Aktive Lokalsamfunn

torsdag 24. mai 2018


ØKTPLAN – SFO Vestfossen - leikaktiviteter

Hovedtrener: Siri Huseby
Hjelpetrener: Jenny Sørby
MÅL: forbedre de koordinative egenskaper ved hjelp av ulike leikaktiviteter.
Ferdighetsmål: Mestre alle lekene
Kortsiktigmål: lære å samarbeide og fokusere på fairplay i de ulike lekene.
Kunnskapsmål: Samarbeide med hverandre
Holdningsmål: Skape et trygt og inkluderende miljø   
Målgruppe: 2.klasse
Utstyr: 2 vester, tilgang til musikk, fløyte, benker, matter, kjegler
Tid: 14:15-15:15
Sted: Vestfossen SFO
Dato: uke 22 og 24


TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/KOMMENTAR
5-7 min
Generell oppvarming
Flamingo sisten

Flamingo sisten er en sisten lek som går ut på akkurat de samme prinsippene som en vanlig sisten lek. Forskjellen er at hvis man blir tatt å man stå med armene samlet, rett opp over hodet, men man kun står på ett ben. Vi velger 1 eller 2 som starter med å være sisten, og så får på seg vester

Flamingo sisten er en super lek å starte økta med. Den gjør både kroppen varm, og følger målet om å øke de koordinative egenskapene. Her bruker vi balanse når man står på ett ben og i tillegg må ha armene over hodet.Bokstav leken er en lek litt utenom det vanlige. Vi har leika denne leken en gang tidligere og den funka veldig bra. De får utfordret samarbeidsevnen sin og må bruke hodet samtidig. I tillegg må de koordinere kroppene sine i forhold til de andre og legge seg ned riktig, slik at det danner en bokstav.
-----------------------------------------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader

Ved økt kroppstemperatur skjer følgende:
-          Blodet og vevsvæsken flyter lettere
-          Transporten av næringsstoffer og o2 til m. går raskere
-          Overføringen av oksygen fra blodet til m.c. går lettere.
-          Musklene, leddene, bindevevet og senene blir mer tøyelige
-          De kjemiske reaksjonene går raskere
-          Nerveimpulsene går raskere
-          Samspillet mellom m. og nerver blir bedre
-          Oppmerksomheten mot ulike sanseinntrykk blir skjerpet
-          Konsentrasjonsevnen øker
-          Spenningen i kroppen blir regulert til et gunstig nivå

Vise og forklare.
 5-7 min
Spesiell del

Bokstav leken


Bokstav leken går ut på at vi deler inn i ulike lag. Antall lag ser vi an, ut ifra hvor mange som kommer denne dagen. Vi roper så ut en tilfeldig bokstav. Hvert lag skal da lage denne bokstaven ved å legge seg på bakken og forme bokstaven med kroppene sine. Det laget som først klarer å lage bokstaven har vunnet. Vi vil leke flere runder slik at alle kan få en sjanse til å vinne.

Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30 min
Hoveddelen

Dansestopp


Stafett


Alle skal danse og vi har på musikk. Når musikken stopper skal man fryse, og dersom man beveger seg så er man "ute".  Vi velger ut en som skal være dommer. Når man blir tatt/beveger på seg etter musikken har stoppa, må man gå ut av danseområdet og blir så en del av dommerne. Den siste som står igjen på dansegulvet vinner

Tilslutt skal vi ha en stafett som vil utfordre både balanse, romorientering og øye-fot koordinasjon. Vi starter med å dele inn i lag. antall lag ser vi an når vi er der, i forhold til antall barn. Stafetten starter med at man skal stupe kråke over en matte. Videre løper man bort til en benk og skal balansere over denne. Deretter løpe sikk-sakk gjennom 3-4 kjegler, snu og gjøre akkurat det samme tilbake igjen. så skal neste mann ut å løpe. Det laget som er raskest ferdig har vunnet. Ungene hjelper selv til med å både sette frem og tilbake utstyret.


En leik som går ut på å utfordre reaksjonsevnen til barna. Denne leken var en stor favoritt sist vi leika den så vi kjører denne en gang til. Leiken går også på de koordinative egenskapene, og her da spesielt rytme.Dette er en lek som inneholder flere ulike koordinative egenskaper, i tillegg til samarbeid og fairplay. Romorientering blir utfordret når de skal stupe kråke over en matte. Balanse og øye-fot koordinasjon blir brukt når de balanserer over den lange benken.


Vise og forklare


5-7  min
Avslutning:
Rydde inn utstyr
Samling


Alle barna må være med å rydde inn utstyr etter hver økt, noe de også er vandt til ifra før, men ofte kan være litt vanskelig å organisere, da barna som oftest helst vil fortsette å leke.
Samler alle barna i en sirkel hvor vi spør dem om de likte økta og hvorfor, og eventuelt hva de ønsker å gjøre neste gang.  


For å få en rolig avslutning på økta, og også få barna til å reflektere litt over økta.
2 kommentarer:

  1. Jeg synes ferdighetsmålet bør formuleres mer konkrete og rettet mot f.eks. fysiske kvaliteter. Tenk/skriv detaljert tidsdisponering selv om dere vet at dere må justere underveis. Hovedmål og innhold er bra nok. Bra plan. N3. Stein

    SvarSlett
  2. økta idag gjennomførte jeg alene, da Jenny hadde eksamen. var en ganske slitsom økt idag, men så lenge jeg gjennomførte er jeg utrolig fornøyd. klassen vi har er en av de mer krevende klassene de har på vestfossen i følge Bjørg og idag var det spesielt en som ikke var helt god å holde styr på. han blir fort sur hvis han ikke får det som han vil, og det gikk idag utover oss.. han begynte å slå og sparke en av de ansatte som passet på og vi måtte hente ei annen for å få det stoppet. gikk derfor litt tid til dette. uten om dette gikk det helt OK idag. de sa det ikke var så mye jeg fikk gjort i en sånn situasjon annet enn å si ifra til en voksen, men til neste gang kan jeg være mer tydelig og ta tak i situasjonen med en gang slik at vi unngår det som skjedde idag en gang til.

    SvarSlett