barna er delt i fire grupper, og står i hver sitt hjørne. Hver av de fire gruppene har et fiskenavn hver. Når jeg roper navnet på hver av de gruppene skal de løpe i ring rundt "haien" som står i midten av salen. Når jeg roper "haien kommer!", skal barna forsøke å løpe tilbake til sitt hjørne. Blir de tatt av "haien", må de stelle seg med den i midten av salen og ta fisker på neste runde.


Vise og forklare.

Jeg skal vise hvordan leiken blir utført først, slik at det blir lettere for dem når de skal leike det selv.
10 min
Leik 3:
Sykehussisten
Det legges en matte i midten av gymsalen, som vil være «sykehuset». Barna får velge hva «sykehuset» skal hete. Velger 1-2 «sykehusarbeidere» som kun skal bære barna som blir tatt opp på matta. Disse kan ikke selv bli tatt. Velger 1 som har den og som skal ta de andre. Når noen blir tatt må de legge seg ned på gulvet og vente på å bli hentet av «sykehusarbeiderne». «Sykehusarbeiderne» bærer de som har blitt tatt og legger dem på matten. Etter den som har blitt hentet har ligget på matten og telt til 3 er den fri igjen.

Vise og forklare.

Jeg skal vise hvordan leiken blir utført først, slik at det blir lettere for dem når de skal leike det selv.


AVSLUTNING


8 min
Rødt og Grønt lys
Jeg velger en «politimann», som skal stå på andre siden av salen, i forhold til resten av gruppen. I det lyset er grønt står politimannen med ryggen til og gruppen flytter seg framover. I det politimannen roper «rødt lys» må alle stå stille. Hvis noen beveger seg må de starte på nytt. Denne leken kjører vi flere ganger og bytter politimann.
Dette er en leik som får veldig fort og som funker som en avslutning ved at tempoet ikke går så fort, så det er en bra avslutning på økta. 
Vis og forklar
2 min
Felles ryddig om behov.
Oppsummering av økta.
Samles i halvsirkel.
Alle si en ting hver.
Vite hva de synes var morsomt, og hva de vil gjøre mer av.
Skaper også samhold.
Sitte og snakke


1 kommentar:

  1. Jeg synes økta gikk bra, men synes det var mye uro og at de ikke var like villige til å høre som vanlig. Men de likte øktene og synes det var gøy. Vi har en regel om at man skal si i fra før man går ut av gymsalen, men når det var 20 min igjen, gikk plutselig halvparten, og vi var ikke så mange fra før av. Dette ble litt utfordrerne og jeg måtte gjøre små endinger på lekene, for å få det til å funke med så få elever.

    SvarSlett