Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 22. mai 2018

Madsebakken SFO

Hovedtrener: Mari
Hjelpetrener: Geir

Sted: Madsebakken sfo
Tid: 14:00-15:00  23.5

Utstyr: vester, softballer, benker, fløyte, fotball

Målgruppe: 1.klasse

Mål: Målet for økten er at barna skal ha det gøy med masse forskjellige leikaktiviteter samtidig som de påvirker den aerobe utholdenheten og evnen til å samarbeide sammen gjennom leiken.Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ kommentar

Oppvarming
5
Innledning

Samle gruppa

Fortelle om økten og repetere navnene
Vi samler gruppen intill veggen og forteller om dagens aktivitet.

Vi minner du på hvordan de skal respondere når vi blåser i fløyta, og tar en kort gjennomgang på navn
Få "kontakt" med barna.
Skape trygghet og samhold. 

Øker motivasjonen
Øker prestasjonsevnen
Hindrer skader

Ved oppvarming øker kroppstemperaturen. I tillegg øker motivasjonen, prestasjonsevnen øker, og man hindrer skader. Oppmerksomheten mot ulike sanseinntrykk blir skjerpet og konsentrasjonsevnen øker.

Samling inntil veggen
10
Generell del
Mann og mus

Jeg står foran alle barna, Geir er med og leiker. Når jeg sier mus, skal barna stå, mens når jeg sier mus skal de gå ned på gulvet. den som ikke gjør som jeg sier er ute og blir med meg og dømmer. Etterhvert kan vi legge til flere "dyr" som slange, hvor de ligger på gulvet, elefant hvor de har den ene armen over den andre og giraff hvor de skal ha armene i været. 

Apemetoden
10
Spesiell del
Do-sisten
Do-sisten fungerer som vanlig sisten, men når man blir tatt må man sette seg ned på huk med den ene armen opp. For å bli fri må noen dytte ned armen din eller «trekke ned». Vi begynner med å velge ut 1 til å ha den også blir det flere etter hvert for å øke intensiteten.
Vis og forklar
Hoveddel
30-35min
Hauk og due med vriHaien kommer/tannbørsten kommer


(Bokstavleken(denne leken er en liten resserve hvis det blir mye tid))Kanonballhjørnefotball
En deltaker blir valgt til hauk, en til duemor og resten er duer. Hauken står i midten-, duemor på den ene siden- og duene på den andre siden av gymsalen.
Duemor roper: ”Alle mine duer kom hjem fra fjellet!” Duene svarer: ”Vi tør ikke for hauken tar oss”. Duemor: ”Kom likevel!” Da løper duene. ”Duene” skal løpe over hallen uten å bli tatt av ”hauken”. De som blir tatt av ”hauken” blir selv ”hauker” og skal fange de andre ”duene”. I runde nummer to legger vi inn at «duene» spør duemor på slutten «hvordan da?» også velger «duemor» en måte de må komme seg over på, som f.eks. hinke, krabbe, hoppe. Reven må å følge denne beskjeden.

Leken går ut på at «tannbørsten» står i midten og roper ut lagene etter tur, og så skal de «løpe» rundt tannbørsten. Når de har svømt rundt en stund roper tannbørsten: «tannbørsten kommer» og da må alle løpe hjem til sin plass før tannbørsten klarer å fange noen. De som blir tatt blir også tannbørster, og hjelper til med å fange flere neste runde.


Bokstav leken går ut på at vi deler inn i ulike lag. Antall lag ser vi an, ut ifra hvor mange som kommer denne dagen. Vi roper så ut en tilfeldig bokstav. Hvert lag skal da lage denne bokstaven ved å legge seg på bakken og forme bokstaven med kroppene sine. Det laget som først klarer å lage bokstaven har vunnet. Vi vil leke flere runder slik at alle kan få en sjanse til å vinne.
Vi deler klassen inn i to lag og deler gymsalen på midten med benker. Det er om å gjøre å skyte de på det andre laget med softballer. Hodet er gjellende. Vi settet om en «bakre grense» som barna må stå foran(de får lov til å løpe å hente baller) slik at de ikke blir stående langt bak for å ikke bli skutt. Blir man skutt går man å setter seg på benken. For å bli fri må en på laget ditt skyte en på det motsatte laget. Jeg og geir passer på at dette foregår rett. Etter hvert blir vi også med å leker.


