Aktive Lokalsamfunn

onsdag 9. mai 2018

Madsebakken SFO


Hovedtrener: Mari

Hjelpetrener: Geir

Dato: 9.05.2018

Tid: 1 time

Målgruppe: 1.klasse

Utstyr: musikk, vester, softballer,

Sted: Madsebakken skole, gymsalen

Hovedmål: Påvirke elevenes utholdenhet og bevegelses-og reaksjonsevne ved hjelp av konkurransepreget leik og dans. Vi bruker musikk som en ekstra motivasjonsfaktor.
Holdningsmål: Barna skal prøve å gjøre sitt beste under leikene, og samarbeide godt sammen.
Kunnskapsmål: Barna kan lære seg en videreutvikling av de lekene de kan fra før, som de kan bruke seinere.




Vi begynner med å samle barna inntil veggen og forteller om dagens aktivitet. Vi forteller dem om hvordan de skal respondere når vi blåser i fløyta. Da er det første mann ned til veggen å være stille mens de får ny beskjed.

Etter ønske fra barna sist gang var det veldig mange som ville ha musikk stopp. Vi sier at hvis de er flinke gjennom økta skal de få lov til å avslutte med vanlig musikkstopp, vi bruker det som «lokkemiddel»/motivasjon».



Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor

15min:
Oppvarming

G-del:











S- del:





(Når jeg blåser i fløyta er det første man til veggen, så kommer ny beskjed og vi bytter aktivitet)

Marihøne-sisten





Fløyte









Stikk-ball






En eller to stykker har den, og når de tar noen må de som blir tatt legge seg på ryggen med sprellende armer og bein. Når noen velter dem over på magen er de fri. Det er ikke lov å ta noen imens de frigjør noen, og det er ikke lov å stå ved siden av og vente på at noen blir satt fri.








Vi har valgt marihøne sisten som aktivitet i den generelle delen. I begynnelsen er det bare 1 som har den, men for å øke intensiteten litt utover setter vi flere til ha den samtidig. Marihøne sisten er en litt annerledes sisten variant en de vanlige som stiv heks osv.



I s-delen har vi valgt stikkball fordi dette funket bra forrige gang og det virket som at barna syntes det var gøy. Det er også en fin lek som skaper mye aktivitet og engasjement.

Hoveddel:

ca.35min






Fløyte


Fisken i det røde hav


(hauk og due som backup hvis det skulle bli mye tid)















Fløyte






Musikkstopp med rokkeringer/øvelser







«1, 2, 3, nå kommer en beskjed»

*Ta inn rokkeringene*



Musikkstopp/ rødt og grønt lys
















Vanlig musikk-stopp




Et av barna er «fisken i det røde hav» og stiller seg i midten av hallen. Alle de andre barna stiller seg langs en linje i den andre enden av området.
Så roper barna som står samlet:
» Fisken i det røde have,
hvilken farge må vi ha
for å komme over,
selv om fisken sover?»

«Fisken i det røde hav», roper en farge, og de som har denne fargen på klærne sine, kan gå fritt over, mens de andre må prøve å komme seg over uten å bli tatt av haien. De som blir tatt, blir hai og blir med på å fange resten. Leken fortsetter til èn er igjen. Denne kan da være «fisken i det røde hav» i neste omgang.



Geir legger ut rokkeringer spredt utover gulvet, samtidig som jeg forklarer leken.
Vi forklarer at når musikken stopper skal barna f.eks. stå på et bein, hoppe osv.
Vi setter på musikk og alle barna skal danse. I det musikken stopper skal alle løpe til en rokkering og gjøre den gitte øvelsen.
Først prøver vi noen runder hvor ingen går ut.
Etter hvert tar vi ut en og en ring.





Vi leker rødt og grønt lys med musikken som bestemmer når det er «rødt lys». Jeg eller Geir styrer musikken mens den andre er trafikklys. Den som er trafikklys skal stå med ryggen til deltagerne, og snu seg raskt når musikken stopper for å se om noen beveger seg. De som ikke fryser når musikken stopper, må tilbake til start, som på vanlig «rødt og grønt lys.


Vi setter på musikk som barna skal danse og bevege seg til. Når musikken stopper er det om å gjøre å stå helt stille. Hvis man beveger seg er man «ute».




I denne jage-fangeleken øves barnas reaksjonsevne, samt hørsels- og synssans.
Jeg hadde første økten med denne klassen for lenge siden og da var dette et ønske fra barna. Sammenliknet med «hauk og due» skjer det litt mer i denne leken og jeg antar det blir litt mer engasjement når de må ha visse farger for å komme fritt over osv.













Vi har erfart at musikkstopp er veldig populært blant barna. Vi har valgt å gjøre en liten fri på den vanlige musikkstoppen slik at barna opplever variasjon og det skaper også mer aktivitet.
Vi har og erfart at det er litt vanskelig å lære de helt nye leker, vi prøver derfor å videreutvikle de lekene vi er ganske sikre på at de har et forhold til fra før.





Her har vi å prøvd å videreutvikle leker som vi vet barna kan fra før, ved å slå sammen rødt og grønt lys, og musikkstopp. Vi håper barna syntes det er gøy med musikk, noe vi har erfart med den klassen vi har hatt til nå.










Leken er etter ønske fra barna, slik at vi viser dem at vi tar hensyn til dems ønsker. Leken er fin for å skape aktivitet og glede i gruppen, barna vil få beskjed om å bevege seg masse og bruke store bevegelser som gjør at de vil bli varme i kroppen og klare for videre aktivitet. Vi bruker den som et «lokkemiddel» og motivasjon for at de skal være flinke, høre på oss og gjøre sitt beste iløpet av økta.



5.min
Avsluttning:


Samling
Høre med barna hva de likte, hva som kunne vært annerledes og hva de ønsker å gjøre neste gang.
Avslutte med high five til alle.
Dette er for at vi kan få høre hva barna likte med økta og hva de ønsker å gjøre mer av fremover. Dette vil å være med til at alle føler seg sett.




1 kommentar:

  1. Jeg bommet noe må målet denne økte. På musikkstopp variantene hadde jeg sett for meg at det ble litt mer aktivitet enn det ble, siden barna bare sto på stedet siden av rockeringen sin og danset. Neste kang vil jeg nok gi de oppgaver som f.eks. å bevege seg som et dyr slik at det ikke skal bli "flaut" å danse, for det virket som om noen ikke helt viste hvordan de skulle bevege seg.
    Vi hadde en ny klasse og jeg fikk lært meg en del navn med stikkball varianten.
    En annen til som jeg syns er litt vannskelig er at barna ikke kommer inn i gymsalen likt, hvis man skal vente på alle blir det mye urolighet blant de som er der, men hvis man ikke venter får man ikke hilst og introdusert økten ordentlig for alle sammen.

    SvarSlett