Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 4. november 2014

Teknikkskolen, økt 4

Navn: Mads, Mikkel, Martin, Marius, Even og Joanna
Dato: 2. november
Økt: Nr. 4
Målgruppe: Jenter og gutter, 10-12 år  
Ferdighetsmål: Elevene skal lære teknikken til 90 og 180 graders vendinger. Vi bruker Coerver-metoden, som er en metode som skal lære barn teknikkbevegelser på en riktig, effektiv og motiverende måte.
Kunnskapsmål: Elevene skal lære å tørre å senke tempoet for å få teknikken riktig til. Vær nøyaktig – ikke slurv!
Holdningsmål: Elevene skal lære at dette er verdens viktigste trening, hvor man øver og terper på teknikken for å bli bedre fotballspillere. Denne gangen har vi nye øvelser, som forhåpentligvis gir motivasjon til å gjennomføre treningen med god konsentrasjon.
Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
10 minutter
Innledning og opprop
RS roper opp elevene og forteller om økten
For å få oversikt over hvem som møter opp, og for å gi litt informasjon om hva spillerne skal gjøre og hva fokuset for økta er.
5 minutter
Vise demobilde
RS og MS viser demobilde av vendingene vi skal jobbe med i økta for hele gruppa i fellesskap
For å friske opp finten fra forrige økt, og vise hvordan finta skal gjennomføres riktig.
Vise og forklare
 10 minutter
Oppvarming
Individuell oppvarming, alle instruktørene løser dette på hver sin måte.
For å forberede spillerne på hovedøkta ved å øke prestasjonsevnen, konsentrasjonen og lysten til å trene, men også for å forebygge skader.
Individuell
Totalt 50 minutter
20 minutter















15 minutter












15 minutter
Hoveddel

Vendeøvelser















Vendeøvelse












Spill 4x4


Vending
90 grader
(mot høyre og venstre)
Høyre såle/venstre ytterside
Venstre såle/høyre innside
180 grader
Høyre såle/venstre innside
Høyre ytterside
Venstre såle/høyre innside
Venstre ytterside

En og en spiller skal føre ball mot instruktør. På instruktøren skal sitt signal spilleren gjøre en 180 graders vending å spurte inn mellom et lite mål før spilleren blir tatt igjen av en annen spiller.

Dele gruppen i to lag og spille på bred og kort bane. Mål blir scoret når en spiller fører ballen kontrollert gjennom små mål i hvert hjørne. Fokuset er nå at spillerne skal vende ut av trange spill situasjoner, og derfor vende spillet fra side til side.  


Spillerne skal trene på vendingene som ble vist i begynnelsen av økta. Vi trener på dette for at spillerne skal lære seg hvordan man skal gjennomføre vendinger riktig og effektivt.







Spillerne får nå bruke valgfrie vendinger, men de skal ha fokus på å få ballen langt nok foran seg, slik at ikke ballen bremser dem under vendingen.






Denne spilløvelsen skal ligne enda mer på en kampsituasjon, og hjelper spillerne å automatisere fintene.
Vise og forklare
10 minutter
Avslutning
Uttøying og felles oppsummering
Individuell uttøying i gruppene, hvor instruktørene styrer selv.

Felles oppsummering av økten i midten helt til slutt.
For å forebygge skader, forbedre bevegeligheten og fremme restitusjonen.

Oppsummeringen skjer for å få frem hva vi har fokusert på og lært i løpet av økten, samtidig som elevene blir oppfordret til å trene på egenhånd.  
Apemetoden

13 kommentarer:

