Aktive Lokalsamfunn

lørdag 14. februar 2015

Teknikkskolen økt 12

Navn: Mads, Mikkel, Martin, Marius, Even og Joanna
Dato: 14. Februar
Økt: Nr. 12
Målgruppe: Jenter og Gutter 12 år
Ferdighetsmål: Elevene skal få innlæring i de nye teknikkene og øvelsene vi skal begynne med fremover. Mottak og pasning er de teknikkene som vil være i fokus.
Kunnskapsmål: Elevene skal lære å tørre å senke tempoet for å få teknikken riktig til. De skal også lære å øke tempoet på utførelsen av teknikken etter hvor godt de mestrer den. 
Holdningsmål: Elevene skal lære at dette er verdens viktigste trening, hvor man øver og terper på teknikken for å bli bedre fotballspillere. Denne gangen introduserer vi elevene for et nytt fokus, nemlig pasning og mottak av ball. Dette vil forhåpentligvis gi motivasjon til å gjennomføre treningen med god konsentrasjon.

Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
10 minutter
Velkomst og gruppeinndeling
RS roper opp elevene og forteller om økten + deler de inn i grupper.
For å få oversikt over hvem som møter opp, og for å gi informasjon om hva spillerne skal gjøre og hva fokuset for øktene fremover er.
15 minutter
Oppvarming
 Instruktørene gjennomfører en individuell oppvarming med hver sin gruppe. Samtlige deler i oppvarming skal inneholde momenter fra rytmeøvelsene vi hadde i hovedfokus i 1. periode.
Oppvarmingen gjøres for å forberede spillerne på hoveddelen ved å øke prestasjonsevnen, konsentrasjonen og lysten til å trene. Oppvarmingen gjennomføres også for å forebygge eventuelle skader.  
Individuell
 10 minutter
·         Hovedoppgaver
·         Idealbilde av deløvelse
Instruktørene viser idealbilde av deløvelsene som elevene skal gjennomføre senere i økta.
For å gi elevene et riktig bilde av hvordan de forskjellige deløvelsene skal utføres. På denne måten vil elevene ha en ide om hvordan de skal utføre øvelsene.
Vise og forklare
Totalt:
45 minutter

15 minutter











30 minutter 




















Hoveddel


Possession øvelse











2 delt: spill og firkantøvelse
















For å få øvelsen mer spill lik. Kan variere mellom hvor mange som er rundt og hvor mange som presser (variere i forhold til kvalitet).








2 og 2 grupper veksler på å spille og å gjennomføre en pasningsøvelse Periodene mellom vekslinger er 4x7 minutter med 1 minutt pause.
Pasningsøvelsen går ut på at man lager en ring hvor halvparten er inni ringen uten ball og halvparten er utenfor ringen med ball. De inni ringen sentrer ballen inn i firkanten og får den tilbake. Det vil være mulig å forandre på øvelsen med å si at man skal spille ballen til en annen spiller enn den man fikk den fra.
Spilldelen er vanlig 4 v 4 med fokus på at elevene skal bruke det de har lært i deløvelsene. Scoring foregår ved å skyte ballen i små mål.




Øvelsen videreutvikler den forrige øvelsen med passivt press. Her stilles det enda større krav til pasning, mottak, orientering og bevegelse, ettersom man risikerer å miste ballen. Instruktører skal se etter
- Bevegelse
- Retningsbestemt mottak
- Lett bøy i stand fot







Denne øvelsen gjør at man må ha fokus på mottak og førsteberøring. Endrer man på øvelsen ved å gjøre at man spiller ballen til en annen enn den man fikk den fra, stiller det krav til retningsbestemt mottak og kommunikasjon.

For at elevene skal få mulighet til å bruke de momentene de har lært tidligere i økta som igjen gjør det lettere for de å gjennomføre det i kampsituasjoner.
Vise og forklare         (Som vist i idealbilde)
Totalt: 
10 minutter
5 minutter





5 minutter
Avslutning

Individuell uttøying i gruppene.





Felles oppsummering, RS oppsummerer.


Individuell uttøying i gruppene, hvor instruktørene styrer selv.



Felles oppsummering av økten i midten helt til slutt.


For å forebygge skader, forbedre bevegeligheten og fremme restitusjonen.


