Aktive Lokalsamfunn

mandag 18. mars 2019


Skitrening 11-12 år


Tema: Skøyting, intervall
Periodemål: Utvikle aerobe utholdenhet
Hovedmål: Påvirke aerobe utholdenheten
Holdningsmål: Alle skal høre etter når jeg snakker
Målgruppe:
11-12 år, gruppe på ca. 15 stykker. Både jenter og gutter

Intensitet: middels
Tid: 75 min
Sted: Bevergrenda
Utstyr:
- Kjegler

Oppvarming
Tid:
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ organisering
Hjelpetrener
10
Rolig gåing gjennom løypa
Går igjennom den store runda
Når jeg starter med å gå rolig får hele gruppa varmet opp de store musklene, samtidig som jeg bestemmer farten fordi jeg går først kan jeg passe på at folk ikke går for fort i oppvarming.
Apemetoden
 
Organisering:
Møter gruppa på fast plass og går en rolig runde i deler av løypa, jeg går foran mens hjelpetrenerne går bak.
Går bakerst og får med hele gruppa
+ setter opp kjegler til haien kommer før vi går
15
Haien kommer
Deler dem inn i fire lag + en /to haier. Når jeg sier at de skal gå skal de gå rundt haiene til jeg sier fra, og prøve å ikke bli tatt av haiene. Leken er ferdig når alle er tatt.
Uten staver
Dette er en motiverende lek som gruppa liker og kan, slik at de får opp aktivitetsnivået samtidig som de har det gøy. Det at de kan leken gjør at jeg ikke trenger å bruke mye tid på organisering.
Metode:
Oppgavestyrt læring
 
Organisering:
Går samlet med gruppa fra runden på «fast plass» de står i halvsirkel så forteller hva vi skal gjøre…. Også gjør de det
Blir med hvis jeg trenger folk, kan godt være hai.

 

Hoveddel
Tid:
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ organisering
Hjelpetrener
dsfd20
Intervall
 
Jeg har kjørt denne intervallen formen flere ganger før. Slik at alle kan øvelsen. Starter dem to og to slik at det blir en slags «konkurranse» mellom to jevne. Starter dem kontinuerlig slik at det ikke jevnt med pause tidene. Denne gangen skal de gjennomføre intervallen fire ganger, og skal helt opp til toppen hver gang. For deretter to litt kortere helt på slutten. Må se litt på forholdene med tanke på hvor jeg lar dem gå, men utgangspunkt i den store bakken.  
Vi har intervall for å bedre den aerobe utholdenheten. Jeg valgte denne formen for intervall siden det er motiverende å gå mot hverandre. Tilslutt har jeg valgt å ta noen kortere intervaller slik at jeg virkelig får opp tempoet på gruppa.
Metode:
Oppgavestyrt læring
 
Organisering
Samler gruppa forklarer at vi skal i bakken. Går sammen med dem dit og forklarer deretter hva vi skal. Deler dem inn to og to, og forteller dem hvor langt opp i bakken de skal gå.
Viser hvor langt de skal løpe.
20
Teknikk
Går en liten avgrenset område i en typ sirkel, hvor jeg står i bakken og gir veiledning angående teknikk. Skal prøve å gi tilbakemeldinger til så mange som jeg klarer. Noen av de tingene jeg skal se på er:
-          Se oppover i bakke, slik at hofte blir i riktig stilling og en løfter overkropp, stabil
-           lite rotasjon og øvre posisjon på overkroppen/hofta
-          Arm og skuldre er lave og  slipper ordentlig
-          Gli ordentlig på skiene og sette den ned riktig slik at en klarer å gli ordentlig
Går alternativt også litt nede på stadion uten staver.
Teknikk er en sentral del i langrenn, fordi mest mulig gunstig teknikk vil være avgjørende for f.eks en konkurranse og for brukeropplevelsen.
Metode:
Vise og forklare / Oppgavestyrt læring
 
Organisering:
Stiller gruppa opp i bakken, forklarer kort hva som er sentralt, guttene viser, jeg retter (prøver å gi tilbake meldinger til de fleste, samler generell tips) De går i en liten runde oppover og kjører tilbake. Hjelpetrenere er markører.
Vise teknikk og markører

 

Avslutning
Tid:
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode/ organisering
Hjelpetrener
10
Stafett
Organiserer slik at det er 4 på hvert lag (Har kjørt 5 tidligere, men tenker at jeg kan få opp aktiviteten litt med å ta færre på laget slik at det blir kortere pauser)
Tenkte å kjøre samme runde som forrige gang, som det er bilde av under.
 

Jeg har valgt å ta noen stafetter både fordi det er motiverende for gruppa, men også fordi da får jeg opp aktivitetsnivået. Dette er en hard økt hvor det derfor skal være hardt, ved konkurranse så har jeg observert at gruppa presser seg mer for å prestere fordi det er mer motiverende.
Metode:
Oppgavestyrt læring
 
Organisering:
Forteller kort hva vi skal og deler inn i lag.
Hvis det ikke går opp blir de med J
 

 

 

 

1 kommentar:

  1. Utførelse:
    Følte at jeg ikke gjorde mitt aller beste under denne økta. Ble litt surr i hoveddelen når det ikke gikk opp med to og to. Men ellers så fungerte ting helt greit. Kunne prøvd å være enda mer tydelig i noen settinger. I teknikken så følte jeg at jeg fikk gitt tilbakemeldinger til de aller fleste, men kan fortsatt prøve å bli enda bedre på dette. Stafetten fungerte også veldig bra så er fornøyd med det.

    SvarSlett