  1. Jeg hadde 8/9 spillere i dag. Før treningen tok Ragnar til seg de 4 spillerne som hadde dårlig oppførsel forrige gang, og fortalte at det var uakseptabelt at de hadde en slik oppførselen igjen. Det gjorde at de var mer skjerpet gjennom hele økta.
    G-delen varte i 5 minutter, og bestod av vanlig jogg, høye, kneløft, sprake bak, hoppe sidelengs og krysse bak.
    S-delen varte i 5 minutter, og bestod av ulike føre øvelser med ball. Spillerne førte med begge bein, såle, utside og innside.
    Under hoveddelen var det et nytt tema, og jeg så at flere av spillerne slet litt i begynnelsen. Jeg oppfordret dem alle til å gjøre øvelsene i et lavt tempo til å begynne med, for å unngå slurv. Spillerne krevde mer individuell veiledning, som gjorde at jeg fikk dårligere tid til å se på hver enkelt utøver. Etterhvert som utøverne ble bedre, ba jeg dem om å utfordre seg selv ved å skru opp tempoet.
    Under spillingen spilte de 4 mot 4, for å skape flest mulig trange situasjoner. Det fungerte ganske bra, og utøverne forstod ganske bra når de skulle vende ut av de trange situasjonene. Under denne spillsekvensen var det flere taktiske valg enn tidligere, og det hente de ikke vendte ut av situasjonen.
    Alt i alt var det en god økt, og alle hadde god konsentrasjon gjennom hele treningsøkten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra. Utfordring neste gang blir å gjøre ting tydeligere. Tenk også eget engasjement. Vær aktiv tilstede i øvelsen med alle.

      Slett
  2. Flott at øktplanen kom ut. Husk legg den ut før økta neste gang.

    SvarSlett
  3. Denne økta hadde jeg 7 av 9 spillere i store deler av økta. Lånte en spiller fra Martin for å kunne spille 4 v 4 på slutten av økta. oppvarminga styrte jeg på egenhånd, der g-delen bestod av forskjellige løpe øvelser som høyekneløft, beinspark, sidelengs osv. s-delen var at de forskjellige spillerne tok hver sin ball og begynte å føre frem og tilbake på forskjellige måter jeg ba dem gjøre. Jeg syntes hoveddelen av økta i seg selv gikk bra, og spillerne var veldig motiverte ettersom det var første gang med nye øvelser på en stund. Det var også på grunn av disse øvelsene mange som sleit med øvelsene og jeg brukte mye tid 1 og 1 med de spillerne som ikke fikk det helt til. Selv om jeg brukte mye tid 1 og 1 følte jeg at jeg ga nok oppmerksomhet til hver enkelte spiller i løpet av økta. Under spillinga prøvde jeg også å veilede spillerne til å bruke de forskjellige vendingene i kampsituasjon også. De fleste fikk til nettopp noen ganger dette og jeg stoppet spillet i enkelte situasjoner og viste hvordan de kunne bruke vendingene i forskjellige situasjoner. Dette kunne jeg kanskje gjort enda hyppigere for at spillerne skal skjønne det enda bedre.

    SvarSlett
  4. I dag var 15 av 16 jenter forventet å komme, men kun 9 kom. Jeg og Ivar hadde planer om å dele gruppen i to, men siden så få kom så gjorde vi ikke dette. Oppvarmingen gikk bra. Startet med en generell del med jogging, høye kneløft, sparke opp bak, indianerhopp og kryssløp. I den spesielle delen brukte spillerne ball og førte den frem og tilbake på forskjellige måter. Venstre og høyre bein, innside, utside og såle, sidelengs og baklengs. På endene skulle de vende på en kontrollert måte.
    I vendeøvelsene de første 20-minutters av hoveddelen delte vi gruppen i to. Her var jentene jeg hadde veldig flinke, de var motiverte og konsentrerte og ivrige etter å lære noe nytt.
    Neste vendeøvelse gjennomførte vi sammen igjen, og her tok Ivar styringen så jeg ble litt stillestående, ved å bare blåse i fløyta når hver spiller skulle vende. Det samme gjaldt i spilløvelsen på slutten, Ivar styrte og jeg ble litt stillestående på siden. Tror vi var litt uenige ved enkelte punkter også, som innkast/innspark, størrelsen på mål osv.. Men økta ble gjennomført på en god måte, selv om jeg ble litt ufrivillig passiv til tider, i og med at vi var to instruktører på 9 spillere.
    Som avslutning gjennomførte jeg en tøyningsdel, før vi hadde felles samtale i midten helt til slutt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Flott. Pass på at du blir det aktive part når dere bare har en gruppe.

      Slett
  5. Det kom 5 stk på gruppa mi, så jeg og martin slo sammen gruppene så vi ble 11. det fungerte veldig greit, alle spillerne synes det var greit. vi gjennomførte økta som planlagt og alle likte de nye øvelsene med vendinger. de som begynte å kjede seg med føreøvelser fikk absolutt nye utfordringer med vendingsøvelsene.

    SvarSlett
    Svar
    1. OK, men du må være mer konkret( selv om dere slo sammen gruppene). Da del for del av økta og kommenter.

      Slett
  6. I dag var det kun 2 spillere som møtte opp til tiden fra min gruppe. Derfor slo vi oss sammen med Mikkels gruppe og hadde en felles økt. Vi startet oppvarmingen med å jogge mens ungene utførte enkle øvelser, deretter gikk vi inn i en S-del hvor vi hadde posession i en sirkel med to spillere i midten og resten rundt. Utover i hoveddelen av økta hvor vi i dag hadde fokus på vendinger, kom flere av ungene på min gruppe, og til slutt endte vi opp med totalt 11 spillere til sammen. Når det gjald vendingene klarte de fleste disse, men det var også enkelte som slet litt og ble litt umotiverte. Ved å følge opp disse litt ekstra fikk disse også det til, til slutt. I slutten av økta hadde vi spilldelen som vanlig hvor vi i dag skulle ha fokus på vendinger og å vende spillet. Jeg og Mikkel valgte derfor å dele inn i 3 lag a 3-4 spillere. Dette gikk som smurt, men vi merket at ungene ble litt ukonsentrerte dersom vi ikke sto å fulgte med og kommenterte spillet. Som avslutning hadde vi uttøying før vi gikk inn i sirkelen for en felles oppsummering av økta. Helhetsinntrykket av økta er at ungene tok det overraskende bra og de aller fleste fikk til det de skulle, særlig etter å ha prøvd litt. Vi så også at en del av ungene har en "låst bevegelse" de gjør i enkelte vendinger som de sliter litt å gå bort i fra, men med litt arbeid skal vi få til dette.

    SvarSlett
    Svar
    1. Flott. Gode evalueringer. Ta med deg inntrykkene videre til neste økt.

      Slett
  7. Viktig at dere fører inn neste øktplan inn på bloggen før økta skal gjennomføres.

    Siden økt nr 5 styres fullt og helt av dere selv, må dere legge inn øktplan pr utøver.

    2 stk av dere vil få vurdering nr 1 denne økta.

    SvarSlett
  8. Denne økta hadde jeg 8 av 9 spillere. G-del: rolig jogg med spark bak, høye kneløft, indianer hopp, lyske inn og ut + stigningsløp. Rask l-del med fokus på bein. S-del var føreøvelser som nevnt tidligere. I hoveddelen var fokuset rettet mot vendinger. De aller fleste var motiverte og jobbet bra igjennom hele økta. Når jeg skal gi individuell veiledning så er det svært tidkrevende på slike øvelser så det er vanskelig å få gitt oppmerksomhet til alle. Derfor er det svært positivt at dette emne går over flere ganger. Mange av ungene har "låste bevegelser" og sliter med å gjøre nøyaktig slik som øvelsen skal utføres. Da gikk jeg sammen med dem og gjorde det i gå tempo for så å gjøre det raskerer og raskere. dette fungerte utmerket for alle som jeg brukte metoden på. Under spilløkta ble det mer fjas fra ungene hvor jeg måtte bryte inn og ta en samtale med dem og fortelle hvordan jeg forventer at det skal være. De skjerpet seg betraktelig etter dette og resten av spillsekvensen var bra. Godt fornøyd med økta

    SvarSlett