Oppsummeringen skjer for å få frem hva vi har fokusert på og lært i løpet av økten, samtidig som elevene blir oppfordret til å trene på egenhånd.
Apemetode

11 kommentarer:

  1. Jeg hadde 6 jenter i dag, og kjørte derfor hele økten alene. Etter oppvarming hadde jeg en deløvelse hvor det var fem mot en i firkant. Etter fem pasninger skulle ballen spilles ut til firkanten ved siden av, og deretter føres over linja. Jentene sliter litt med å klare å spille fem pasninger i seg selv. Derfor holdt det å ha en som presset, hvis det hadde vært lett for dem hadde jeg satt kjørt fire mot to. Men fem mot en fungerte fint, og de fikk til å score flere ganger. Jentene sliter med bevegelsen etter de har spilt fra seg ballen, så dette måtte jeg minne de på hele tiden for at de skulle bevege seg.
    Etter øvelsen spilte de på små-mål, tre mot tre. Siden ei jente måtte dra litt tidligere, gikk jeg inn på laget som bare var to. Spillet fungerte bra, og det var flere fine pasninger og mottak, og mye bra bevegelser.

    SvarSlett
  2. Vi delte gruppa i 2. Jeg og Fredrik Storløkken hadde ansvar for 8 spillere. Etter økta i Drammen fikk vi et godt innblikk i hvordan instruktør rollen fungerer der og jeg lærte mye av det. Vi startet med oppvarming som innebærer en G-del med rolig jogging og diverse øvelser. S-delen er som kjent rytmeøvelser fra forrige fase og en l-del for å få ut spenningen og forebygge skader. Første øvelsen var 2 som presset og spillerne skulle klare 5 pasninger på rad uten avbrytninger. Fokuset på denne økta var mottak-tilløp-tilslag og bevegelser noe jeg i tillegg drillet jeg dem på er å gå på ny bevegelse etter å ha spilt ballen. JEg så stor forbedring i gruppa, i starten gikk det tregt men etter som jeg og Fredrik involverte oss begynte kvaliteten å bedre seg også. I utgangspunktet skulle to presse men det fungerte dårlig så vi gikk ned til en som presset. Og når vi instruktører begynte å mase på bevegelser bedret det seg også. Spillsekvensen gikk bra, vi stod i hvert vårt mål og påvirket spillet sånn sett. Det mener jeg hadde en positiv effekt at vi var involvert siden vi ble med i spillet klarte vi også å påvirke kvaliteten. Godt fornøyd med økta og progresjonen gjennom denne fasen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra. Viktig at dere går inn og setter betingelser for å få frem det dere ønsket med øvelsen.

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Det var veldig få på gruppa, derfor gikk vi sammen jeg mads og Martin, vi kjørte først en oppvarming, der vi løp litt først og så tok vi noen balløvelser, Disse balløvelsene var det vi jobbet med før jul altså rytmeøvelsene. så gikk vi over i en possesion del, der vi spilte 10 mot 4. Det som var greia var man skulle ha 5 pasninger før man skulle slå en medløpspassning inn i rom. Dersom spilleren som gikk på løp rakk ballen var det 1 poeng. Dette fikk utøverene til veldig bra. men det var veldig intenst så nivået falt litt på slutten siden de ikke greide å konsentrere seg fult. Vi ga de en pause men kom ikke opp på nivået de hadde vært tidligere i økta. På slutten spilte vi kamp og hadde firkantøvelsen. der vi spilte 5 mot 5. Det var en god økt og vi fikk gjennomført alle øvelse veldig godt! Dette var siste økta før en to ukers pause noe jeg tror er bra for at ungene skal få tilbake motivasjonen til fult.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvordan var det å spille 10 mot 4? Kan virke som det fort blir lite ballberøringer pr spiller..

      Slett
  5. Vi var i alt 14 gutter i dag, så vi valgte å slå sammen hele gruppa, som gjorde at jeg, Even og Martin var sammen. Til oppvarming hadde vi en kort G-del, før vi gjorde noen av rytmeøvelsene vi gjennomførte før jul. For å få litt mer spill like øvelser, hadde vi en possession del hvor de spilte 10 mot 4. Hovedpoenger var å spille 5 pasninger, før man kunne spille en gjennombruddspasning. Klarte en spiller å få tak i pasningen fikk de poeng. Vi merket at intensiteten og konsentrasjonen falt, selv etter pausen. Sirkeløvelsen gikk bort pga for få deltagere, derfor hadde vi heller en firkantøvelse, samtidig som vi spilte 5 mot 5. Jeg følte at økta gikk veldig bra, og siden vi var tre sammen hadde vi god oversikt over hva som skjedde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvordan var det å spille 10 mot 4? Kan virke som det fort blir lite ballberøringer pr spiller..

      Slett
  6. God plan, men gjenta de viktige momentene i idealbildet som du ønsker å ha fokus på.

    SvarSlett
  7. Pasningsøvelse? "Pasningsøvelsen går ut på at man lager en ring hvor halvparten er inni ringen uten ball og halvparten er utenfor ringen med ball. De inni ringen sentrer ballen inn i firkanten og får den tilbake. " Hvordan kan de uten ball sentre? Kan være at en illustrasjon hadde fått denne bedre frem.

    SvarSlett