Klassen deles i fire lag. Hvert lag står i hvert sitt hjørne med hver sin benk som mål. Omgangene er mellom to lag av gangen, og de varer helt til et av lagene scorer på benken til motstanderlaget. Etter hvert bytter to av lagene plass, sånn at elevene spiller mot forskjellige lag.
Dette er en morsom lek hvor intensiteten blir enda høyere enn på g-delen. Da blir det lettere og morsommere å holde på med høy intensitet i hoveddelen. Jeg tenkte det kunne være gøy for barna å få en liten vri på leken med at de må komme seg over på den måten som duemor velger
Det er en god lek til å holde et høyt aktivitetsnivå og det er gøy for barna. Vi lar barna få velge «goderisorten» sin selv slik at de føler at de får være med å bestemme. Jeg har byttet ut «haien kommer» med «tannbørsten kommer» for at barna syns det skal være gøy med noe «nytt», og ikke helt likt som de pleier å leke.

Jeg tror dette er en morsom lek å lære bort til barna og at det kan skape mye engasjement innad i lagene. Barna må å være flinke til å komunisere å snakke sammen for at det skal bli velykket.
Jeg har valgt denne leken fordi det er en fin lek til å holde et godt aktivitetsniva i gruppen, alle får deltatt når vi har mange baller ute. Vi har erfart at det er en lek barna syntes er gøy og kan holde på med en stund uten at de går lei. Dette var også ønske fra barna selv, noe det er viktig å ta hensyn til, det skal tross alt være gøy!

Hjørnefotball er en morsom lek hvor alle på laget får delta, og barna lærer å samarbeide. Sist gang var det mange av barna som sa de hadde lyst til å spille fotball så vi tenker det er greit at de kan få gjøre det da, og da blir aktivitetsnivået også forhåpentligvis høyt.
Vis og forklar

Avslutning
5
Samling
Snakke om hvrdan det har hvert, har det hvert gøy? Ønsker til neste gang. Avslutte med high five til alle
Dette er en fin måte å avslutte økten. Vi får tilbakemeldig på hvordan barna syntes det har hvert og evt hva de ønsker til neste gang.


1 kommentar:

  1. Vi valgte å være ute denne gangen siden det var så fint vær og gymsalen var opptatt. I begynnelsen var barna veldig flinke til og høre etter og jeg følte jeg hadde god kontroll på de under den første leken "mann og mus". Jeg var litt usikker på om det var en ny lek for barna, noe det var, men de syntes at det var velig gøy og alle var veldig flinke til å konsentrere seg og høre etter.
    Hauk og due-leken med de nye elementene fungerte også veldig bra. En ting jeg syntes er litt "vannskelig" er når noen jukser også begynner de å diskutere seg imellom. Når jeg da griper inn så nekter alle for at de har juksa osv. og når jeg sier til de at det ikke er lov å jukse blir de sure og nekter.
    Litt over halveis i økten var det veldig mange som ble hentet, så når vi skulle spille fotball og kanonball var det bare 7 barn igjen noe som gjorde gjennomføringen vannskelig. Jeg valgte derfor å droppe fotballen siden det nesten bare var jenter igjen som ikke var motiverte for det, og vi var så få. Vi avsluttet derfor med "mann og mus" siden dette slo veldig an blant dem.
    En annen ting som var litt vannskelig var at barna ofte ble så svette og slitne, i tilegg til at det var sol og veldig varmt, så de ble litt klagete på det, men det er jo også meningen at de skal bli slitene. Mange spurte også om drikke, da tenkte jeg det var enkelt og greit å si nei, siden det hadde bare blitt surr hvis alle skulle løpt fra ballbingen og inn på skolen for å hente vann.

    SvarSlett