Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 3. februar 2015

Treningsplan 10.2

Treningsplan IL Bever’ n langrenn

Teknikk og hurtighet

Navn: Odin Tveiten
Dato: 10.2.2015
Tid: 18.00-19.00
Målgruppe: 6-8 år
Antall: 20-30 stk.
Disiplin: klassisk
Sted: Heistadmoen
Utstyr: langrennsski med smurning 

Mål: Øke barnas tekniske egenskaper i disiplinen klassisk, i tillegg til å fokusere på utholdenheten og hurtigheten. Under tekniske egenskaper kommer det til å bli lagt vekt på tyngdeoverføring og balanse. Under hurtighet skal vi øve på akselerasjon og reaksjonsevne.

Ferdighetsmål: Barnas ferdigheter innen skiteknikk i klassisk skal forbedres i tillegg til deres anaerobe utholdenhet og hurtighet i klassisk stil.

Kunnskapsmål: Barna skal lære hvorfor man må varme opp og få en innføring i hvordan trening av teknikk og hurtighet skal gjøres. De skal forstå øvelsene som er planlagt, slik at ved en senere trening jeg trenger mindre forklaring.

Holdningsmål: Barna skal oppleve å bli sett og ha gode holdninger til hverandre og trenerne. Barna skal samarbeide godt og ha det gøy. De skal innarbeide rutiner for oppvarming og uttøyning.
Hva
Innhold
Tid
Metode
Hvorfor
OPPVARMING
-         Generell del
 Vi Vi går noen runder inne på stadion og i kuleløypa for å varme opp kroppen generelt. Viktig å ikke gå for fort, men slik at man blir varm. Barna skal gå på rekker.
5 min
Apemetoden/forklare-metoden
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader.

Øke fysisk og psykisk prestasjonsevne

Øke motivasjon
OPPVARMING
-         Spesiell del
Stiv, stokk og stein
Sisten hvor en eller flere har den. Hvis man blir tatt skal den som «har den» si stiv, stokk eller stein. Da må man stå i disse positurene som jeg forklarer. For å bli fri må de andre hjelpe.


Doktorsisten
Den som får sisten må løpe og holde seg på den kroppsdelen som vedkommende ble tatt på når han/hun fikk sisten. Her må han/hun holde helt til han/hun får gitt sisten videre til en annen. Nå er den personen "frisk" og det er neste mann som må holde seg på armen/foten/ryggen osv.
10 min 
Vise-Forklare-metoden
Ha det gøy og få kroppen i gang til hoveddel, bli enda varmere. Man oppfyller også kravene som står i den generelle delen.
HOVEDDEL


Øvelse 1:
Balanseøvelser og tyngdeoverføring. Vi deler gruppa inn i mindre og jobber med å gå uten staver. Øvelsene går ut på å stå lenge på en og en ski og etter hvert tar vi med stavene og jobber med armbruken. Vi kommer til å øve på staking og diagonalgang. Dette kommer vi til å bruke mye av tiden til. I tillegg vil tiden bli brutt opp ved at vi går noen runder og øver på å gå teknisk riktig.


Øvelse 2:  
Hurtighet på ski. Alle steller seg opp på en linje, og vi jobber med å gå fort et lite stykke fremover. Både med og uten staver. Man skal reagere på lydstimuli.

Øvelse 3
Stafetter. Vi markerer opp et område i en firkant og vi deler gruppen inn i fire lag. Deretter stiller de seg opp på en rekke og vi gjennomfører en stafett i klassisk stil med både diagonalgang og staking, med og uten staver. Etter å ta gått en runde rundt firkanten, veksler en og neste mann skal ut.  


40 min
Vise-forklare metoden


Øvelsen oppfyller kravet om å trene balanse og teknikk, som er et krav som er svært sentrale under skigåing. Man bruker dette i fraskyvet i både klassisk og fri disiplin.


Hurtighet er også sentralt for å komme seg fort fremover på ski. Vi skal jobbe med at teknikken skal utføres riktig samtidig som at vi får fart i kroppen. Barna skal komme seg fort opp i toppfart og det er viktig når man skal ut fra start. I tillegg må de konsentrere seg om å oppfatte stimuli.


AVSLUTNING
Uttøyning
Hofteleddet
Øvre del av legg
Nedre del av legg
Bakside lår
Innside lår
Fremside lår
Armer

5 min
Følg meg (Apemetoden)
Tøye på musklene som var sentrale i hoveddelen.
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader og holde bevegeligheten i leddene oppe.
Oppsummering
3 min
Plenum
Oppsummere og gjenta viktige punkter av det som vi har gjort / gi ros/ motivere

2 kommentarer:

  1. Økta i dag gikk bra, men det var steinhardt og vanskelige smøreforhold på Heistadmoen. Barna kom likevel med godt humør og de fleste hadde greie ski til å gå klassisk. Opplegget ble fulgt som planlagt, og vi fokuserte mye på teknikk, samtidig som vi brøt opp med noen hurtighetsøvelser. Virker som de syntes det var en morsom trening. Det var mange tilstede, og som eneste trener kunne det til tider være vanskelig å nå ut til alle. I tillegg er det ikke like lett å se alles teknikk og hjelpe hver enkelt.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett